Ali Söylemez Kimdir? | Mustafa Söylemez
Ali Söylemez, 1926 yılında Köyün en yoksul ailesinin çocuğu olarak doğdu. Altı yaşına geldiğinde babası annesini görme özürlü olmasını bahane gösterip terk ettiğinde ana-oğul daha da çaresiz kaldılar. Karakese İlkokulunu birincilikle bitirdiğinde Haruniye Köy Enstitüne girmeyi hak etmişti. Görme özürlü annesini evde bir başına bırakmak ona çok zor geldi. Her şeye rağmen annesi okuması için onu sürekli teşvik etti.
1946 yılında Hasanoğlan Köy-Enstitüsü Sğ. Kollejini kazandı. 1948 yılında mezun olup Ceyhan Sarımazı Köyüne Atlı Köy sağ. Memuru olarak atandı. Köylerde sıtma yüzlerce çocuğu öldürmekteydi. Bir başına on köyde sıtma savaş mücadelesi vererek bu hastalığın kökünü kazıdı.
1957 yılında yedek subay olup köyüne ilk subaylık yıldızını kazandırdı. Saimbeyli’de doktoru olmayan devlet hastanesinde başhekim vekili olarak başarıyla çalıştı. Feke, Tufanbeyli ve çevre köyleri hizmet alanındaydı.1964-1982 yıllarında Ceyhan’da Trahom savaş Dispanserini kurarak 12 köyde hizmet verip Trahom hastalığının kökünü kazıdı. Ceyhan’da tüm okullarda periyodik göz muayenesini yıllarca tek başına yaptı yıllarda birçok ilçede hastane yoktu.
Altı çocuğunu Avukat, lise öğretmeni, Endüstri mühendisi olarak yetiştirdi. Onları babasız büyüdüğü halde babasızlık acısını göstermeden ideal bir baba oldu.
Köyüne yıldız halkına ışık oldu. Karekese’den çok eğitimli kişi çıkmasında onun ilk örnekliği önem taşımaktadır.
Yavuz Ali Sakarya;”Ali Söylemez’in öğrenci olarak girdiği Köy Enstitüsünün adı Düziçi Köy Enstitüsü’dür. Adana iline bağlı “Haruniye” ilçesinde olduğu için o adla da anılmaktadır. Ali Söylemez’in Enstitülü olmanın hakkını vererek, öğrenim gördüğü, çalıştığı yerleri birer dünya cennetine çevirerek görevini hakkıyla yaptığı anlaşılıyor. İyi yetiştiği, sağlık konularında dönem koşullarında gerekli donanımı edindiği, yaptığı çalışmalardan açıkça görülüyor. Söylemez büyüğümüzün bir başka özelliği de topluma yararlı hizmetler üretmenin yanı sıra kendi çocuklarını da iyi eğiterek topluma yararlı insanlar haline getirmiş olmasıdır. Enstitü mezunu sağlıkçılar, çalıştıkları bölgelerde birer sağlık meleği olarak ellerinden geleni yapmış, birer “şifa meleği” olmuşlardır. Yaşayanlarına sağlık, aramızdan ayrılanlara da ışık dolu sonsuzluk diliyoruz. Bu sayfa bu tip paylaşımlar içindir. Katkı için Mustafa Söylemez’e teşekkür ederiz.
YKKED ANTALYA”