Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Bu Ne Yaman Çelişki! | Mir Murat Demir

26.02.2022
422
A+
A-
Bu Ne Yaman Çelişki! | Mir Murat Demir

OSMANLICA

Başlarımız ilime, bilime, teknolojiye dönük, ulaşabildiğimiz en eski ceddimiz ve kültürüne hâkim, ben, benim TÜRK Milletim. Tarihimizi tüm ayrıntıları ile inceleyip, öğrenmek, doğru, güzel ve faydalı uygulamaları, çağımız gerçekleriyle uyumlu olanları günümüze taşımak akıllıca olsa gerek. Osmanlıca dilini günümüze taşımak bir yana ortaöğretimde dahi seçmeli ders yapmak, ucubeliktir, saçmalıktır. Üniversitelerimizin bir kaçında kürsü oluşturulup, araştırmalar yapılabilir ki bu uygulama hayatta. Tarih bizimdir, tarihimiz de tüm yaşananlarda bize aittir. Yaşanmışlıklarımızı öğrenmek sadece tarihi bilgilerimizi genişletmek, pekiştirmekten ibarettir. Osmanlı 624 yıl tarım ve hayvancılık yapmış ve her fırsatta savaşmıştır. Bu uğraş ve ilgi alanımız, günümüze sosyoekonomik karlılıklarıyla yansıtılamamıştır. Günümüz demokratik bir geçişten değil, yıkılan, eriyen, işgal edilen bir sömürge Osmanlıdan KURTULUŞ Mücadelesi ile kazanılan haldir.

Yazı yazmayı gerekli kılan hal dahi kendi içinde komiktir, gülünçtür. Bilim ve teknoloji çizgisinde Osmanlıca diline tam hâkim olup, atalarımızın on binlerce tıp, astronomi, kimya, fizik bilgilerine tam hakimiyet kurma, günümüze yansıtma hallerimi. Matematik, geometri çalışmalarındaki binlerce formül ve lügatlarımızı masaya sürme halimi, edebiyatta, yazım sanatında dahi Osmanlıca ile ilgisi olmayan üstatların yapıtlarını böyle bir ikilem içinde az çok bilinir durumdan alınıp, çıkmaza gönderme halimi.

Hedef şaşırtma taktiği herkesçe malum, sıradan bir oyundur. Aileden devlete her örgütte başarılı bir yaşam sahibi olmanın tek doğrusu vardır ‘’Öncelikler sıralaması’’ Aile reisi çocuğunun pantolonu, donu yok iken otomobiline altın sırmalı paspas alması kadar lakayt, şalakça, akıl dışı, plan program, hedef dışılıktır. Açıkçası ben son günlerde nasıl bir hüzün içindeyim anlatamam, cumhuriyetimizin yüzüncü yılına az bir zaman kala, yapılan binanın bin ya da bin yüz elli odalı olması küçültücüdür. 2023 Odalı olsaydı, düşünsenize nasıl bir prestij, klas bir tavır sahibi olurduk. Tüm dünya halkları bize bakar, bizi izlerdi, arkasından gülerlerdi. Nasıl ve nereleriyle gülecekleri konusuna girmeyelim.

Osmanlıca dili bir saray dilidir. Osmanlı imparatorluğunun hüküm sürdüğü büyük coğrafyalarda kullanılmamıştır. Saray içinde ve çevre ahalide çok az insanın kullandığı, hâkim olduğu haliyle yaşamış ve kalmıştır. Osmanlı hükmündeki Anadolu toprakları ve Asya illerinde kullanılan dil TÜRKÇE’ dir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesi sonrası, bu günkü çağdaş hayatımızı inşa eden devrimleri ve kullandığımız alfabe devrimi isabetli ve doğrudur. Geçmişimizle ilgili tüm araştırma ve tespitlerin yapılması adına geniş açıdan her dilin kapsamda tutulmasına da tarafım, taraf olmalıyız. Amerika kıtasını Türkler keşfetti lakaytlığına girmeden, realiteden uzak kalmadan.

Mir Murat Demir

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.