Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

“Çalınmış Mevsimlerden Yürüyorum Aşkların Üstüne” | Akın Zayim | Adil Okay

“Çalınmış Mevsimlerden Yürüyorum Aşkların Üstüne” | Akın Zayim | Adil Okay

“Kan gecesi şehirlere göçerken yalnızlığımız

Zamansız yorumlardınız

Unutulmuş köşelerdeki kuytularımı  

Ben size el sallardım  

Bu şehir size küserdi…”

Akın Zayim

‘Yeni Ortaçağ’ın kanattığı dünyamızda kimi zaman dingin, kimi zaman da hırçın ve kan renginde akan bir nehirse hayat, şiir de o akışın betimlenmesidir. Toplumcu şair kendi yaşadığı ve/veya tanıklık ettiği sancıları / yaraları “biçimlendirerek” ak kâğıda nakşeder. Bu edimle nefes alır şair. Kendi kanamasını / sancısını geçici olarak durdurur. Ancak altını çizmeliyim ki Akın Zayim’in şiirleri “kaçış, bunalım, bireysel iyileşme çabası” olarak okunamaz. Amaçsız öfke değildir onunki. Yazdıklarıyla toplumsal bellek inşasına katkı sunmaktadır.

İşte yukarıda mısralarını paylaştığım şair Akın Zayim de gördüğü- gözlemlediği “iyileşmeyen yaraları” sorgulayan toplumcu şairlerimizden. Bizim belki de her gün önünden geçtiğimiz ama fark edemediğimiz veya kanıksadığımız gerçekler onu kanatıyor. Yaşadığı coğrafyanın ve dünyanın ahvali onu sarsıyor. Bu nedenle şiirsiz yaşayamıyor.  Şiir onun için bir amaç olduğu kadar aynı zamanda bir sağalma / dirilme aracı. Öyle geçici bir heves değil onun ki. Hayatının ayrılmaz bir parçası. Şiir onu kovalıyor, o şiiri.

“Kullanma tarihi geçmiş sözlerinize inat /  Zamana yayılmış bir gülümsemeyim / Kanatmayın yaralarımı…”

 Tema sıkıntısı yok Akın Zayim’de. Heybesi dolu. Hem yaşamış, hem de gözlemlemiş. Kimi zaman heybesindeki acı anıları şiirle dışa vuruyor, kimi zaman da başkalarının acılarını betimliyor. Hep acı – hüzün değil elbette şiirlerinden bize geçen. Umut da var umutsuzluk da,  özlem de var aşk da, “lirik ben” de var, “lirik biz” de. Birey de var ama bireyin etkilendiği – etkilediği toplum da. Yani birey – toplum eytişimsel birliğini iyi kuruyor şairimiz.

“Biz acıyı aşkla sevdik / utandığımız çocukluğumuz gibi…”

“Yenildiysen yeniden yürü / Korkma / Kırıldığın yerden yeşerirsin”

“Söz eyle şiiri / Her cümlede yarın / Açan çiçekte baharın olsun”

“Kumda isim yazmaya benzemez sevdalar / bazen ağaçta çarmıha gerilmektir aşk…”

Akın Zayim, verdiğim örneklerde hissedileceği gibi klasik retorik ve kahramanlık menkıbeleri ile şiirlerini boğmamış. Çalakalem yazmamış. Oturup çalışmış.  Sanki Hemingway’i dinlemiş:

“Önce yetenek olmalı, sonra disiplin. Mesela Flaubert’in disiplini. Sonra da olanlar olabilecekler konusunda bir düşünceniz olmalı ve son olarak sahteliği önlemek için katı bir vicdanınız olmalı.”

Akın Zayim’in şiirleri de Hemingway’in dediği gibi “sahte” değil “sahi”. O, zamanın sıradan kahramanlarını –ve kendini “sahi” anlatmış. Ancak bu “sahi” ve “yalın” şiirlerinde imgeler de özgün.

“Akşamlarda batıyorum gölgelerimi unutup / Sabaha kavuşurken gecenin kollarında / Çalınmış mevsimlerden yürüyorum aşkların üstüne…  / Tut ellerimi saplanmış zamanlar / kaçırma gözlerini üzerimden / Unutulmuş gülücükler biriktiriyorum / Çocuk ceplerimde / (…) Sokaklar geliyor üstüme / Ben yine sokaklara yürüyorum…”

Akın Zayim’in “Söz eyle” adlı şiir kitabına başladığımda bir tanıtım yazısı hazırlamak gibi bir fikrim yoktu. Okudukça bu şiirler değerlendirmeyi hak ediyor dedim.  Elbette her yapıt eleştirilir. Ve denir ki “bitmiş şiir, öykü, roman yoktur”. Ben ise önce bakarım, “Ortada şiir var mı?” diye. Zayim’in Söz Eyle’sinde sıkı şiirler var.

