Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Entelektüel Olan Hiçbir Şey Bana Yabancı Değil | Hilmi Yavuz

29.11.2022
326
A+
A-
Entelektüel Olan Hiçbir Şey Bana Yabancı Değil | Hilmi Yavuz

Söyleşi: Ayşe Adlı

Borges’in bir sözü vardır, “Ben yaşamadım, okudum!” der.

Londra yılları benim için tastamam öyledir. Başka türlü anlatamam o dönemi. Ben yaşamadım, okudum. 5 yıl kalmama rağmen Londra’nın acemisiydim. BBC’nin Türkçe servisinde çalışıyordum. Çok rahat bir iş ortamım vardı. Aynı dönemde University Collage’da felsefe eğitimi de aldım. Bunun yanı sıra çok yoğun bir biçimde okudum o yıllarda.(…)

1976 yılında, Mimar Sinan Üniversitesi, o zaman Güzel Sanatlar Akademisi, bana “Uygarlık Tarihi dersi verir misiniz?” teklifiyle geldiğinde kabul ettim. Ama bu dersin hazırlanması benim için başlı başına bir problemdi.

Ne anlatacağım? Uygarlık tarihi.

Ne okumam gerekiyor? Şu kitapları!

Nasıl sistemleştirebilirim bu konuyu?

Şu yolu izleyerek…

Programı tespit ettikten ve sistemi kafamda oturttuktan sonra o dersi altı ayda hazırladım. Çok iddialı bir şey söylüyor gibi görünebilirim ama üniversitede antropoloji bölümünü bitirmiş, doktora demeyeceğim fakat yüksek lisans yapmış biri kadar antropoloji anlatabilirdim. Bu cahil cesareti değil, bilginin cesaretidir.

Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe dersi vermeye başladım. 1980’den sonra bölüm toplantısı yapıldı. YÖK kurulmuş. “İslam’la ilgili bir ders vermemiz lazım.

 Kim verecek?” dediler. “

Ben veririm!” dedim.

Akademi’de yaptığım gibi oturdum ve çalıştım.

“Dersin adı İslam Felsefesi olamaz. Türk İslam Düşüncesine Giriş olsun. Bu dersi ehliyetle verebilirim…” dedim ve verdim de. Benim okumalarım böyle çerçevelerde oluyor. (…)

Marks’ın sevdiğim bir sözü vardır, “İnsani olan hiçbir şey bana yabancı değil.”

Ben de diyorum ki entelektüel olan hiçbir şey bana yabancı değil. Bizim konumumuz ikisinin birden edinilmesini zaruri kılıyor. (…)

Benim kütüphanemde her şey var. İki blok Gazali’ye ait. Bir tarafta antropolojiler var. Bir blok baş adamım Wittgenstein’a ait. Onun üzerinde iki blok halinde İngilizce, Türkçe, Fransızca Foucault kitapları var. Benim kütüphanem bir uzman kütüphanesi değil.

Allah rahmet eylesin, Semavi Eyice Bizans kütüphanesi kurmuştu mesela. Bütün hayatını ona vakfetmişti. Ben bunu yapamam. Felsefeci olarak hayatımı bir filozofun tek bir problemine tahsis edebilirdim. Bunu yapmadım. Çünkü onu yaparken gözüm başka bir şeye kayacaktı. Onun için daha baştan klasik manada akademyayı reddettim. Tab’ım buna müsait değil.

 

Bkz. “Entelektüel Olan Hiçbir Şey Bana Yabancı Değil.” Söyleşi: Ayşe Adlı, Fotoğraf: Bahtiyar İstekli, Temmuz 2021, https://www.nadirkitap.com/hilmi-yavuz-roportaji-blog54.html

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.