Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu Dr. Halit Suiçmez’in konuşmacı olduğu “Depremin Ekonomipolitiği” konulu konferans düzenledi | Müslüm Kabadayı
Türkiye’de 10 İl’in Sosyo-Ekonomik Gelişmesi ve Türkiye’nin İşgücü Verimliliği | Dr.Halit Suiçmez
Türkiye’de beş yıllık kalkınma planları yapılmaktadır. Bu planlarda bazı temel hedefler ortaya konulmaktadır. Ülkenin ve toplumun genel kalkınmasının yanı sıra bu hedeflere bağlı olarak bölgelerin, il ve ilçelerin, yörelerin de “dengeli gelişmesi” hedeflenmektedir. Bu hedeflere varabilmek için de, illerin sosyo –ekonomik değişmelerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu çalışmalarda amaç; kamusal ve özel kaynakların doğru yönlendirilmesine ilişkin politikaların belirlenmesine katkı vermektir. Planlarda, bölgelerarası bütünleşme, sosyal ve ekonomik dengelerin sağlanması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, fırsat eşitliği, kültürel gelişme ve katılımcılık ilkelerinin esas alınacağı vurgulanmaktadır. Gelişme kavramı sadece sayısal büyüme hızı ile değil, bunun yanısıra ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel çok sayıda değişkeni de içeren kapsamlı bir toplumsal çerçevede ele alınmaktadır.81 ilin kapsandığı DPT araştırmalarında; sosyal (demografik, istihdam, eğitim, sağlık, altyapı, diğer refah) ve ekonomik (imalat, inşaat, tarım, mali) alanlardan seçilen 58 değişken içermektedir. Aşağıda kaynakçaları belirtilen araştırmada, birbiriyle bağımlı olan değişkenlerin kullanılmasına imkân veren ve gelişmiş bir istatistik tekniği olan temel bileşenler analizi uygulandığı belirtilmektedir.
Tablo 1; İllerin 81 İl İçinde Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması
2003 2017
Gaziantep 19 30
Kahramanmaraş 44 58
Adana 8 27
Adıyaman 60 66
Hatay 27 39
Diyarbakır 58 68
Urfa 63 73
Kilis 54 62
Osmaniye 47 54
Malatya 39 44
Kaynak; DPT, “İllerin Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması”,
Yayın No: DPT 2671, Mayıs, 2003 ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
“İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması”,
Sege 2017Yukarıdaki Tablo 1’e baktığımızda; 2003 yılından 2017 yılına 10 ilin sosyo-ekonomik gelişme sıralamasında gerileme olduğu gözlenmektedir.
Yukarıdaki tabloda da izlendiği gibi, 2003’ten 2017’ye iller düzeyinde “gerileme” yaşanırken, diğer yandan da Türkiye 2005’ten 2012’ye “üretkenlik” endeksinde önemli bir düşüş kaydetmiştir. Verimlilik değişkeni ülkelerin hem makro sorunlarının çözümünde hem de toplumsal kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde belirleyici unsurlardan biridir. Çünkü sanayide çalışan kişi başına düşen katma değeri ölçmekte ve ülkelerin karşılaştırılmasında en önemli değişkenlerden birini oluşturmaktadır.
Tablo 2’ye baktığımızda;
İşgücü verimliliği sıralamasında Türkiye 121 ülke içerisinde 2005 yılında 36. sırada iken, 2012 de 43. sıraya düşmüştür.
2005-2012 döneminde düzenli bir düşüş eğilimi yaşanmıştır.
Bu durumun iki sebepten kaynaklanmış olabileceği düşünülmektedir.
Birincisi 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel ekonomik kriz, ikincisi de bu krize bağlı olarak, dünya piyasalarından Türkiye’ye gelen sabit sermaye yatırımlarındaki azalmalardır.
Bu nedenlerden dolayı 2011 yılından sonra Türkiye’de büyüme hızı önemli ölçüde düşmüştür.
Tablo 2; Türkiye’nin 121 ülke içinde İşgücü Verimliliği Sıralaması
2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Sıra; 36 37 39 39 40 40 42 43
Kaynak; Dr. Dursun Balkan, Dr. Halit Suiçmez, Türkiye ve Dünyada İşgücü Verimliliğinin Karşılaştırmalı Analizi, Verimlilik Dergisi, 2017/1, s.23
Yukarıda belirtilen araştırmalarda da ortaya konulduğu gibi, ülkemizin bir bölgesinde yer alan 10 ilimizin sosyo-ekonomik gelişme endeksinde bir düşüş gerçekleşmiş, yine 2005-2012 döneminde ülke genelindeki emek üretkenliğinde küresel sıralamada belirli ölçüde bir gerileme yaşanmıştır.
Bu sorunları aşmak ve ülke potansiyelini geliştirmek için; başta insani varlıklarımızı tam ve doğru değerlendirmek, doğal, parasal, mekansal, toplumsal kaynaklarımızı üretken alanlara yönlendirmek şarttır.
Bunun için de genel planlama ve üretkenlik kavramlarının öncülüğünde toplumsal katılımı güçlendirerek çalışmak çok önemli olacaktır.
Yazar Müslüm Kabadayı: Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu, 6 Mayıs günü Ankara’da Dr. Halit Suiçmez’in konuşmacı olduğu “Depremin Ekonomipolitiği” konulu konferans düzenledi.
Açış konuşmasını yapan Dönem Sözcüsü Müslüm Kabadayı, “6 ve 20 Şubat depremlerinin yarattığı büyük yıkımın yaralarını dayanışmayla sarma konusunda Demokratik Kitle Örgütleri öncülüğünde önemli çalışmalar yapıldı.
Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu olarak depremzedelerin ihtiyaç duydukları gıda, araç-gereç konusundaki yardımlarımız yanında çocukların ve gençlerin içün kitap, kırtasiye, oyuncak ve eğitim materyallerine ağırlık verdik. Antakya’da kurduğumuz İlkay Efe-Alaattin Keleş Çadırkütüphanesi’nde eğitim yanında sanatsal ve edebi faaliyetlere başladık. Depremzedelerin hukuki hakları konusunda hukukçu dostlarımızla destek vermeye de çalışıyoruz. Bu konuda Avukat İbrahim Göçmen’e çok teşekkür ediyoruz.
Konferansımızda, Dr. Halit Suiçmez arkadaşımız, depremin fiziki ve toplumsal yıkımının bu denli ağır olmasının ekonomik ve politik nedenlerini bilimsel temelde ortaya koydu.
Bu konferanstan, katılımcıların katkı ve önerilerini de alarak, yapılması gerekenlerle ilgili bir program çıkarmayı hedefliyoruz. Zaten 14-15 Nisan’da Hatay’a yaptığımız ziyaret, görüşme ve gözlemlerden hareketle hazırladığımız raporu ilgili kuruluşlara vermeye başladık.
Rapordaki saptama ve önerilerimizin takipçisi olacağız.” dedi.
Bu raporun ve basın açıklamasının hazırlanmasında emeği geçen Doç. Dr. Kemal Dil’e, Eğitimci-Yazar Hatice Topçu Şap’a, Eğitimci-Yazar Sadık Güvenç’e, Şair-Yazar Selami Karabulut’a, Eğitimci-Yazar Cevat Bayrak’a, Şair-Yazar Leyla Karataş’ a teşekkür belgeleri verildi.