Dolar 34,2271
Euro 37,2249
Altın 2.994,53
BİST 8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24 °C
Açık

“Hostes Hanım” İsimli Film ile Yeşilçam’a ilk Adım Atan Yıldırım Önal Kimdir? | Değerlendirme: Nuri Kaymaz

“Hostes Hanım” İsimli Film ile Yeşilçam’a ilk Adım Atan Yıldırım Önal Kimdir? | Değerlendirme: Nuri Kaymaz

Kendine özgü konuşma biçimi ve etkileyici sesiyle oluşturduğu üslupla dikkati çekmiştir.

Yıldırım Önal, 11 Ekim 1931 tarihinde İzmir’de doğmuştur. 1953 yılında Ankara Konservatuarı Tiyatro Bölümünü bitirmiştir. Mezun olduktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosunda çalışmaya başlamıştır.

1959 yılında Ankara Devlet Tiyatrosunda oynadığı Tennessee Williams’ın Arzu Tramvayı adlı oyundaki tiplemeleriyle büyük övgü topladı.

1964 yılında rol aldığı “Hostes Hanım” isimli film ile Yeşilçam’a adımını atan Yıldırım Önal, 1965 yılından sonra tiyatrodan koparak sinema ağırlıklı olarak çalışmalarına devam etti. 1970’lerin ortalarında bir kez daha Devlet Tiyatroları’na döndü.

1977 yılında TRT’ye seslendirme yönetmeni oldu.

1972 yılında “Dinmeyen Sızı” adlı filmin eserini yazdığı kendiside bu filmde oynadığı rolle 1973 yılında 10. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü kazandı. Bu filmde Salih Güney, Esen Püsküllü, Nedret Güvenç, Ali Şen (oyuncu), Şener Şen ile birlikte rol aldı.

1966 yılında Ertuğrul Anadol ile birlikte “Tiyatrom Topluluğu” adı ile bir tiyatro gurubu kurdu. İlk oyunları da Tahta Çanaklar ile turnelere çıktı.

Yıldırım Önal, alkolik oldu, içki içerken şişeyi kırdı. Kırık camlar gözüne battı ve bir gözü kör oldu.

Dizinin çekimleri Yıldırım Önal hayattayken yapılmış olmasına rağmen 1984 yılında TRT 1’de yayımlanan “Fotoğraftakiler” adlı dizide Hakan Balamir, Tugay Toksöz ile birlikte oynadı.

Yıldırım Önal, 10 Ekim 1982 tarihinde bir turne için gittiği İzmir’de 51 yaşında beyin kanaması sonucu ölmüştür.

Yıldırım Önal’ın Ayça Önal (d. 1954) adında oyuncu bir kızı vardı, o da 1998 yılında kan kanserinden vefat etti.

İçkiye olan düşkünlüğü yüzünden defalarca alkol komasına giren Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında yaşadığı ekonomik sıkıntı yüzünden kazandığı Altın Portakal ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış ve bir daha da geri alamamıştır. Bu olayın anısına 1999 yılından beri her yıl, bir sinema emekçisine Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Yıldırım Önal Anı Ödülü verilmektedir.

Ödülleri :

1973 – 10. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Dinmeyen Sızı

1963 – İlhan İskender Armağanı, Sezar ve Kleopatra

 

Haber Kaynağı

Akşam Gazetesi 26 Mart 1964

12 Ekim Cumhuriyet Gazetesi

Milliyet Sanat Dergisi Aralık 1982

 


https://youtu.be/tPCXq9BRCkw?t=5

Terzi Nuri Kaymaz
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.