Dolar 33,9954
Euro 38,0427
Altın 2.827,01
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Hafif Yağmurlu

Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan

Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan

 14 AGUSTOS TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI

Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.

//ERGEN VE AYRILIK: “Ayrılığın tipik görüntüsü, göbek bağının kesilmesi olarak kalır. Bu görüntü, kaybedilmesi ergenlikte sonsuz bir nostaljiye yol açan ve mükemmelliğin simgesi olan bir teklik/bütünlük mitinin sürmesini sağlar.”Isée Bernateau.

//RENKLER ÜZERİNE DÜŞÜNCELER: Renklerin açıklığı ve koyuluğu, renk körlüğü, renklerin göreceliği, farklı dil ve kültürlerdeki karşılıklarının birbiriyle ilişkisi renk kuramını oluşturuyor.

//YAĞMUR ÇİSELİYOR: Bazı planlar bozulacak, kartlar yeniden dağılacak. CIA’in en iyi yetişmiş ajanı Peck’in Türkiye kırsalında işi ne? Metin ve Ceren, Türk kontrgerillasının tezgâhladığı içsavaşın ortasında ne arıyor? Dışişleri Güvenlik ve İstihbarat Dairesi ajanı Nezihe Hanım devrimcilerin kurduğu barikatlara can havliyle neden atlıyor? Türkiye’de gerçekleşecek darbe için ABD başkanı neden bu kadar çok çaba gösteriyor?

//GÜNLÜK KOKUSU: Dopdolu bir ömrü şenlendiren gerçek bir sevda, o sevdaya selam duran derin bir yas… Yazar, bağ kurmak üzerine incelikli bir monolog sunan kitabında, ilk günden son güne, merhabadan hoşça kala uzanan o tanıdık ama biricik hikâyeyi, kahramanının ruhundan-belleğinden yansıyanlarla tekrar kurguluyor: Sana su veremiyorum. Yalnızca ıslak pamuklar gezdirebiliyorum çatlayan dudaklarında.

//R.U.R. ROSSUM’UN EVRENSEL ROBOTLARI: Mühendis Rossum’un dehasıyla üretilen robotların efendilerine başkaldırısıyla gelişen olaylar, insanın yaratma hırsının yeni bir insan yaratma boyutuna vardığı devrimler çağının da bir alegorisini sunar.

//DÜŞÜN BİHTER SENİ DELİLER GİBİ: İyi edebiyatın, sırtındaki ürperti olduğunu bilenlere ince bir selam… “Kitaptaki her bir yazı ruhunuza iyi, hem de çok iyi gelecek… Sabah, öğle, akşam… Güzel bir kitap okumaya aç kaldığınızda!” Sunay Akın.

 


İşte o kitaplar;

 

// Yol gösterici sorgulamalar içeriyor

ISEE Bernateau’dan ERGEN VE AYRILIK. “Ergen ve Ayrılık yalnızca ergen klinisyenleri için değil, ergenlerle çalışan öğretmenler, eğitmenler, sosyal hizmet uzmanları gibi meslek insanları kadar ergenlik sürecinden geçen bireylerle ilişki ve iletişim içinde olanlar,(Anne babalar mı? Elbette) için de hayli yol gösterici sorgulamalar içermektedir. Kitabın ister klinisyen olsun ister öğretmen, eğitmen, sosyal hizmet uzmanı ya da annebaba, tüm erişkinlere verdiği en önemli mesaj, ergenlik sürecindeki bireyin ayrılık bağlamında ortaya çıkmış olsa da, temel sorununun yazarın kitabın son satırlarında da dediği gibi, bir ‘kendine doğuş alanı ve zamanı yaratmak’ olduğudur.” Talat Parman. 124 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)

 


//Renklerin farklı dil ve kültürlerdeki ilişkisi

LUDWİG Wittgenstein’den RENKLER ÜZERİNE DÜŞÜNCELER. Renklerle ilgili felsefi sorunların ancak ilgili dil oyunlarına dikkat edilerek çözülebileceğine inanan yazarın, renklerin dildeki kullanımını açıklığa kavuşturmak için Goethe’nin Renk Öğretisi’ni ve PhilippOttoRunge’ın gözlemlerini de ele alıyor. 72 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)

 

 

 

 


//Nefes nefese bir casusluk ve aşk hikâyesi

OSMAN Balcıgil’den YAĞMUR ÇİSELİYOR. Sokaklarda oluk oluk kan akıyor. Memleket orta yerinden ikiye ayrılmış gibi. Üniversiteler, fabrikalar fokur fokurkaynıyor. Parlamento çökmüş durumda. İnsanların göğsüne adeta fil oturmuş, herkeste ağır bir sıkıntı… Belli ki kötü şeyler olacak. Generallerin üniformaları ütülenmiş, askerlerin postalları parlatılmış. Türkiye uçurumun kenarında… Bütün bunlar olurken yaşanan nefes nefese bir casusluk ve aşk hikâyesi. Sünnileri Alevilerin üzerine saldırtmaya, Beyaz Saray’ın hangi odasında karar veriliyor Hangi dünyaca ünlü CIA ajanları Türkiye’yi köşeye sıkıştırmanın peşinde? O tarihten itibaren, Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Öğrenecekleriniz, tarihi yeniden değerlendirmenize yol açacak. 40 SAYFA.
(DESTEK YAYINLARI)

 


//Ben sana o çok sevdiğin suyu veremiyorum

BİLGE Bener Bölükbaşı’ndan GÜNLÜK KOKUSU. Çift katmanlı anlatı, bir yandan ilişkilerin temelindeki çatışmalara uzlaşmalara odaklanırken, bir yandan da 60’lardan 90’lara, toplumumuza ışık tutan değerlere ve kemikleşmiş yargılara bakıyor. Saat:00.53. Yalvaran bakışlarında su özlemi. Ama ben sana o çok sevdiğin suyu veremiyorum. Başıdumanlı Ilgaz Dağları’na yaslı kentin bekâr odasından çıkıp gece yarısı uykulu gözlerle bir sızıntının peşinde suyu arayan adam! 176 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)

 

 

 


//Robotların efendilerine başkaldırısıyla gelişen olaylar

KAREL Çapek’ten R.U.R. ROSSUM’UN EVRENSEL ROBOTLARI- Modern Klasikler 225. Yazar, 1921 yılında yayımlanan ve tiyatro klasikleri arasında yer alan yapıtını yazarken Slav dillerindeki eski bir sözcükten yararlanmıştır: Robota. Çalışan, hizmetli, işçi anlamlarına geldiği gibi zorla çalıştırılan, angarya işlere koşturan kişi yan anlamları da taşıyan bu terim, yapıtta insanları üretimin zahmetinden kurtaracak, insan-taklidi makineler için ileri sürüldükten sonra dünya dillerine ve edebiyatlarına yayılmıştır. 104 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)

 

 


//Her bir yazı ruhunuza çok iyi gelecek

ONUR Caymaz’dan DÜŞÜN BİHTER SENİ DELİLER GİBİ. Birbirinden bağımsız, toplamda bin sayfalık üç cilt, üç yüz metin. Yazıya otuz yıldır şiir, roman, hikâye, deneme demeden, bin emekle çalışan; durmadan arayan, düşündüğünü söylemekten kaçınmayan bir yazarın edebiyata, hayata duyduğu sonsuz aşk. Bu işin büyük ustaları; Ahmet Rasimlere, Sermet Muhtarlara, Hulki Aktunçlara, Salâh Birsellere, Selim İlerilere, Haldun Tanerlere saygı.392 SAYFA.
(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)

 

 

 

//

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.