Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

A.Kalemler Dergisi 2023 46’ıncı Sayısı Çıktı | Selim Tunçbilek

05.07.2023
371
A+
A-
A.Kalemler Dergisi 2023 46’ıncı Sayısı Çıktı | Selim Tunçbilek

İKİ AYLIK KÜLTÜR SANAT EDEBİYAT DERGİSİ | 6. YIL. 2023 TEMMUZ – AĞUSTOS – SAYISI

1. Dünya savaşı sonrası kurulan dünya nizamı insanlığın büyük bir çoğunluğu tarafından ciddi boyutlarda sorgulanıyor. Aradan geçen seksen yıl içerisinde sistem derinden sarsılıyor.

Adaletsizlik üzerine inşa edilmiş uluslararası örgütlenmeler “Dünya beşten büyüktür.” Tespiti ile sarsılmaya başlamış, kendilerini “Diğerlerinden” üstün gören kibirlerin biçimlendirdiği “Batı Medeniyeti” kendi çıkarlarına hizmet eden her noktada insanı, toplumları ve devletleri değersizleştirmeyi öncelemiştir.

Doksanlı yıllarda başlayan insanlık değerlerini ve birikimlerini hiçe sayan çizgideki eylemler sonucu dünya, pek çok halklar için yaşanabilir bir yer olmaktan çıkmıştır. Afganistan, Irak, Suriye, Cezayir, Libya, Yemen, Somali, Myanmar, Ukrayna gibi ülkeler bir avuç egemen güçlerin kendi çıkarları için heba ve talan edilmiştir. Kana bulanmışlar, kargaşa ve sefalete sürüklenmişlerdir.

Temelde kapitalist sistemin insan tanımına dayanan bu.

durumdan çıkış ancak insanı yeni baştan anlamlandırmakla sağlanabilir.

İnsanı “Çıkarları peşinde koşan canlı” olarak görme yerine, erdemi, adaleti ve hakkaniyeti arayan, kendini ve çevresini koruyan yaratılmış olarak görebilmeliyiz.

İnsanı mutlu kılacak şeyin iyilik olduğunu söyleyen Aristoteles’i duymakla, anlamakla mümkün olabilir.

İster Hristiyan, ister Mecusi veya Yahudi veya Müslüman veya ateist olalım, dindarlık; ancak çevreyle (canlı cansız tüm yaratılmışlar) ve hatta insanın Tanrı ile ilişkilerinde adaletli olmasıyla mümkün. Tanrıyla ilişkilerinde adil olmayan insan için ikiyüzlülük, sahtekârlık, çıkarcılık normal davranış olarak görülmeye başlar. İkiyüzlü, tutarsız batı toplumları ilişkilerini doğuran asıl nedenlerin başında bu anlayış gelmekte. Kendi çıkarları için yalnızca ülkeler değil bütün bir tabiat, çevre ile birlikte evren yok edilmek üzere sorumsuzca yaşamaya devam ediyoruz.

Bu çirkinliklere sesini çıkaran bir avuç insan ise kimse tarafında görülmüyor, duyulmuyor, anlaşılmıyor.

Akalemler olarak daha aydınlık bir hayata ışık, yaşanabilir dünyaya kılavuz olmak için çıkarken; bilene, anlayana, duyana ve okura saygı sunmaya devam ediyor.

 

A. Kalemler Yazarları

– Beste BEKİR: “Sosyoloji ve Edebiyat”

– Yüksel GAZİOĞLU: “Kan Çiçekleri”

– Mustafa IŞIK: “Yıldız Sefası”

– Neva SELÇUK: “Gecelerde”

– Pınar ALKIŞ: “Yok Olan Kimse”

– Burhan KALE: “Ah Yalan Dünya”

– Ahmet Yılmaz TUNCER: “Akşam Saatleri”

– Kübra KIZILTOPRAK: “Yolun Açık Olsun”

– Kurtuluş ÇELEBİ: “Detone”

– Hasan İLDİZ: “Alıcı Kuş Ömrün”

– Firuze İŞBİLİR: “Sonsuza Kadar”

– Selim TUNÇBİLEK: “Özgürlük Çiçeği”

– Remzi YILDIRIM: “Ne Kaldı”

– Işık TEKİN: “İyi ve Kötü”

– Gölge SÜMER: “Senin”

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.