Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Aşağı Çekmek! | Mir Murat Demir

04.12.2021
464
A+
A-
Aşağı Çekmek! | Mir Murat Demir

İnsan hayata birçok isimler vermiştir, ömür, yaşam, imtihan, mücadele gibi. Tırmanış desek hayata yanılmış olmayız, doğumdan itibaren hep bir mücadele ile tırmanırız zorluk ve sıkıntılara dair, yaşamın için de olan normal geçişler dahi bir zorluk ve geçmek için mücadele gerektirir. Fiziksel ve ruhsal anlamda ki bu tırmanış mücadelesin de destek olanlarımız gibi aşağı çekmek gayretin de olanlarımız da olmuş ve olacaktır. Bebe ve çocukluk yıllarımızda ki bu kesişmeler içgüdüsel tepkilerimize sebep olsa da yeterli düşünme ve irade hâkimiyetine sahip olmadığımızdan tepki de yetersiz kalmışızdır.

Yaşadıkça, yaş aldıkça, yaşamın farkına varmaya başlayınca hayatı paylaştığımız insanlarla ilgili kanaatler oluştururuz. İnsanlar yaşam sürelerince fiziksel yapılarını küçük farklılaşmalar haricin de hep muhafaza ederler. İnsanın ruhsal eğilimi, karakteri üzerine giydirdiği kişiliği ise süreçle orantılı olarak değişkendir. Dikkat ve özenle analiz eder isek en yakınımızda ki insanlardan ikinci, üçüncü, sekizinci, dokuzuncu halkaya kadar, bazılarının destek olma gayretin de olduğunu, katkı ve destekle yükselmemizi kolaylaştırma gayretin de olduğunu görür, anlarız. Her halkadan insanların da, neden, niçin, niye sorularına cevap veremeden “aşağı çekme” gayretiyle hayatımıza müdahil olduklarını analiz eder, tespit ederiz, bazılarını hemen, bazılarını geç fark etsek de.

Farkındalık için de olmak ve bu tespitte geç kalmamak insanın en büyük kazanımlarından olsa gerek. Aşağı çekmek bazı insanların karakteristiksel yapısın da, doğumundan itibaren vardır. Aile içi, yakın yaşadığımız insanlar için de böylesi bir sapkınlık var ise teşhisi de tespiti de zordur, sebep seviyoruzdur, yakınlık, akrabalık bağımız vardır. Yakınımız da, sevdiklerimiz için de olan bu insanları sevdik ve toz konduramadık ise aynı düşünce ve eylemin onun tarafında da hayata geçmesi gerekir. Hayat her zaman düz mantıkla oluşmaz, en yakınız dahi yükselmenize engeldir, bir yolunu değil birçok haliyle aşağı çeker, bu aşağı çekme isteği anne, baba, kardeşlerinizden dahi beklenebilecek bir tutum halidir. Hayat sürecin de ve olgun yaşlar da bu negatif yapıda ki kişileri hayatımıza müdahil etmemek ve olası var olanlarla yolları ayırmak gerekir. Yakınlarımızdan biri ya da bir kaçı olsa dahi sevgi, saygı bağını bozmadan aşağı çekebilme ihtimallerini tamamıyla yok etme gayretin de olmamız gerekir. Bu soyutlanmayı başaramaz isek kendimize tüm hayatımıza serpilecek bir kazık yemeyi kabullenmiş oluruz ki, birçoğunun telafisi de yoktur. Doğal olarak yazının ana teması aşağı çekilmemek üzerine kurulu ve her okur mahzun. Kendi analizinizi de yapmayı unutmayın, aşağı çekme gayretinde ki her insanı hayatınızdan atarken aşağı çekenlerden olmayın. Yazarak anlatmak, öğüt verir gibi öneriler de bulunmak kolaydır elbet. Konu böylesine süreçle at başı giden önem de ise yazan da okuyan da hep geç kalmıştır realite de. Nasıl, niye, ne zamanlar için de yaşarız, farkına vardığımız anlar keşke’ler çoğalır dilimiz de ve yüreğimiz de. Karamsar bakmanın hiç faydası yokken, geriye dönük hesapların da enerji kaybı ve moral düşüklüğünden öte getirisi olmaz.

Aşağı çekmek kuramını hızla tanımak ve özümsemek gerek. Kontrol edemeyeceğimiz güç ve iradeye dair bulgular içerisine girip de kendimizi yıpratmanın gereği yoktur. Bir elli santimlik boya sahip iseniz ve mankenlik isteğiniz hep eleştiri alıp aşağı çekiliyor ise konu aşağı çekmek değil realitedir ve çok hayalperest olduğunuz gerçeğidir. Denge ve ölçü gerçeğinden uzaklaşmadan insanları ön yargılı hallerinizle kırmadan iyi gözlem yaparak başarmak mümkün…

 Ne kadar geç kalmış olursanız olun farkına vardığınız da kazanma süreciniz başlar. Aşağı çekme konusun da farkındalık kazanmak için kaleme aldığım bu kavram inceleme yazısının tezatı da en az aşağı çekmek kadar zararlı ve kötüdür, gaza gelmek, getirilmek gibi.

Mir Murat Demir

—-

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.