Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Atatürk’ün İzindekiler kitabından | Tolga Aydoğan

31.10.2021
617
A+
A-
Atatürk’ün İzindekiler kitabından | Tolga Aydoğan

Kitap Önerileri…

“Yıllar önce Akgün Sokağı’nın sol sonunda bir küçük Ankara evinde silah sesleri ile uyanmıştım. 4 -5 yaşlarında olacağım. Belleğimi uzak kırlarında bir korkuyu sakladığından o sesleri unutamıyorum. Birden uyanmıştım. Uykulu gözlerle avluya baktım, iki aile dostumuz kadını uzun ince dal boylu Şahver Hanım’la İclal Hanım’ı ayırt etmiştim. Aydın Kuvayi Milliyesine katılan kadın efeler gibi bu iki İstanbullu kadın sağ ellerinde tuttukları tabancaları ateş ediyorlar ve avluyu mermi sesine, dumana boğuyorlardı. Mermi ateşinin ince ışığında yüzlerinde sert bir sevincin parladığını seçmiştim. Gözleri avluya ve onlara bakan gözlerim ile karşılaştı “Korkma yavrum, korkma! Cumhuriyet! Cumhuriyet!” diye bağırdı. Bu tabanca atışları bittikten sonra alt kat odaya girdiler. Ne oluyor ne bitiyor demeye kalmadan Ankara Kalesi’nin oralardan bir gümbürtü indi. Bu gümbürtüyle birlikte avludan içeriye kaçtım, kendimi odanın en güvenli köşesine attım. Bugün gümbürtüler ardarda sürdü gitti, tavanı alçak odamızda ise şenlik sürüyordu, yavaş yavaş ben de alıştım. Şenlik seslerinden tatlı, sevinçli konuşmalardan yüreğime bir güvence geldi korkum geçti. Usulca pencereye yaklaştım basma perdeyi araladım ilk gördüğüm saat kulesine yakın Ankara Kalesi’ndeki cami oldu. Şerefeleri soğuk ve karanlık Ekim gecesinde soluk kandillerle ışımıştı. Bu bir şenlik, bir bayram gecesiydi.

Mazhar Müfit Bey’in eşi İclal Hanım yeniden beni sevgiyle kucakladı; “Cumhuriyet! Cumhuriyet!” diye öptü. Bu sözcüğün ne anlamını bilecek ne de olup bitenlerin önemini anlayacak bir yaştaydım. Ama olağanüstü şeyler oluyordu. Çocukluk belleğimde kalan tabanca sesleri ve top gümbürtüleriydi. Bir de Cumhuriyet sözcüğü. O gün 29 Ekim’di ve yıllardan 1923’tü. Cumhuriyet kurulmuştu top sesleri Ankara’dan Türkiye’ye ve yeryüzüne bunu bildiriyordu.” Ceyhun Atuf Kansu Cumhuriyet Bayrağı Altında adlı kitabında 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilişini işte böyle anlatır.
Milli Mücadelenin kalbi olan Ankara bugün yine aynı coşkuyla Atatürk’e ve Cumhuriyete sarılıyor. Bize emanet edilen Cumhuriyeti korumak ve ileriye taşımak hepimizin görevi… Herkesin bayramını yürekten kutluyorum.

(Görsel: Yenigün Gazetesi 30 Ekim 1923) 

——–

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.