ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Değişimi ve Kaliteyi Hak Eden Olabilmek | Ali Rıza Malkoç

23.06.2023
228
A+
A-
Değişimi ve Kaliteyi Hak Eden Olabilmek | Ali Rıza Malkoç

Değişim, gelişimden farklıdır. Neyi değiştirebilirseniz ancak onu geliştirebilirsiniz.

Değişim, kabuk ve çekirdekte oluşmaz. Doğallığına müdahale ettiğiniz şeyler bozulur. O ancak imaj uğruna şekilcilik olur. Yani eşek aynı kalır, semeri değişir. Şoförü değiştirmekle de seyahat kalitesi artmaz.

Değişimin aşısı, mayası, tohumu ve özü; ruhtur, aşktır, sevgidir, heyecandır, özveridir, bütüncül ve insani bir yaklaşımdır. Hak ettiğinden, layığından daha fazlasına talip olanlar; tüm değerlerin ve kavramların yozlaşmasına sebep oluyorlar. Pirincin içinde gizlenmiş beyaz taş; çuvalda dururken kimseye bir zararı olmaz. Aksesuar olarak da sergileyebiliriz. Fakat pilava dahil olduğunda dişimizi kırma ihtimali var.

Köklü bir değişim tabandan başlayacaksa bu bir zihinsel bilinç devrimi hareketi olmalıdır. “Aynı tas aynı hamam” nakaratını tekrarlayanlarla kaliteli ve kalıcı bir birliktelik, ortak mutabakat metni hazırlayamazsınız. Eylem ve söylemleriniz niyetinizi ele verir. Dürüst görünmek yetmez, olmak ve uygulamak gerekir. Bilgi, birikim, donanım, öngörü ve toplumsal frekans olarak monarşiyi bile hak edememiş bireyler varsa; hep birlikte demokratik, özgürlükçü, katılımcı, laik, inançlara saygılı, hukuku üstün tutan bir düzen kuramayız. Kendi yaptığı yasayı uygulamayan, değiştirdiğini de beğenmeyen bir zihniyet; “yepyeni bir anayasa” özleminin ütopyaya dönmesini istemiyorsa, önce samimiyet testinden geçmesi gerekir. Biz daha ahlak, adalet ve dürüstlük kavramlarında, ortak zemininde buluşamıyoruz.

Yurttaş ve birey olarak, ne kadar yeterli, bilgili, doğru ve dürüst olabilirsek; tüm karar vericiler ve siyasetçiler de ona göre nitelik kazanacaktır, yön tayin edecektir.

Peki, nedir kısaca adalet? Bağımsız, tarafsız, yansız, özgür ve özerk bir mekanizmayla, kazanılmış evrensel, anayasal ve yerel hakları dikkate alarak, hakkı olanın hak ettiğini, zamanında, eksiksiz ve adil olarak vermektir. Peki, ne kadarını başarabildik? Sanırım yüzde onunu. Yani benim terazim öyle tartıyor. Bir başkası yüzde elli diyecektir, bazıları yüzde yüz görecektir. Hukuk bilinci ve bilimi muhteşem bir güç… Topluma yaygınlaştığında hayranlık duyarsınız. Kendinizi ve çevrenizi güvende hissedersiniz. Öyle yalnızca diploma sahibi olmakla, cübbe giymekle, bir mekân veya makama postu sermekle bu süreç tamamlanmıyor maalesef.

Ortak akıl; zekâsı ortalamanın üzerinde olan, bilim/mantık/muhakeme/mukayese yetisine sahip, vicdani kanaat, özgür irade ve tüm birikimini toplumun refahına adayabilmiş, demokrasi, özgürlük ve hukuka gönül vermiş şahsiyetler arasından yeşerirse anlamlı ve kalıcıdır.Şimdilik Yüzde Ellisine Razıyız.

Hukuk ve felsefe; belirsiz ve dipsiz bir kuyu değildir. Okyanusuna ulaşana, tükenmez bir hazinedir. Küçük hesapların peşinde koşanlar, bu anlatımımı masal olarak bile algılayamayacaklardır. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmayalım. Kısa geliyorsa, yenisini almaya gayret edelim. Üşümek pahasına yorgansız yatalım. Anlayana sivrisinek saz olsun. Anlamayan kendi davulunu çalsın dursun.

Şen ve esen kalın.

 

Samsun, 21.06.2023

Ali Rıza MALKOÇ

malkoc.org

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.