ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Ata Doğruel’in 40 Projesi İkinci Performansı “Fırça Darbeleri” ile Devam Ediyor

Ata Doğruel’in 40 Projesi İkinci Performansı “Fırça Darbeleri” ile Devam Ediyor

Ata Doğruel’in 2019-2031 yılları arasında gerçekleşen 40 günlük kesintisiz performanslarından oluşan, 12 yıllık uzun soluklu 40 Projesi ikinci performansı “Fırça Darbeleri”yle devam ediyor. İlki Performistanbuliş birliğiyle ve Simge Burhanoğlu küratörlüğünde, OMM’da yer alan “Yas ve Haz” sergisine paralel olarak hayata geçen “Işık Kaynağı” performansıyla gerçekleşen 40 Projesi ikinci edisyonunda dönüşerek yolculuğunu sürdürüyor.

Projenin ilk performansı olan ve 40 gün / 960 saat aralıksız süren “Işık Kaynağı”, 2022’nin Kasım-Aralık aylarında OMM’da gerçekleşmişti. İdil Tabanca Koleksiyonu’na tekrar gerçekleştirilme hakkı ile 2020 yılında dahil olan, Türkiye’de bir müzenin ev sahipliği yaptığı ilk kesintisiz en uzun süreli performans örneği “Işık Kaynağı”nda sanatçı karanlık bir odada kalmış ve tek ışık kaynağı içeriye mum getiren ziyaretçiler olmuştu.

Serinin ikinci performansı “Fırça Darbeleri”nde ise Doğruel, farklı bir yol izleyerek, performansını belli bir mekâna bağlı kalmadan, tamamen hayatın içerisinde gerçekleştiriliyor. Performans kapsamında 40 gün aralıksız olarak beyaz bir tişört giyecek ve tüm süreç boyunca, bu tişörtü üzerinden çıkarmayacak. Bu tişörtün altına veya üstüne herhangi bir şey giymeyecek.

Tişörtün değişimini/dönüşümünü belgelemek için her gün saat 19.00’da bir fotoğraf çekecek. Alışılmış sergileme yöntemlerinden uzaklaşılan performansta seyirciler; İstanbul’da ikamet eden sanatçının kendi hayatının olağan akışında karşılaştığı insanlar olacak. Performans; 15 Ekimsaat19.00’da ilk fotoğrafın çekimi ile başladı ve 24 Kasımsaat19.00’da son fotoğrafın çekiminden sonra tişörtü üzerinden çıkarması ile sonlanacak. Performans bittikten sonra bu tişört, yüzeyleri görünecek şekilde çerçevelenecek.

“Fırça Darbeleri” başlığıyla hayatı ve olayları algılayış biçimine dair bir tutuma referans veren sanatçı performansı şu sözlerle ifade ediyor: “Yaşamın getirdiklerine açık olmak ve yaşananları cesurca kabullenebilmek, bilgece bir uysallıkla kabul edebilmek. Kendi kaderinin mimarı olmana rağmen, bilinmezliğe sevgi beslemek. Onu her şeyiyle sahiplenmek ve nihayet bir kere yaşanacak olan hayatın bütününü adeta koca bir sanat eylemi olarak görmek. Yaşananların emsalsizliğini, biricikliğini idrak edebilmek ve hayatı; bir kereliğine var olan bir sanat eseri, sanat eylemi olarak hissetmek. Benim için bilinçli yaşamak budur. Hayat eşsizdir, hayat sanatçıdır.” 

Projenin ilk serisi gibi yine Simge Burhanoğlu küratörlüğünde ve Performistanbul iş birliğinde gerçekleşecek performansın sürecini takip etmek için 40 Projesinin ve Performistanbul’un Instagram hesaplarını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca süreç sonrasında performansın dokümantasyonu da sanatçının kendi web sitesinde (www.atadogruel.com) yayımlanacak. 24 Kasım akşamı saat 19.00’da seyirci eşliğinde gerçekleşecek performans bitişi ile ilgili mekân bilgisi süreç içerisinde sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Dileyen seyirciler performansın sonuna şahitlik edebilecek.

Ata Doğruel hakkında:

1991 doğumlu Ata Doğruel, İstanbul merkezli bir performans sanatçısıdır. Soyutlanma, dayanıklılık gibi kavramlara odaklanır ve uzun süreli performanslarla fiziksel ve zihinsel sınırlarını zorlayarak hayata dair fikirlerini ortaya koymaya çalışır. Hukuk okumaya başladığı Koç Üniversitesi’nde bu bölümü son sınıfta bırakarak aynı üniversitenin Medya ve Görsel Sanatlar bölümünden mezun olmuştur. Sanatçının önceki çalışmaları arasında; 48 saatlik, 9 günlük, 13 günlük, 28 günlük ve 40 günlük kesintisiz performanslar bulunmaktadır.

