ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

En Güzel Şiir Barıştır | Oğuz Tümbaş

10.10.2020
1.091
A+
A-
En Güzel Şiir Barıştır | Oğuz Tümbaş

Gün aydınlığından, sabahlardan başlasa barışçıl duygular, ince duyarlıklar, umutlar, sevinçler, sevgiler, aşklar, şarkılar, şiirler ne olur sanki? Gönlümüzle, yüreğimizle barışa alkış tutmaz mıyız?
Gökyüzünün sonsuzluğunda, bulutsuzluğunda duru mavi bir sevince yazılırım erkenci uyanışlarımda. Denizlerin maviliğindeki derinliği barışa yorarım. Günü dirimli, umutlu, şiir tadıyla uzun yaşamak beni gönendirir.
Sahi barışın rengi mavi miydi? Ne dersiniz? Ben mavi dersem katılır mısınız? Osman Akbaşak dostum “Barışın Renkleri” romanını yazarken acaba barışa hangi rengi yakıştırdı dersiniz? Savaşın griliğine karşın beyazı mı, maviyi mi önerdi? Tüm renkler hızla kirlenirken, birinciliği beyaza veren anlayışa, algıya ilenen Özdemir Asaf, barışa yeni bir renk önerir miydi peki? Şairler barışın rengini iyi tanır, değerini iyi bilir. Sezer, kavrar, içselleştirir.
Büyük romancı Yaşar Kemal’in söylediği sanılan ama şair Haydar Ergülen’e ait olduğunu bildiğim şu tümceyi de pek severim: “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.” Şair sözü böyle incedir, özgedir, varsıldır. Ben de tuttum bu sözü başlığıma taşıdım.
Bir gülümseme, yüzdeki sevinç görseli, umut, esenlik, aydınlanma, erdemli seçkinlik, sevginin gücü, özgürlük, inanç, direnç… Nereye açılır bu sözcüklerin yolu? Hepsi ve dahası barışa…
Yaşam insana verilen en değerli haksa, o zaman insanın insana kıyımını, kırımını, öldürümünü onaylamak olası mı? Edebiyatın, sanatın, hele de şiirin savaşın yanında yer almasını nasıl düşünebiliriz?
Dün 1 Eylül’dü günlerden. Dünya Barış Günü… İçimdeki barış duygulanımları 2 Eylül’e bugüne de taştı. Gönlüm her günün barışa açık olmasından yana.
İkinci Dünya Savaşı yıkımının, kıyımının sürdüğü yıllara tanık olan Melih Cevdet Anday şiirine yükler özlemini: “Ah günüm yetse görmeye seni / Seni övmeye gücüm yetse / Barış çağı altın çağ / Son ozanı ben olayım bu özlemin / Bu özlem bitse”.
Dağlarca da savaşa karşıdır elbet. Nötron bombası şiirinin şu dizeleri nasıl da içine işler insanın: “İğrenç buluşunla övünme de / Hadi! Öldür beni çabucak, / Unutma, içerde biri daha var / Çöktüremeyeceğin, susturamayacağın, / Yok edemeyeceğin biri, / Benim barış sevgim…”
Şair sözüne inanırım, barış için söyledikleri de sezginin, duyumsamanın sesini yansıtır bize. Fransız şair Paul Eluard’ın şu sözü hiç yabana atılır mı? “Barış asıl yasasıdır insanlığın”.

Yannis Ritsos çocuğun, ananın gördüğü düşü, sevda sözlerini o evrensel diliyle nasıl da güzeller, nasıl da yüceltir Barış’ı. “Bu tren, barıştır işte. / Kardeşler, barış içinde ancak / derin derin soluk alır evren. / tüm evren, taşıyarak tüm düşlerini. / Kardeşler, uzatın ellerinizi. / Barış budur işte.”
Öner Yağcı’nın (Cumhuriyet, 11 Ocak 2020) barış için söylediklerine de katılmamak olanaksız: “Bombalara, kurşunlara, barbarlıklara, bağnazlıklara, umutla direnir şiir. Ona düşen budur. Bilimin ve sanatın has çığlığı şiir, savaşa karşı çıkar. Yüzlerce şiir kitabı, dergilerde yayımlanan şiirler bunun için. Susmaz şiir. Şiire susmak yakışmaz.”
Hiroşima, Nagazaki, Normandiya, Kamboçya, Vietnam, Srebrenitsa… Aborjin, Kızılderili, zenci, beyaz… Bunlar salt bir sözcük, bir ad, bir yer değil. Tarihin her döneminde bombalarla, silahlarla kitlesel kıyımların işkencelerin, öldürümlerin, acıların yaşandığı yerler, kentler, insan renkleri… Bugün de anımsadıkça acılandığımız, yandığımız, ağladığımız, ilendiğimiz, iğrendiğimiz insanlık görüntüleri.
Öyleyse barış bugün de, yarın da her zaman gereksinimi insanın. Savaşa hayır, barışa evet!


Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.