ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Antik Mısır’ın Helenistik Kraliçesi Kleopatra Kimdir?

27.06.2023
189
A+
A-
Antik Mısır’ın Helenistik Kraliçesi Kleopatra Kimdir?

Cleopatra, 17 yaşında tahta yükseldi ve 39 yaşında öldü.

Jül Sezar’ın sevgilisi ve Marcus Antonius’un eşi 7. Kleopatra’nın hayatı

Kleopatra, Mısır tarihinide en çok konuşulan, tanınan güçlü kadınları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi olan Kleopatra, 39 yıllık yaşamında dünyayı etkileyen evlilikleri ve duruşuyla tanınıyor.

Kleopatra, 9 dil biliyordu.

Eski Mısır’ın dilini biliyordu ve hanedanlığında eşsiz bir durum olan hiyeroglifleri okumayı öğrenmişti. Bunun dışında, Yunanca ve doğum dilleri, İbraniler, Medler, Troglodytes, Suriyeliler, Etiyopyalılar ve Arapların dillerini biliyordu.

Bu kadar bilgiyle, dünyadaki herhangi bir kitap ona açıktı.

Dillere ek olarak, coğrafya, tarih, astronomi, uluslararası diplomasi, matematik, simya, tıp, zooloji, ekonomi ve diğer disiplinleri okudu. Zamanının tüm bilgisine ulaşmaya çalıştı.

Kleopatra eski bir laboratuarda çok zaman geçirdi. Bitki ve kozmetiklerle ilgili bazı eserler yazdı. Ne yazık ki, bütün kitapları MS 391’deki İskenderiye Kütüphanesi’nin yangınında imha edildi. C. Ünlü fizikçi Galen çalışmalarını inceledi ve Kleopatra’nın hazırladığı tariflerin bazılarını yazdı.

Galen’in hastalarına da önerdiği bu ilaçlardan biri, kel erkeklerin saçlarını geri kazanmalarına yardımcı olabilecek özel bir kremdi. Kleopatra’nın kitapları da güzellik hilelerini içeriyordu, ancak hiçbiri bize ulaşamadı.

Mısır Kraliçesi de şifalı bitkilerle şifa vermekle ilgileniyordu ve dil becerileri sayesinde bugün kaybedilen sayısız papiriye erişimi vardı. Bilim ve tıptaki etkisi, Hristiyanlığın ilk yüzyıllarında iyi biliniyordu..

Kleopatra iktidara, yanında büyük Roma diktatörü Sezar ile geri döndü. Kleopatra’nın bir halı içinde Sezar’ın sarayına girdiği ve bu büyük kralı kendine aşık ettiği rivayet edilir. Bu olaydan sonra kardeşi, kimsenin bilmediği bir sebeple Nil sularında boğuldu.

Kardeşinin aradan çekilmesi ile Kleopatra tek başına iktidar koltuğuna oturdu. O sırada Sezar’dan bir çocuğu oldu ve minik Sezarion’u alıp Roma’ya gitti. En büyük hayali, iki imparatorluğu birleştirip Büyük İskender’in de hayali olarak bilinen tüm dünyaya sahip olmaktı. MÖ 44’te Sezar ölünce bu hayallerini ertelemek zorunda kaldı.

Sezar ölünce Roma İmparatorluğu, tahta çıkan Octavian (Sezar’ın yeğeni ve resmi evlatlığı) ve Marcus Antonius arasında ikiye ayrıldı. Doğu, artık Marcus tarafından yönetilmekteydi ve ilk işi de Mısır’ı ziyaret oldu.

Marcus Tarsus’a gelerek Mısır Kraliçesi Kleopatra VII ile ittifak yaptı. Kleopatra’nın maksadı kaybettiği toprakları geri almak, Antonius’unki ise hem doğudaki iktidarını sürdürebilmek hem de Partlara karşı yapacağı askeri harcamalar için Mısır’ın zengin kaynaklarından yararlanmaktı. Bu maksatla Antonius, Kleopatra’yı Tarsus’a davet etti. Muhteşem gemisiyle Tarsus limanına gelen Kleopatra Antonius ile 7 yıl sürecek renkli, romantik ve ihtiraslı bir beraberlik yaşadı. Kleopatra’nın Tarsus’a giriş yaptığı kapının adı “Kleopatra Kapısı” olarak değiştirilmiştir.

Tarihçi Plinius, “Kleopatra’nın tacından çıkardığı bir çiçekle Antonius’a şarap sunduğunu” yazar. “Romalı hükümdarın tam kadehi dudaklarına götürdüğü sırada Kleopatra’nın ona engel olduğunu ve ‘Seni öldürebilirdim’ dediğini, çünkü çiçeğin yapraklarına zehir sürmüş olduğunu” söyler.

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.