Son söz de yine şairimizden olsun:

“Sessiz geçişler biriktiriyor / Hayata kırgın gülücüklerim / Sonbahar değil şiirlerim / Dökülmüş saçlarını unut / Gün artık o gün değil / Kasımpatıların çiçeklerinde / Yağmura akıyorsa zaman / Kurtuluşu ek mevsimlere / Söyleyecek sözün kalsın yarınlara…”

 …

Şubat 2022

Künye: Akın Zayim, Söz Eyle, Şiir, Klaros Yayınları, Temmuz 2021, Ankara.

 

 

 

 

 

Adil Okay
Adil Okay Kimdir… 1957’de Antakya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu ilde, yüksek öğrenimini Adana’da yaptı. Politik nedenlerden, Adana ve Ankara cezaevlerinde yattı. 12 Eylül darbesinden sonra  illegal yollardan yurtdışına çıktı. 1981-1982 arasında bir süre Lübnan’da Filistin kamplarında kaldı. 1983’te Fransa’ya yerleşti.  1984’te, sonraları adı Yazın olarak değişen ‘Direniş’ adlı derginin yayınlanmasına katkı sundu. Sürgünde yaşadığı süre içinde, ‘Mültecinin Bunalımı adlı öykü ve ‘Yeşillerini Giyin de Gel başlıklı şiir kitapları yayınlandı. Fransa’da iki arkadaşıyla beraber, ‘Fransa Postası’ adlı aylık dergi yayınladı. Yirmi yıl sürgünden sonra, dosyalarda zaman aşımından yararlanıp Türkiye’ye dönebildi.   TÜRKİYE’YE DÖNDÜKTEN SONRA 1999’dan 2018’e kadar 16 yeni kitap çalışması oldu. Özgür Üniversite’nin ‘Kavram Sözlüğü’ çalışmasına iki madde (Barış ve Burjuvazi) yazarak katkı sundu. Çalışmalarıyla 15. Ömer Seyfettin Öykü Yarışması ile 6. Hasan Bayrı şiir yarışmasında ödüle layık görüldü. 2012 Yılında da ‘Mersin 68’liler Derneği’nin ‘Onur Ödülü’nü aldı. İstanbul, Mersin, Antakya ve Samandağ’da “Konuşan Fotoğraflar” ile “Şair Kapıları” adını verdiği fotoğraf çalışmalarını sergiledi. Çeşitli sergilerde küratörlük yaptı. Karma sergilerde yer aldı. Çeşitli panellerde, ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda değişik konularda tebliğler sundu.   Okay’ın yazdığı kitaplardan: Hançerini Ay Işığına Çalan Adam’ (şiir) 1999’da, ‘Yirmi Beşinci Saat’ (şiir) 2006’da, ‘12 Eylül Ve Filistin Günlüğü’ (anı-belgesel) ile ‘Konuşan Fotoğraflar’ (fotoğraf) 2008’de, (40 kentte sahneye konan 2 perdelik politik – belgesel oyunu) Karanlığın İçinde Aydınlık Yüzler−Ölülerimiz Konuşuyor’ Ütopya Yayınevi tarafından 2010’da yayımlandı. 2011’de ‘Kadın Gibi Kadın −Haykırış’  ile “Tekel İşçisi Bir Kadının Uyanışı”  adlı oyunları sahnelendi. 2012 yılında Sokak tiyatrosu olarak sahnelenen “Cumartesi Anneleri” adlı oyunu, Emeğin Sanatı yayınlarınca ‘e-kitap’laştı. Yine 2012’de “Eylül Kokusu” adlı şiir kitabı Ütopya Yayınevi tarafından yayımlandı. 2013 yılında “Ben çıkana kadar büyüme e mi – Görüş Günlerinde Büyüyen Çocuklar” Nota Bene yayınlarından çıktı. Bu kitap TBMM’nde 4. Yargı paketi tartışmalarında referans oldu. 2015 Yılında “Şair Kapıları” (Fotoğraf – şiir), 2016’da “Hapishanelere Esinti Yollayalım” (İnceleme) Ütopya Yayınevi tarafından yayımlandı. “Arkası Yarın – Bir Ayrılık Hikâyesi” adlı romanı, yazarın 18. Kitabıdır.Okay’ın yazdığı Tiyatro oyunları, Türkiye’nin birçok yerinde sahnelenmeye devam ediyor. İletişim: okayadil@hotmail.com
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.