Günün Kitabı | Golem ve Cin | Helene Wecker
Kitap Değerlendirme: Zeynep Güneş
600 sayfaya 8 kala bitti. Ah ne romanmış dedirten kitaplardan biri daha zihnimin gizli köşesinde yer etmeden önce yorumlamaya değmez mi?
Adı, Havva. Musevi kültürünün efsanelerinden biri… Cin’e gelirsek kendisinin şekli yok, çölde yaşamını sürdürüyor, çoğunlukla yalnız takılıyor. Kendi türü ile arada sırada iletişime geçiyor.
-Yazış tarzı özellikle de ilahi bakış açısının kullanılması aklıma Paulo Coelho’yu getirdi. Onu bilirsiniz Simyacı’dan.
-Kitabın özetini yazarken spolier vermemeye çalışacağım. Okuyacağınız zaman, zaten kitap sizi sımsıkı saracak. Kitabın kendisi bile size sondan bahsetmeyecek.
-İlk sayfadan itibaren, belki sizin de benim gibi ilk defa duyacağınız, mitolojik bir varlığın(Golem) uyandırılması ile başlıyor. Yahudi mitolojisinde dayanan bir varlık ikinci bölümde de Müslüman inancında büyük yer kaplayan Cin ile devam ediyor.
-İki varlığın aynı dönemde, yani 1800 lü yılların Newyork unda karşılaşlamaları birbirlerinin en iyi arkadaşıyken küsüp ortak bir düşman vesilesiyle hayatta kalma öyküsünün anlatıldığı fantastik ve gerçekliğin ortasında kalan bir roman.
-Cin, ilerleyen zamanda Ahmet, Golem ise Havva ismini alarak masalsı varlıkların, insan dünyasında yaşama ve aşkı bulma savaşında ayakta durabilmek ya da yerle bir olmak şıklarından birini seçmek zorundadır. Burada biz de insanlığımızı sorguluyoruz aslında.
-Kurgu tam anlamıyla muhteşem karakterler mekânlar birbiriyle tencere kapak misali oturmuş. Romanda iki ana karakter dışında, onlara birçok karakterde eşlik ediyor ve hepsi birbirini o kadar iyi tamamlıyor ki. Yazar gerçekten kalemini konuşturmamış şarkı söyletmiş resmen.
-Yazar bu ilk romanıyla birçok ödül almış. Son derece akıcı ve sürükleyici, Ortadoğu kültürünü tarihi ve doğaüstü unsurları merak uyandırıcı bir kurguya bağladığı için Hak etmiş mi dersiniz sonuna kadar hak etmiş derim.
Zeynep Güneş | 01.10.2024
…