Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 15 °C
Açık

Günün Kitapları /Gelmiş Geçmiş En İyi Distopik Kitaplar / Cemil Uçar

Günün Kitapları /Gelmiş Geçmiş En İyi Distopik Kitaplar / Cemil Uçar

 

Dünyanın Keşfine Çıkış: Distopyanın Tanımı

Kavramların evrimi, insanlığın derin tarihine tanıklık eder. “Distopya” terimi, ilk kez 1868 yılında felsefeci John Stuart Mill tarafından bir konuşmada kullanılmıştır. Kötü bir mekân ve zaman tasvirini öne çıkaran bu terim, zamanla çağdaş edebiyat ve sinemada derin bir yer edinmiştir. Bugün, 150 yıl, iki dünya savaşı ve teknolojik devrimler sonrasında, distopya teması hâlâ gündemi meşgul eden bir kavramdır.

Distopyanın Göbeğindeki Tartışmalar

Distopya, spekülatif kurmacanın bir alt kümesi olarak, bilim kurgunun derinliklerine sürüklenir. Ancak, modern distopyalar yalnızca teknoloji ve bilimle değil; aynı zamanda mahremiyet, politik iktidar, iklim değişikliği gibi çeşitli konularla da ilişkili. Bu belirti, distopyanın günümüzdeki popülaritesinin hacmini artırırken, beraberinde kavramın yanlış kullanımlarını da çoğaltmaktadır.

Hiperbolik Görüntü ve Toplumsal Eleştiri (*)

Distopik edebi eserler, tanıdık bir toplumu abartarak çizer ve toplumsal hastalıkları daha görünür kılar. Utopik formların aksine, burada ideal toplum tasavvurunun aslında ne denli yıkıcı olabileceği gözler önüne serilir. İşte bu anlamda, George Orwell’in “1984” adlı eseri distopya yazarlarının en önemli örneklerinden biridir.

1984: Büyük Birader’in Gölgesinde

George Orwell’in başyapıtı “1984”, karanlık bir geleceği resmeder; bireylerin devlet tarafından nasıl gözetim altında tutulduğunu, hürriyetlerinin nasıl ihlal edildiğini işler. Orwell, birey ve devlet arasındaki çatışmayı ustaca yansıtırken, okuyucuyu her cümlede derin bir korkuya sürükler. “Romantik, yaratıcı, zekâ dolu, güçlü ve güzel bir kitap…” diyen Ursula K. Le Guin, bu eserin bilim kurgu literatüründeki yeri hususunda açık bir görüş belirmiştir.

 


Biz: Zamyatin’in Vizyonu

Yevgeni Zamyatin’in “Biz” eseri, distopyaların başlangıcını işaret eder. Geleceğin bir toplumunda bireysellikten yoksun, sadece numaralardan oluşan bir halkın hikâyesidir. Zamyatin, toplum düzeninin nasıl bir kaosa sürüklendiğini sergilemekle kalmaz; aynı zamanda insanın düşünce dünyasındaki evrimi sorgular. Zamyatin, ütopyaların tepetaklak olabileceğini fark eden ilk yazarlardan biri olarak, distopya kelimesine yeni bir anlam kazandırmıştır.

 


Dava: Kafka’nın Korku Çağı

Franz Kafka’nın “Dava” adlı eseri, insanın geçtimizi bürokrasinin pençesindeki çaresizliğini ele alır. “Korku Çağı” olarak adlandırılan 20. yüzyılda geçirdiğimiz dönüşüm, Kafka’nın kaleminde hayat bulur. Kafka, her bireyin içsel sorgulamasının yanı sıra, dış dünyadaki düzenin kaygan zeminini işler.

 


Cesur Yeni Dünya: Huxley’nin Provokasyonu

Aldous Huxley’in muazzam eseri “Cesur Yeni Dünya”, 26. yüzyılda genetik mühendislik, hipnopedi (*) ve öjenik (*) teorilerle şekillenen bir dünyayı ele alır. Toplumun tüketim ve haz üzerine kurulu yapısı, zihinlerde derin yaralar açar. Huxley, bireysel özgürlüklerin sistematik bir şekilde nasıl yok edilebileceğini gözler önüne sererken, okuru sürekli sorgulamaya iter.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.