Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Doğan Cüceloğlu ve Eğitim | Hatice Altunay

03.10.2021
626
A+
A-
Doğan Cüceloğlu ve Eğitim | Hatice Altunay

                                   “Mükemmel değil iyi insan yetiştirmeyi hedefleyin.” Doğan CÜCELOĞLU

Pamuk ipliğine bağlı yaşıyoruz bugünlerde bir varmışsın bir yokmuşsun hesabı. Corona hesabına göre ne çok öldük derken, her şey birdenbire oldu biçiminde de yittik bu dünyadan. Benim için çok özel bir yeri var Cüceloğlu’nun. Marmaris’e geldiği her eğitim sunumlarına koşa koşa gittim öğrencilerimle…O güzel anılar yaşıyor belleğimde. Küçücük çocuğu eğilerek dinliyor öğretmenim bizi adam yerine koyan yok ki evde deyişleri öğrencimin içimi sızlatmıştı bugün gibi anımsarım.

Doğan Cüceloğlu’nu sevmeyen, onun eğitim öğretilerinden yararlanmayan eğitimci var mıdır ki…Onun kitaplarını okuduktan ve öğrencilerime okuttuktan sonra disiplin sorunum olmadı benim de.

Yolu disipline düşen öğrencilerimize kişisel gelişim kitaplarını minicik alkışlarla bezediğimiz kitapları okutuyorduk. Sınıf rehber öğretmeni görevimiz de oluyordu. Sorunlu olan öğrencilerimin aileleriyle iş birliği yaparak kişisel gelişim kitapları armağan ediyor bir şekilde okumalarını sağlıyorduk. Özellikle Doğan Cüceloğlu  en büyük önderimizdi, öncelikle benim için.İlginç gelişmeler de oluyordu evlatlarına armağan edilen kitapları okuyan aileler bambaşka dünya ile buluşuyordu. Anneler babalara göre daha çabuk kavrıyorlardı çocuklarına karşı baskıcı ve sert tutumlarını yeniden gözden geçirebiliyorlardı.

“Çok yanlış yapmışız dayak cennetten çıkma diyerek. Hayvanları döverek eğittiğimiz gibi evlatlarımızı da öyle eğitmeye kalkmışız.Öyle görmüşüz kökten.”

İyi İnsan Olmak, Savaşçı, İçimizdeki Çocuk, Yeniden İnsan İnsana, Başarıya Götüren Aile, Geliştiren Anne- Baba ve diğerlerini kitaplığına almış en yaramaz öğrencimin evinde gözlerim yaşarmıştı. Doğan Cüceloğlu genç, yaşlı hepimize iyi gelen anti stres önleyici merhem gibiydi kitapları, söyleşileri…

Bugünlerde onu asla unutamayız. Vicdan sınavında sıfır notlar alıyoruz. Hiç bir cana ,canlıya acımıyoruz. Geleneksel baskı, otorite baskısı, töre vs vs….Günümüzde mobbing baskı*….Baskı, şiddet sınır tanımıyor. Onu çok özledik şimdiden.

“İnsanın kaçamayacağı en büyük otorite kendi vicdanıdır.”Cüceloğlu.

Doğan Cüceloğlu’nun yapıtındaki gibi “mış gibi yaşam” lardan, yalan dolan ve iftiralardan, şiddetten, kinden ,nefretten usandık.

Ülkemiz için karınca misali çalışan o yüce gönüllü insanları dışlayıcı tutumlardan usandık.

Yazacak neler var neler…Ben sözü biricik iletişim ve eğitim önderimiz Doğan Cüceloğlu’nun sözleriyle noktalamak istiyorum yazımı.Ruhu huzurla uyusun yediden yetmişe hepimize sevgi dağıttığı için.

Aramızdan ansızın göçüp giden psikolog Doğan Cüceloğlu’nun

bize bıraktığı sözleri:

Yalan insanın ruhunu öldürür.

Ayrılıktır aslında ölümü acı kılan.

Ön yargı; arı soktu diye bal yememektir.

İnsanın gerçek gücü sevgisinde açığa çıkar.