Uzun süreli performansları ile; sanat/hayat ayrımını ortadan kaldıran Doğruel, anlam arayışını sürdürmek için performans sanatını bir araç olarak kullanır.  Üzerinde çalıştığı başlıca konular arasında; ‘insan zihni ve sınırları’ ile, ‘birey ve toplum ilişkisi’ ön plandadır.

Sanatçının başlıca performansları arasında; Performistanbul işbirliğiyle Simge Burhanoğlu küratörlüğünde gerçekleştirdiği “Işık Kaynağı”, (OMM, Eskişehir, 2022),İhtiyaç: Sen 672 saat Canlı Süreç kapsamında Tevazu (solo) (İstanbul, 2018), “Venice International Performance Art Week” Co – Creation Live FactoryPrologue 1 kapsamında Eva Martino ile Wehavejustonly met (Venedik, 2017), PedroGómez-Egaña ile Eşyaların Etki Alanı, “15. İstanbul Bienali” kapsamında (Galata Rum Okulu, İstanbul, 2017), Performistanbul ile Simge Burhanoğlu küratörlüğünde Elçi (solo) (Pera Müzesi, İstanbul, 2017) ve Performistanbul ile “Zilberman Projects” kapsamında Sonsuz Tarla (solo) (Zilberman, İstanbul, 2017) bulunmaktadır.

Performistanbul hakkında:

Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek ve projelerle buluşturmak üzere 2016’da kuruldu.

İstanbul merkezli platform, esnek çalışma modelini dünya genelinde çeşitli sanat kurumları, dijital platformlar ve sanatçılar ile iş birliğiiçerisinde “alansız” kimliğiyle devam ettiriyor. Performistanbul, kurulduğu günden bu yana müze ve galeri gibi sanat kurumları, kamusal alanlar ve uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere çeşitli mekânlarda 200’e yakın performans gerçekleştirdi. Bu mekân ve işbirlikçiler arasında Pera Müzesi, Pi Artworks, Elgiz Müzesi, IMC 5533, İstanbul Bienali (2017,2019, 2022), Tarabya Kültür Akademisi – Goethe-Institut, Victoria & Albert Museum (Londra), V&A (Londra), Tate (Londra), OMM (Eskişehir) Caroline Garden Chapel (Londra), Uluslararası Venedik Performans Haftası (2017, 2019, 2020) ve Live Art Development Agency (LADA) bulunuyor.

Performistanbul, Türkiye’de bir ilk olan Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı (PCSAA), canlı sanat üzerine barındıracağı kaynaklar ile performans sanatının eğitimi ve gelişimi üzerinde önemli bir etkiye yol açma gayesiyle hayata geçirdi. Performistanbul Yayınları ise PCSAA ile birlikte, bu alanda yabancı kaynakları Türkçeye çevirerekTürkiye’deki dijital platformlarda yayınlamak ve bu alanda daha fazla kaynak sağlamayı amaçlıyor. Performistanbul, 2020 yılında, ilk canlı sanat odaklı misafir sanatçı programını hayata geçirdi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı kapsamında “Performans Sanatı Pratikleri” dersini kurdu.

Projenin toplumsal boyutu gözönünde bulundurularak, halka açık ve akademik/kurum iş birliklerini destekleyecek yapıda kurgulanan kâr amacı gütmeyenaraştırma alanının sürdürülebilirliğini sağlamak adına Performistanbul Performans Sanatını Geliştirme Derneği kuruldu. Bu yapı, alanın bağımsızlaşması ve bağış toplanabilmesi için oluşturuldu böylelikle alanın işlevsel hale gelerek sürdürülebilir olabilmesi içinçoklu kaynaklardan gelir elde edebilmeyi umuyoruz.

Ata Doğruel: https://www.atadogruel.com/

40 Projesi Instagram: https://instagram.com/atadogruel.project40

Performistanbul: www.performistanbul.org

İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com

Performistanbul Yayınları: www.performistanbulyayinlari.com

Facebook:www.facebook.com/Performistanbul – www.facebook.com/pcsaa.ist

Instagram:www.instagram.com/Performistanbul www.instagram.com/pcsaa.ist

YouTube: www.youtube.com/Performistanbul

 

Ayrıntılı bilgi ve söyleşi talepleriniz için:

burcudimili@gmail.com

0 554 458 33 13

 

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.