ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Debre’li Hasan ve Mister Martini | Mahir Akarsular

22.08.2019
1.201
A+
A-
Debre’li Hasan ve Mister Martini | Mahir Akarsular

FİLİNTA GİBİ BİR EŞKİYA…

Drama Köprüsü türküsü vardır. “At Martin’i Debreli Hasan, dağlar inlesin”. Debreli Hasan Mister Martin’i Drama köprüsünden aşağı atsın, namı yayılsın, dağlar bile inlesin! Mi?

Flint, latince çakmak taşı. Eski tüfeklerin barutunu ateşlemek için tüfeğiin horozuna çakmak taşı yerleştirilmiş. Tüfeğe de İtalyanca Filinta denmiş. Menzili arttırmak için de Filinta tüfeğinin namlusu upuzun. Filinta gibi delikanlı.

Bir de Mister Martini’nin icadı Martin tüfekleri var. Atılan Mister Martin değil, onun ismini taşıyan tüfeğin ateşlenmesi. (Aynalı Martin – Hekimoğlu) …..

Alıntı : Fatih Kekevi

NOT :
Dünya’nın ilk kara barutlu mermisi ile çalışan 19. yüzyıl İngiliz tek atımlık 457/577 kalibrelik ordu tüfeği, ayarlanabilir gezinin menzili 1400 mt’dir. Ancak atış sonrası oluşan duman bulutu atıcının görüşünü bir süre bloke etmektedir.

Afrika’daki büyük Zulu ayaklanmasında İngiliz sömürge ordusu bu silahlarla donanmıştı.

Ancak Zulular İklwa, tahta Gürzler ve bir cins mantardan yaptıkları cesaret arttırıcı iksir sayesinde galip geldiler ve İngiliz ordusu büyük bir katliama uğradı. İlk kez 1871 de üretilen 507 kalibre ünlü tüfek. 

Tetiğin arkasında bulunan bir kol aşağı indirilerek namlu kuyruğu açılır ve mermi sürülür. kolun kapatılmasıyla tüfek atışa hazır hale gelir.

1872 yılında İngiliz ordusunda hizmete girer ve 1893 yılında şarjörlü Lee-Metford tüfeği çıkana dek kullanılır. Zulu savaşı vb. gibi koloni seferleri sırasında İngiliz başarılarının anahtarıdır. 1893 dan sonra ise Afrika sömürgelerinde oluşturulan polis kuvvetleri ile Hint ve Mısır ordularını donatır. I. Dünya Savaşı sonuna kadar bu birlikler tarafından kullanılır.

İngiliz ordusu haricinde bu silahı benimseyen tek ülke Osmanlı İmparatorluğu’dur. 1876 yılında Amerikan Peabody fabrikasından yüzbinlerce martini tüfeği satın alınır. Osmanlı hizmetinde martini, 93 harbi sırasında Plevne kuşatmasında önemli rol oynar.

1887 yılında Mauser (Mavzer) ile değiştirilene dek resmi hizmette kalır. Bu tarihten sonra ise muhafızlar ile yerel milisleri silahlandırmakta kullanılır; I. Dünya Savaşı’nda doğu cephesinde hizmet görür.

1960’lı yıllara dek özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın şekilde rastlanabilen bu silah Türk toplumsal belleğinin kesinlikle sarsılmaz bir parçası haline geldi, yediden yetmişe herkesçe bilinen türkülere kadar girdi. (Drama Köprüsü), (Hekimoğlu)

Martini-Henry’nin basit mekanizması, dayanıklı, bakımı kolay ve ucuz av veya spor tüfeği meraklıları için hala üretilmektedir.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.