Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Büyük Oğul Efsanesi / Öner Yağcı

Büyük Oğul Efsanesi / Öner Yağcı

Yazar Ayracı: Öner Yağcı

– “Büyük Oğul Efsanesi” romanını ne kadar zamanda yazdınız?

Ta öğretmen okulu yıllarımda (1966-69) hayalini kurmuştum ve yıllardır bilgi toplama anlamında çalışmalar yapıyordum. 2013’te yazmaya başladım ve noktayı 2018’de koyabildim.

– Yazma mekânınız değişti mi? Hep aynı yerde mi yazdınız? En çok yazdığınız mekânı bizimle paylaşır mısınız?

Burhaniye’deki evimde yazdım. Genellikle camlı balkonda, yazın evimin önündeki çimenlerin üstünde, kışın salonumdaki köşemde.

– Her okura kitaba başlamadan önce tek bir cümle söylemek isteseniz ne dersiniz?

Tonguç’u tanıyıp anlamanın bugünü kavramanın anahtarını vereceğini bilin.

– Sizi tanıyanların yakalayabileceği izler var mı kitapta?

Elbette, tüm kitaplarımda varım. Büyük Oğul Efsanesi’nin 9-50. sayfalarında kendi Tonguç serüvenim yer alıyor.

– Yazarken başta planladığınız kurguya uydunuz mu? Yoksa olaylar ve karakterlerin sizi bambaşka yerlere çıkardığı oldu mu?

Bu yapıtımda baştan tasarladığım kurgunun dışına çıkmadım. Kurgu ise tümüyle gerçeklere dayandığı için bir yerlere sürüklenme olasılığı olmadı.

– Romanınızın ana karakteri sizi görse ne derdi?

“Beni anlamışsın” demesi mutlu olmam için yeterdi.

– Bir an için kitabı her okura ismini yazmadan imzaladığınızı düşünün, ne yazardınız?

Zor soru: Tonguç’umuzun anlaşılması dileğiyle.

– Bugüne kadar hiç okurlardan olumlu ya da olumsuz tepki aldınız mı? Yüz yüze ya da sosyal medyadan?

Hiç olumsuz yaklaşımla karşılaşmadım. İlk on günde bitirdiğini söyleyip heyecanlandığını söyleyen çokça okurum oldu. Birçok yere toplantılara çağrıldım. Bugün gelen bir ileti beni çok mutlu etti. Tokat öğretmen okulundan öğretmenim Lemanser Sükan şöyle yazmış:

BÜYÜK OĞUL EFSANESİ-TONGUÇ’UN ROMANI

Öğretmenler Günü postadan çıkan 544 sayfalık kitabı şimdi bitirdim. Allak bullak oldum. Sarsıldım. Kafam bir sürü soru ile doldu. İsmet İnönü’ye, Hasan-Âli Yücel’e, İsmail Hakkı Tonguç’a sormak istediğim birçok soru…
Ben köy enstitüsü çıkışlıyım. Bugüne kadar elime geçen köy enstitüleri ile ilgili yazılmış birçok kitap okudum. Bunun kadar beni etkileyen olmadı. Bildiğim olayları, oluşumları sanki ilk duyuyormuşum gibi ilgi ve heyecanla yeniden okudum.
Sevgili Öner, kutluyorum. İyi ki yazmışsın. Köy enstitüleri nedir? Anlamak, öğrenmek isteyenlerin hemen okumasını öneririm.
Lemanser Sükan.
Facebook paylaşımı, 29 Kasım 2018, 23.30…

– Kitabı yazıp bitirince, “Yok yok bu kadar iyisini yazamam artık” diye bir yaratma kaygısı duydunuz mu? Yoksa yenisini yazma isteğiyle mi doldunuz?

Kısaca söyleyeyim. İçime sindi. Çok okunabilsin diye uzun olmasını istemedim ama çıkardığım yerler yayınlananın üç dört misli olunca onu dert etmiyorum artık.

Kaynak: YazarEvi.com 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.