Dolar 34,1962
Euro 37,5562
Altın 2.880,80
BİST 9.068,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Hafif Yağmurlu

Çanakkale Conkbayırı Savaşları | Cemil Conk

05.07.2020
1.523
A+
A-
Çanakkale Conkbayırı Savaşları | Cemil Conk

Kitap tanıtımı / Aydın Ayhan

ÖLDÜRMEYEN ALLAH ÖLDÜRMEZ
(ECEL GELMEYİNCE ÖLÜNMEZ
)

İngilizler çekilirken Arıburnu’nda şimdi Mehmetçik Abidesinin bulunduğu yerdeki Türk siperlerinin altına açtıkları ilk lağımı patlattılar. Birinci lağım patlayınca pek çok askerimiz toprak altında kaldı. Fakat biraz gecikmeyle ikinci lağım patladığında toprak altında kalanların pek çoğu diri olarak yukarı fırlatılarak kurtuldular. Bugün halâ Gelibolu’da patlatmak için kazılmış bu tür dehlizlere, lağımlara rastlanır.

Bu olayı Atatürk’ün anlatmış olduğunu 19 Fıkra kumandanı Şefik Bey 25 Nisan1955’de;
57.Alay şehitliğinin iki yüz metre kadar ilerisinde sağ tarafta, Korku Deresi’ni geçince görülen Mehmetçik Abidesi önünde Avusturyalı ziyaretçilere anlatmıştır.

Cemil Conk -Çanakkale Conkbayırı Savaşları s:27)


Cemil Conk Kimdir?

Doğum 1873, Ölüm 31 Ağustos 1963 (90 yaşında)

İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul, Türkiye

Bağlılığı Osmanlı (1892-1921) Türkiye (1921-1931)

Hizmet yılları 1892-1931

Rütbesi Mirliva

Komuta ettiği 36. Alay, 4. Tümen, 54. Tümen, 41. Tümen

11. Tümen, 18. Tümen, Piyade Atış Okulu Başkanı, Piyade ve Makineli Tüfek Müfettişi, 4. Tümen, 2. Kolordu (vekil)

Savaşları/Çatışmaları Balkan Savaşları

I. Dünya Savaşı

Kurtuluş Savaşı

Madalyaları Mecidiye Nişanı Liyakat Madalyası Harp Madalyası İmtiyaz Madalyası Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası

Cemil Conk (1873, Üsküdar, İstanbul – 31 Ağustos 1963, İstanbul) Çerkes kökenli

Türk asker.

1889 yılında girdiği Harp Okulu’ndan 4 Mayıs 1892 tarihinde teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1894-1897 yılları arasında Alman ordusunda mesleki öğrenim ve eğitim gördü. Almanca biliyordu. Daha sonra ülkeye dönerek çeşit birliklerde görev yaptı. Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı’na katıldı. 30 Ağustos 1921 tarihinde Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na katıldı. 1 Eylül 1923 tarihinde Mirliva rütbesine terfi etti ve Paşa oldu. 13 Şubat 1931 tarihinde emekli oldu. Kendisine yapılan milletvekilliği önerisini askerin siyaset yapması fikrine karşı olduğu için geri çevirdi. 31 Ağustos 1963 tarihinde vefat etti.

3. sınıf Kılıçlı Mecidi Nişanı, Gümüş Liyakat Madalyası, Harp Madalyası, Gümüş İmtiyaz Madalyası ve Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibidir.

Kitapları

Hatıralar: Balkan Harbi 1912–1913. [Çanakkale Seferi 1915], Türkiye Yayınevi, 1947.

Çanakkale Conkbayırı Savaşları, Erkânıhar biyei Umumiye Basımevi, 1959.

Kaynakça

T.C. Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığı Yayınları, Türk İstiklâl Harbine Katılan Tümen ve Daha Üst Kademelerdeki Komutanların Biyografileri, Genelkurmay Başkanlığı Basımevi, Ankara 1972, s. 25.

Kaynakça: Vikipedi, Özgür Ansiklopedi

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.