Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

60- 70 Kuşağı Tüm Zamanların İçinden Geçti

19.11.2024
12
A+
A-
60- 70 Kuşağı Tüm Zamanların İçinden Geçti

60- 70 Kuşağı Kupon Biriktirip Meydan Larous’tan Google Chrome Geçiş Yaptı.

Y Kuşağı, X Kuşağı, Z  Kuşağından önce insanlık çok şey başardı ve hayal dahi edemediği kadar yol aldı.

Kuşak kavramı, bir döneme ya da bir tarihsel süreç içinde konumlandırılan insan topluluğunu ifade eder.

1960’lı yıllar, artık tüm dünyanın kabul ettiği gibi, gençlerin dünyayı kurtarmaya soyundukları yıllardı. İlk defa üniversitelerde ortaya çıktı. Türkiye’deki 68 eylemlerinin en önemli özelliği anti-emperyalist bir nitelik taşımasıdır. Tüm dünyada yayılan savaş karşıtlığı ve özgürlük fikrinden etkilenen sol görüşlü gençlik…

68 kuşağı, tüm dünyada etkisini hisettiren 1968 kuşağı protestolarının Türkiye’deki yansıması olarak Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Kemal Bingöllü, İbrahim Kaypakkaya, Behice Boran, Sevgi Soysal, Şirin Cemgil, İlkay Demir, Gülten Savaşçı, Hatice Alankuş, Füsun Özbilgen, Necmiye Alpay, Hasan Yalçın, Cihan Alptekin, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Harun Karadeniz, Sinan Cemgil, Ali Haydar Yıldız, Rasih Ulaş Bardakçı, Kadir Manga, Ahmet Atasoy, Alpaslan Özdoğan, Hüseyin Cevahir, Ömer Ayna, Taylan Özgür, Doğu Perinçek, Zülfü Livaneli gibi isimlerin liderliğinde oluşturulan Marksist-Leninist sentezli harekete dönmüştü.

X kuşağı sonrası politikaya daha uzaktan bakan Y kuşağı aksine yeni nesil bir aktivizm dalgası getiren Z kuşağı bilinen yöntemlerle ikna edilebilecek gibi durmuyor. Henüz doğmaya devam eden Alfa kuşağı ise yeni bir dünya…

İnsanlık tarihler boyu kuşaklar arası tatışma yaşansa da her kuşak kendi çağında en olmazı başarmıştı. Öyle ki ilkin kayaları oydu mağara yaptı, Canını korumak için ucu taşlı mızrak yaptı, Bitkileri atları itleri evcilleştirdi, Yaprakla başladı örtünmeye deriye deriden kürke kürkten kaşmire ulaştı, Dumanla haberleşti mektuplaştı telgrafı keşfetti, Konuşan kutuları buldu televizyona ulaştı, Bazen insanlıktan uzaklaştı canhıraş savaştı, Zaman zaman onuru için bazen de toprak için savaştı. Kimi insan olabilmekten çok sadece kendini methetti..

60- 70 kuşağı, tüm zamanların içinden geçti.

Onlar, 60 – 70’lerde doğdu.
70’lerde -80’lerde -90’larda büyüdü.
70-80-90’larda okudu.
80-90-2000 lerde buluştu.
90-2000 lerde evlendi ve dünyayı keşfetti.
2000’li yıllara geldi…
2000’li yıllarda evim geçirmişti.
2010 da akıllandı…
Ve 2000’nli yılları ötesine geçiyor…

Peki siz, hangi jenerasyona aitsiniz?

Onlar, birkaç farklı on yılda yaşar gibi iki asır arayla, iki milenyum bir arada gördü.

60- 70 kuşağı, İkinci Dünya Savaşından barış yıllarının kucağına doğmuştu. Onlar neredeyse tüm zamanların tarihin tanıklığını yaptı. Bir yandan da cep fotoromanlarından büyük boy fotoromanlara, bilgisayardan, cep telefonuna hızlı geçiş yapan nesildi.

Kitap kurdu olmamızdan dolayı teknolojiyi yakalamak çok kolay oldu.
Hatta, video montajlar, fotoshop programları onlar için çocuk oyuncağı gibiydi.
Evet tüm zamanlara damga vuran 60- 70 kuşağı, yeni kuşaklara uyum içinde kodlar, bileşenler, türlü uygulamaları keçfetti. Websiteleri kuran, yöneten, yapay zeka ile içerikler üretebilen, gaz lambasının ışığından çıkıp yeni kuşakların yollarını aydınlatan idealistti.
Doğal gıdalarla beslenen, yeşilllikler kucağında büyümüş şanslı bir nesildi.
En güzeli özgürce, korkusuzca sokakta oynayan, ağaçlara tırmanabilen, kilometrelerce uzak da olsa yürüyerek okullara gidebilen, dirençli, neşeli, mutlu çocuklardı.

Canlı oyun radyosundan siyah beyaz TV’ye, renkli TV’ye, ardından 3D HD TV’ye. Kasete geçti.
İlk bilgisayarlar, kartlar, diskler ile tanıştı, akıllı telefonlarda dolu doğu GB mega yaşama hızla adım attı.Dünyanın herhangi bir yerinde şehirlerarası bir operatörden görüntülü aramaya geçti. Slaytlardan YouTube’a, vinil kayıtlardan çevrimiçi müziğe, el yazısı mektuplardan e-postaya, Facebook, Twettır’dan WhatsApp’a, İntegram’da sörf yaptı. Bir zamanlar tekerlek, üç bisiklet, bisiklet, moped, benzinli veya dizel arabalara binerdik şimdi hibrit veya elektrikli araba sürmeye başladı.

Onlar birçok hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştı. Kuş gribi, domuş giribine, Covid de karşı dirençliydi. Bir yandan da arda gelen siyasi çalkantılara, doğal felaketlere tanık oldu ve yü yılın en yıkıcı depremlerini yaşadı.
Evet 60- 70 kuşağı, çok şey yaşadı. Ancak yeni kuşaklar, onları tez konusu olarak tanımlayabilirlerdi.

Kısaca Altmılşlı, Yetmişli yıllarda doğan insanlar, Analog çocukluluktan, dijital olgunluğa erişti ve her değişime uyum sağladı ve tüm zamanların içinden geçerek her ortama adepte oldu.

 

Hatice Elveren Peköz

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.