60- 70 Kuşağı Tüm Zamanların İçinden Geçti
60- 70 Kuşağı Kupon Biriktirip Meydan Larous’tan Google Chrome Geçiş Yaptı.
Y Kuşağı, X Kuşağı, Z Kuşağından önce insanlık çok şey başardı ve hayal dahi edemediği kadar yol aldı.
Kuşak kavramı, bir döneme ya da bir tarihsel süreç içinde konumlandırılan insan topluluğunu ifade eder.
1960’lı yıllar, artık tüm dünyanın kabul ettiği gibi, gençlerin dünyayı kurtarmaya soyundukları yıllardı. İlk defa üniversitelerde ortaya çıktı. Türkiye’deki 68 eylemlerinin en önemli özelliği anti-emperyalist bir nitelik taşımasıdır. Tüm dünyada yayılan savaş karşıtlığı ve özgürlük fikrinden etkilenen sol görüşlü gençlik…
68 kuşağı, tüm dünyada etkisini hisettiren 1968 kuşağı protestolarının Türkiye’deki yansıması olarak Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Kemal Bingöllü, İbrahim Kaypakkaya, Behice Boran, Sevgi Soysal, Şirin Cemgil, İlkay Demir, Gülten Savaşçı, Hatice Alankuş, Füsun Özbilgen, Necmiye Alpay, Hasan Yalçın, Cihan Alptekin, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Harun Karadeniz, Sinan Cemgil, Ali Haydar Yıldız, Rasih Ulaş Bardakçı, Kadir Manga, Ahmet Atasoy, Alpaslan Özdoğan, Hüseyin Cevahir, Ömer Ayna, Taylan Özgür, Doğu Perinçek, Zülfü Livaneli gibi isimlerin liderliğinde oluşturulan Marksist-Leninist sentezli harekete dönmüştü.
X kuşağı sonrası politikaya daha uzaktan bakan Y kuşağı aksine yeni nesil bir aktivizm dalgası getiren Z kuşağı bilinen yöntemlerle ikna edilebilecek gibi durmuyor. Henüz doğmaya devam eden Alfa kuşağı ise yeni bir dünya…
İnsanlık tarihler boyu kuşaklar arası tatışma yaşansa da her kuşak kendi çağında en olmazı başarmıştı. Öyle ki ilkin kayaları oydu mağara yaptı, Canını korumak için ucu taşlı mızrak yaptı, Bitkileri atları itleri evcilleştirdi, Yaprakla başladı örtünmeye deriye deriden kürke kürkten kaşmire ulaştı, Dumanla haberleşti mektuplaştı telgrafı keşfetti, Konuşan kutuları buldu televizyona ulaştı, Bazen insanlıktan uzaklaştı canhıraş savaştı, Zaman zaman onuru için bazen de toprak için savaştı. Kimi insan olabilmekten çok sadece kendini methetti..
60- 70 kuşağı, tüm zamanların içinden geçti.
Onlar, 60 – 70’lerde doğdu.
70’lerde -80’lerde -90’larda büyüdü.
70-80-90’larda okudu.
80-90-2000 lerde buluştu.
90-2000 lerde evlendi ve dünyayı keşfetti.
2000’li yıllara geldi…
2000’li yıllarda evim geçirmişti.
2010 da akıllandı…
Ve 2000’nli yılları ötesine geçiyor…
Peki siz, hangi jenerasyona aitsiniz?
Onlar, birkaç farklı on yılda yaşar gibi iki asır arayla, iki milenyum bir arada gördü.
60- 70 kuşağı, İkinci Dünya Savaşından barış yıllarının kucağına doğmuştu. Onlar neredeyse tüm zamanların tarihin tanıklığını yaptı. Bir yandan da cep fotoromanlarından büyük boy fotoromanlara, bilgisayardan, cep telefonuna hızlı geçiş yapan nesildi.
Canlı oyun radyosundan siyah beyaz TV’ye, renkli TV’ye, ardından 3D HD TV’ye. Kasete geçti.
İlk bilgisayarlar, kartlar, diskler ile tanıştı, akıllı telefonlarda dolu doğu GB mega yaşama hızla adım attı.Dünyanın herhangi bir yerinde şehirlerarası bir operatörden görüntülü aramaya geçti. Slaytlardan YouTube’a, vinil kayıtlardan çevrimiçi müziğe, el yazısı mektuplardan e-postaya, Facebook, Twettır’dan WhatsApp’a, İntegram’da sörf yaptı. Bir zamanlar tekerlek, üç bisiklet, bisiklet, moped, benzinli veya dizel arabalara binerdik şimdi hibrit veya elektrikli araba sürmeye başladı.
Onlar birçok hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştı. Kuş gribi, domuş giribine, Covid de karşı dirençliydi. Bir yandan da arda gelen siyasi çalkantılara, doğal felaketlere tanık oldu ve yü yılın en yıkıcı depremlerini yaşadı.
Evet 60- 70 kuşağı, çok şey yaşadı. Ancak yeni kuşaklar, onları tez konusu olarak tanımlayabilirlerdi.
Kısaca Altmılşlı, Yetmişli yıllarda doğan insanlar, Analog çocukluluktan, dijital olgunluğa erişti ve her değişime uyum sağladı ve tüm zamanların içinden geçerek her ortama adepte oldu.
Hatice Elveren Peköz
…