Dünya Sevgi Günü’ne Merhaba / Mehmet Karasu
14 Şubat Sevgililer Günü’ne hiçbir zaman sıcak bakmadım.
14 Şubat’ı, her zaman tüketim toplumunun bir dayatması olarak görmüşümdür.
14 Şubat, tüketim piyasasını canlandırıyor, hediyeler alınıp veriliyor, vitrinler süsleniyor.
Sevgi, adeta metalaştırılıyor.
Her ne kadar Türkçede “Sevgililer Günü” adı yerleşmiş olsa da, 14 Şubat’ın tam karşılığı “Aziz Valentin Günü” (St Valentine’s Day)’dür. İsminden de anlaşılacağı üzere 14 Şubat, bir Hıristiyan azizin anısıyla da ilgili. Sevgililerin sembolü olan lanse edilenAziz Valentin kimdir?
“Katolik Kilisesi tarafından resmi olarak tanınan Aziz Valentin’in M. S. 270 tarihinde öldüğü sanılıyor. Aziz Valentin’in kimliğiyle ilgili resmi kaynaklardaki ilk açıklamalar M. S. 496’da ölen Papa Gelasius’a ait.
Papa Gelasius, O’nun “hayatını Tanrı’ya adamış bir şehit olarak dünyadan ayrıldığını” söyler. 1400’lü yıllara ait kayıtlar Aziz Valentin’in Roma’da Hıristiyan bir çiftin evlenmesine yardımcı olduğu için İmparator 2. Claudius’un emriyle kafası kesilerek öldürüldüğünden bahseder.
14 Şubat, anlayışıma göre, Dünya Öykü Günüdür.
Dünya Öykü Günü, Sait Faik’in “Bir insanı sevmekle başlar her şey” sözünden hareketle 2002 yılında düzenlenen Öykü Forum’la ilk olarak ülkemizde yaşam buldu.
2003 yılında Türkiye PEN Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği tarafından geliştirilerek “14 Şubat Dünya Öykü Günü Projesi” haline getirildi. 27 Kasım 2003’te Mexico City’de yapılan 69. Uluslar arası PEN Dünya Kongresi’nde Çeviri ve Dilbilimsel Haklar Komitesi’nin projeyi kabul etmesi sonucunda Türkiye ile birlikte dünyada geniş bir coğrafyada 14 Şubat, Dünya Öykü Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Farklı etkinliklerle Dünya Öykü Günü’nü hep kutladık ve kutlamaya devam ediyoruz.
Zira kentimiz ulusal alanda çok ünlü öykücüler yetiştirmiştir.
Modern Türk öykücülüğünün öncüsü Bekir Sıtkı Kunt Antakyalıdır. Onun öykülerini ( Memleket Hikâyeleri (1933), 2. Herkes Kendi Hayatını Yaşar (1941), 3. Yataklı Vagon Yolcusu (1948), 4. Ayrı Dünya (1952), 5. Arzu ile Kanber (1940) okumanın zamanıdır.
Ayla Kutlu Antakyalıdır. Böyle anlamlı bir günde, Zehir Zıkkım Hikayeler’ini, Sen de Gitme Triandafilis’ini hediye edelim sevdiklerimize..
Burhan Günel Antakyalıdır. Kar Düşleri’ni, Çiçekler Korunağı’nı, Başka Bir yaz’ını.. gül niyetine hediye edelim sevdiğimize.
Sezer Ateş Ayvaz’ın öykülerine aşina mıyız?
Dursaliye Şahan, Necla Karataş, Recep Yıldırım, Sinan Seyfittinoğlu, Muhsin Boz, Murathan Çarboğa, Güler Kalem, Aalen Antakya Kültür Derneği Öykü Atölyesinin öyküleriyle tanışın bu anlamlı günde.
Tüm sanatseverlere öykünün güzelliği ile iç içe, güzel bir hafta sonu dileği ile.
Kaynak : antakyagazetesi.com