İki insan birbirinin farkına varınca iletişim başlar.

Mutlu olmak istiyorsan, mutlu etmesini bilmelisin.

Mükemmel değil, iyi insan yetiştirmeyi hedefleyin.

Kendisi olmaktan korkmayan insan güler yüzlüdür.

İnsanın kaçamayacağı en büyük otorite kendi vicdanıdır.

Ruhu öldürmek, bedeni öldürmekten daha büyük bir cinayettir.

Dil ne kadar yetersiz kalıyor insanın düşündüklerini anlatmada.

Her çocuğun kalbinde kendinden daha büyük bir çocuk vardır.

Aklını gönlünün değerleriyle yöneten insan yaşamının efendisidir.

Mutluluk aramakla bulunacak bir şey değildir, onu inşa etmek gerekir.

Kendi özüyle ilişkisi olmayanın gerçek anlamda kimseyle ilişkisi olamaz.

Sanırım çocuğun aklını hiçe saymak ona yapılabilecek en büyük zulüm.

Etrafında kimseyi bulamamak zor, içinde kimseyi bulamamak ise daha zor.

Çocukluğunu doya doya yaşayamamış bir insanın mutlu olması çok zordur.

Düğün bir maddi güç gösterisi olmamalı. Evlenme olgunluğuna gelmemiş olanlar düğünü çok önemser.

Bence siz, hangi soruları soracağınızı bilmeden, soramadığınız soruların cevaplarını arıyorsunuz.

 

                                                                        Hatice Altuna

Hatice Altunay
Hatice Altunay Biyogragi 1962 yılında Muğla’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Evli ve bir çocuk annesidir. Mesleğinin 31 yılını Marmaris’te sürdürmektedir. Meslek yaşamı boyunca Kültür ve sanatla iç içe olmuş, öğrencilerinin sanat çalışmalarını yerel basında ve dergilerde yayınlanmasını sağlamıştır;birlikte sosyal sorumluluk proje çalışmaları yürütmüştür.Gülümseyen Turkuaz, Gün Aşığı/Buğulu Şiirler imece kitaplarıdır. Yurtiçinde yapılan öğretmenler arası şiir ve öykü yarışmalarında birincilik, ikincilik ödülleri vardır. Güncel Sanat Dergisinin düzenlediği Kaygusuz Abdal şiir yarışmasında üçüncülük, 2015 yılında yapılan Hacı Bektaş Veli Şiir yarışmasında üçüncülük, Kusader’in düzenlediği 100 Yıl Çanakkale Öykü yarışmasında mansiyon ödülü almıştır.2016 Çukurova Edebiyatçılar Derneğinin düzenlediği “Anne “ temalı yarışmada üçüncülük ödülü, Osmaniye’de Yaşar Kemal öykü yarışması ikinciliği, Hatay Dörtyol kültür sanat etkinliği şiir yarışmasında birincilik ödülleri almıştır. Yazarın Geç Kalan Sezgi adlı şiir kitabı, Fısıldayan Kadın, Ellerin Sevgi Dokuması İçimde Bir Serçe , Dersimiz Sevgi, İnsanlığın Ortasında Kayıp Kadınlar, adlı kitapları vardır. Çocuk yazını üzerine Güneşin Kelebekleri, Atatürk Çiçeği, Meral Kutlug İlsever ile altı yaş ve üzeri için Gülcan’ın Renkli Dünyası adlı kitapları, Güz Fısıltıları adlı minik şiir kitabı bulunmaktadır. Yazar şiir, öykü, deneme, gezi seçkilerinde yer almaktadır. Dergileri Edebiyatın mutfağı gören yazar Yaşam Sanat, Tmolos Edebiyat, Berfin Bahar, Güncel Sanat, Kasaba Esintisi, Nif Edebiyat vb dergilerde ve yerel basında yazılarını sürdürmektedir. Kitap yayınlamak isteyen öğrencilerine önder olmakta, onlarla birlikte Genç Kalemler projesinde yer almaktadır. Yayınlanmaya hazır şiir, deneme, öykü ve roman dosyaları bulunmaktadır.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.