Öfkenin Yakın Geçmişi | Nâzım Hikmet Kültür Merkezi
NHKM Kadıköy’de Bu Hafta/Etkinlik Bülteni
Ruhi Su Salonu
Öfke duygusu, modern zamanlarda birçok duygu gibi bastırılarak yönetilmeye çalışıldığı için, toplumuzda kendisini yıkıcılık sonucu ile de gösterebilmektedir.
Oyun, bastırılmış öfkenin nedenlerinden birisinin de yas yaşantısının insan ruhsallığındaki evrelerinin doğal bir parçası olan öfke duygusunun modernizimle birlikte, bir baş etme yöntemi olarak bastırılmasından doğan, bireysel ve toplumsal sorunsallara değinir. Yas yaşam döngüsünün, doğanın bir gerçeği olduğunu hatırlatır. Öfke duygusuyla yaratılan yıkıcılığın yerine bir dönüştürücü olarak yaratıcılığı koymayı önerirken bir çözüm yolu olarak doğayı, bilimi ve sanatı işaret eder.
Seyirciyi kendi içine bakmaya da davet eden oyun, Freud’un psikanaliz alanı ile sürdürülmüş bir üretim sürecini konu alışıyla, bilim ve sanatın işbirliğine de bir örnek teşkil eder.
Tiyatro Gülgeç
Yöneten: Emre Saka
Yazan ve Oynayan: Bihter Gülgeç Saka
Kukla Tasarım Uygulama: Sedef Kermen
Beden Kukla Tasarım Uygulama: Asude Kılıç
Kukla Kostüm Tasarım Uygulama: Sema Maviş
Oyuncu Kostüm Tasarım Uygulama: Funda Güder
Müzik: Fatih Gümüş, Hakan Ali Toker
Dış Ses: Gülnur Badakal
Afiş Tasarım: Leyla Özkan
…
Ruhi Su Salonu
Piyanoda Yiğit Özatalay ve davulda Mustafa Kemal Emirel’den oluşan Yürüyen Merdiven uzun bir aranın ardından tekrar NHKM İstanbul sahnesinde seyirci ile buluşuyorlar. İkili, vokalde Ülkü Aybala Sunat ile birlikte sahne alacaklar.
Yürüyen Merdiven, yirmi yıla yakın bir dostluğun hikâyesi ve onun müziğinin yolculuğu.
İlk akla gelen mekanik bir yürüyen merdivenden çok; iki bacaklı ve seven, koşan, dans eden, nefes alan bir yürüyen merdiven.
Davulun melodik yaklaşımıyla piyanonun perküsif karakterinin iç içe geçtiği; canlı ve muzip bir kimlikle çıktığı yolda, rastladığı herkesi kendisiyle birlikte yolculuğa çıkarmayı bekleyen, buna hevesli bir Yürüyen Merdiven.