Günün Kitabı | Dünya Okulu Eğitimi Yeniden Düşünmek | Salman Khan
Kitap değerlendirme yazarı; Ali İhsan Dilmen
Eğitime dair okumalarım içinde yer alan Dünya Okulu (Eğitimi Yeniden Düşünmek) kitabını da okudum.
Kitapta yazar, mevcut eğitim sistemleri ve yaklaşımları köktenci itiraz yerine daha çok verimsizliklerinin tespiti ve restorasyonunun yanısıra kısmi zihniyet ve uygulama yönetenini de eleştiriyor.
Pratik anlamda müfredat, öğrenme süreçleri, sınıflama düzeni eleştirme, yeni yöntemler önermekle birlikte teknolojiden istifade etme ve internet üzerinden küreselleştirme gibi öneleri içermektedir.
Mevcut haliyle Prusya Modeli olarak bilinen ve uygulanan model daha çok devletlerin istediği “uyumlu yurttaş imal etme” arzusu ve sanayi devrimi sonrası nitelikli işgücü oluşturmaya yönelik kurgulanmıştır.
Mevcut sistem zaten kurgulanırken amacı Yaratıcı zekaları bulmak amacı gütmemiş daha çok çocukların uygun adım yürüyerek, standartlara uygun, sıradanlaştırıcı, birbirine benzeyen insan yetiştirmeye odaklanmıştır.
Bu haliyle bırakın yaratıcı zekayı ortaya çıkarmayı tam aksine yaratıcı zeka sahibi çocuklar baskılanarak ötekilerle eşitlemeye çalışılmaktadır.
Uygulanan test sistemiyle standartlaşmada başaramayanların önüne geçenler “İtibarlı” geçemeyenler ise, “Aptal” olarak görülmektedir.
Sonuç olarak bu eğitim sistemi “Yaratıcı zekayı” ortaya çıkaramadığı gibi onu boğarak hayat hakkı tanımamaktadır.
Ortaya çıkanlar ise “İmalat hataları” veya gözden kaçanlardan sayılmalıdır.
Kitabı bu haliyle de olsa, eğitim ve siyaset yapıcıları ile eğitim emekçisi öğretmenlere tavsiye ediyorum.
Okumasında fayda var.
Kitap Tanıtım Bülteni
YAPI KREDİ YAYINLARI
,Eğitimde fırsat eşitliği için, herkese, her yerde, dünya standartlarında, ücretsiz eğitim.
Geleceğin okulları nasıl olacak, eğitim nasıl dönüşecek, öğretmen – öğrenci ilişkisi nasıl yeniden şekillenecek, sınıflarda hangi teknolojik yöntemlerle ders işlenecek? Tüm bu konuların yanı sıra bu kitapta Khan Academy’nin hikayesini de en samimi şekilde kurucusunun kaleminden okuyacaksınız. Khan Academy’nin nasıl teknoloji ve eğitimi bir araya getirerek insan faktörünü ön plana çıkarttığını anlatan “Dünya Okulu”, eğitim reformunun geleceğine ışık tutuyor.
STFA’nın 1992 yılında kurduğu Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, 2012 yılında Khan Academy kurucusu Salman Khan ile Khan Academy’nin ilk uluslararası iş ortaklığı anlaşmasını imzaladı. Anlaşma çerçevesinde dünyanın en büyük internet öğrenim platformu Khan Academy Türkçeleştirilerek tüm dünyada Türkçe konuşan herkese ücretsiz olarak sunulmaktadır. Khan Academy Türkçe, Ekim 2014 itibariyle 2 milyon ders vermiştir.
Herkese kendi hızında ve kişiselleştirişmiş eğitim anlayışıyla dünya genelindeki eğitim reformunun en önemli paydaşlarından olan Khan Academy’nin sunduğu interaktif alıştırmalar, yönlendirme ve puanlama sistemleri ile öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik raporlama gibi gelişmiş özellikler de binlerce eğitim videosu ile birlikte Türkçe olarak kullanıcılarla ücretsiz olarak buluşturulmaktadır.
STFA, Khan Academy Türkçe projesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzalamış olup Fatih Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kapsamında ortak çalışmalara devam etmektedir.
Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan’ın 2012 yılında yazdığı “Dünya Okulu” isimli kitabı, Khan’ın eğitim reformu ve eğitim sisteminin geleceği ile ilgili görüşlerini derlediği vizyon açıcı bir çalışma. Eğitimde fırsat eşitliği için, herkese, her yerde, dünya standartlarında, ücretsiz eğitim.
“Sal Khan’ın eğitim sistemi üzerindeki etkisi hesaplanamayacak kadar büyük.” –Bill Gates
“Sal’ın Khan Academy’si, kurulduğu 2006’dan beri sunduğu herkesin erişimine açık, özgürlük vadeden online eğitim modeliyle düşüncelerimizi kökten değiştiriyor.” –Al Gore
“Herkese Bedava Eğitim, Sonsuza Kadar… Khanacademy.org ve Khanacademy.org.tr adreslerini şiddetle tavsiye ederim.” –İsmet Berkan, Hürriyet Gazetesi Yazarı
“Dünyanın en büyük dersliği Türkiye’de… STFA, her yıl 8 milyon kullanıcının faydalandığı dünyanın en büyük ücretsiz online öğrenim platformu Khan Academy’yi Türkçe’ye kazandırdı.”
–Nuran Çakmakçı, Hürriyet Gazetesi Eğitim Yazarı
“Khan Academy Türkçe eğitime büyük katkı yapacak… Geriye kalan, Khan Academy’nin imkanlarından Anadolu’nun en ücra köşesine dahi ulaşarak öğrencileri, öğretmenleri, ebeveynleri haberdar etmek.”
–Şelale Kadak, Sabah Gazetesi Yazarı.