Ayrıntılara Aşık Adam | Meral Baltacı Nalbantoğlu
Günün Kitabı |Alberto Manguel
Kendisi 17 yaşındayken, Borges‘den aldığı teklifle dört yıl boyunca gözleri görmeyen yazara kitap okuyan Manguel‘in edebiyattan başka bir kariyer yapması olanaksızdı sanırım. İnsan böyle bir deryayı bu yolla tanıdıktan sonra her türlü edebiyatla uğraşır bence. Dünyada en çok kitaba eli değmiş editörlerden biri olarak tanınıyor..Borges’in en meşhur eseri Hayali Yerler Sözlüğü olabilir. Ayrıca kitaplar ve edebiyatla ilgili denemeleriyle de tanınıyor.
Ayrıntılara Aşık Adam görme, görme biçimlerinden biri olarak parçayı (detayı) görüp üstün değer verme ile ilgili kısa bir roman. Fotoğrafla ilgilenenlerin okumasını öneririm. Kendilerinden bir şeyler bulabilirler.
Kitabin kahramanı 1915-20 ‘lerde fotoğraf sanatını keşfetmiş olan Poitiers’li Fransız hamamcı Anatole Vasanpeine. Dışarıdan bir ucube gibi, bir yaban gibi görülse de o hayatının tutkusunu keşfetmiş şanslı bir adam..
“Vasanpeine başkasının özel yaşamına girmiyor, tam tersine müşterilerinin fiziksel varlıklarının eşiğine kadar geldiğinde o eşiği aşmamaya özen gösteriyor, önceden hesaplanamayacak olan zaman ve mekan bileşimine ve rastlantıya bağlı olarak , bir ayrıntıyı, neredeyse herhangi bir ayrıntıyı yakalama işini gözüne bırakmıyor, fotoğraf makinesinin merceğine bırakıyordu. Onun sanatı tamamıyla , bir kavşakta buluşan adsızlıkların ne olduğuna bağlıydı, bu kavşakta ne gözleyen ne de gözlenen birbirinin kimliğini biliyordu”
Kitabı ödüllü çevirmen Ülkü İnce çevirmiş. Ve bazı cümlelerin çevirisindeki ustalık bağırıyor.
35/130