Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Beyaz Gül ve Kırmızı Gül | Nuri Can

26.10.2019
1.940
A+
A-
Beyaz Gül ve Kırmızı Gül  | Nuri Can

Beyaz Gül ve Kan Gül, Kırmızı Gül ..

Bir rivayete göre derler ki “Deniz köpüğünden yaratılan Afrodit, bir gün sevgilisine vermek için beyaz gül toplarken parmağına diken batmış ve akan kan beyaz gülü kırmızıya dönüştürmüş”} Bu yüzden kırmızı gülün aşk anlamına geldiği söyleniyor.

Lübnan dağlarından çıkan Nehr-i İbrahim, ilkbaharda kıpkırmızı akar ve bu yüzden Adonis’ in kanıyla akıyor denir. O yamaçlarda bulunan laleler de Adonis’in temsili olur. Adonis’e saldırıldığı sırada, sevgilisinin yaralandığını haber alan ve yardımına koşan İştar’ın, yolda ayağına dikenler batar ve vücudunda yaralar açılır. Aşk Tanrıçası İştar’ın yaralarından akan kanlar, civarda bulunan beyaz gülleri kırmızıya boyar: Tanrıçanın çiçeği olan beyaz gül, kırmızı güle dönüşmüş olur. Böylece, kırmızı lâle Adonis’in; kırmızı gül de Afrodit’in temsilcisi olarak görülmeye başlanır. (7)

Beyaz gül, o el değmemiş güzelliğiyle, saflığı, masumiyeti ve gizliliği sembolize eder. Birçok kültürde ilk gülün beyaz olduğu ve diğer renkteki güllerin beyaz gülden türediği şeklinde efsaneler ve mitler vardır. Çoğunlukla beyaz gülün kanla boyandığı ya da bir öpücükle kızardığı anlatılmaktadır. Bu hikayeler beyaz gülün saflık anlamına geldiği görüşünü pekiştirmektedir.

Beyaz güllerden oluşan bir buket ya da diğer renklerle birlikte beyaz güllerden oluşan bir demet çarpıcı ve zarif bir çiçek aranjmanı olabilir.

Tarihte Beyaz Gül;
Eski kültürlerde beyaz gül gerçek aşkın sembolü olmuştur. Ama bu anlam daha sonraları kırmızı güle atfedilmiştir.

Çiçeklerin dili Victoria Dönemi’nde insanların duygularını açıkça belirtemedikleri bir zamanda hemen göze çarpmayan bir kod olmuştur. Beyaz gül genel olarak masumiyet ve saflık anlamlarına geldiği gibi başka çiçek ve bitkilerle buna farklı anlamlar da eklenebilir.

Beyaz gül güzelliğine ek olarak tarihsel bir öneme de sahiptir. Devlet veya hanedan armalarında aşkın ve inancı bir ifadesi olmuştur. Almanya’da Hitler’e karşı olup, öğrencilerden oluşan barış yanlısı bir örgüt vardı. Kendilerini “die Weiße Rose” yani “Beyaz Gül” olarak tanımlıyorlardı. Böylelikle katılımcılarının saf niyetlerini sembolize ediyorlardı.

Çiçeklerin Dilinde Beyaz Gülün Anlamı;
Beyaz gül erken dönemlerde gerçek aşkı çağrıştırıyordu ama artık bu anlam kırmızı güle yakıştırılmaktadır. Beyaz gül aynı zamanda düğün çiçeğidir ve birliği, aşkın yeni bağlarını temsil etmektedir. Düğünlerde beyaz gül yeni başlangıçlar ve saflık mesajlarını taşımaktadır.

Günümüzde beyaz gülün anlamı genelde saflık ve gençlik masumiyeti olarak dikkate alınır. Bu anlam daha çok tarihi köklere dayanır ve aşk için çok küçük bir kızı temsil eder. Beyaz gül arkadaşlığı, umudu, aşkı ve hatta saygıyı sembolize edebilir. Ama altındaki anlamları hep masumiyet ve saflıktır.

Nuri CAN

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.