Günün Kitabı |Yerköylü Şairler, Yazarlar ve Ozanlar | Erhan Palabıyık
Hatay’da yaşayan, Yerköy kökenli Gazeteci-Yazar-Araştırmacı Erhan PALABIYIK’ memleketi olan Yozgat-Yerköy ilçesi için “YERKÖYLÜ ŞAİRLER, YAZARLAR VE OZANLAR “adlı 711 sayfalık bir edebiyat kitabı yayınladı.
Ekonomik, nedenlerden dolayı çok az sayıda basımı yapılan kitap, okurlarla buluşacak.
37 Yerköylü Şair, Yazar, Ozan’ın yer aldığı kitap alanında şimdiye kadar yapılan ilk çalışma olma özelliği taşıyor.
Yen kitap çalışmaları olan Palabıyık: Yozgat yerel dil sözlüğü kitabını da yayınladıktan sonra bir daha Yerköy ve Yozgat için hiçbir kitap çalışması yapmayacağım ve yaşadığım il olan Hatay’daki kitap çalışmalarıma ağırlık vereceğim dedi.
Yozgat insanı Kültür, Sanat ve Edebiyata önem vermiyor. Bir yıllık emeğimin karşılığı olan kitaptan ancak 100 (yüz) adet bastırabilecek kadar maddi bir destek bulabildim. Yozgat’ın resmi yöneticileri bu işlere sıcak bakmıyorlar, Kültürel kalkınma olmadan, asla Toplumsal, Ekonomik kalkınma olmaz., Yozgat Kültürel altyapısını tamamlayamamış illerin en başında gelmektedir. Bu olumsuz tablo 21.yy. ortadan kaldırılmalıdır.
Gazeteci-Yazar-Araştırmacı PALABIYIK, Kitabının önsözünde şunları söyledi:
Değerli; Yerköylü hemşerilerim, elinizde tuttuğunuz” Yerköy, Şairler, Yazarlar ve Ozanlar” adlı kitap en zor koşullarda hazırlanmış bir eserdir. Bir yıllık bir araştırma, derleme, düzenleme sonrasında yayınlanabilmiştir. Daha öncede” Bizim Yerköy” adlı bir kitabı daha kötü koşullarda hazırlayıp sizlere sunmuştum. Bankadan kredi kullanıp yaptırdığım Bizim Yerköy kitabından 500 (beş yüz) kadarı 7 yıl evimde beklemiş, Karanlık dere Ayvası gibi sararıp, solmuş, sonrasında Sayın, Değerli Eğitimci, Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz’ın kitaplara sahip çıkıp satın alıp siz değerli hemşerilerime dağıtmasıyla özgürlüğüne kavuşmuştu.
Yerköy’le ilgili birçok alanda çalışmalarım olmasına rağmen, ekonomik nedenlerden dolayı ne yazık ki bu çalışmaları yapamıyorum.
Yerköy’de hiçbir İşadamı, Esnaf, Devlet yöneticisi, Belediye yöneticileri Bizim Yerköy Kitabına katkıda bulunmadılar. Hatta önceki kaymakam, ”bu kitabı yaptıralı ama satışının yarı karı benim, diğeri sizin olsun“ diyebilmişti. Kim bu kaymakam derseniz şimdilerde adını bile anımsayanınız yoktur, ama ben yazayım da tarih utansın.
Bir belediye başkanı kitabı bastırmalarını önerdiğimde; ”Benim kitabınan, mitabınan, kültürünen, mültürünen işim olmaz” diyerek, kesip atmıştı. Buradan adını dahi yazmaya gerek duymuyorum. O belediye başkanının, onun öncesindeki belediye başkanı olan adam da benden kitabımın 300 yıllık telif hakkını belediyeye devretmemi istemişti. Şimdilerde her ikisi de belediye başkanı değiller, ancak benim hazırladığım kitaplar sizlerin evlerin de şehirlilerin de kütüphaneleri süslemektedir.
İşte, yaşadığım bu deneyimler sonrasında hiçbir Kaymakam ve Valinin kapısını çalıp kitaplar için yardım istemedim ve kendi yağımla kavruldum. Emek sömürüsünün nasıl yapıldığını görebiliyor musunuz, hemşerilerim? Biri kardan yarısını isterken, diğeri de 300 yıllık telif hakkı istiyor. Ne yazık ki bu adamlar Yerköy’ü yönetmişlerdir!
Ancak ben bu kitapları hazırlarken ne kadar haklı olduğumu bildiğim için Yerköy Çiçekdağı’nın insanlarına hiçbir zaman kırılmadım, darılmadım, küsmedim, hizmet etmeye devam ettim ve ediyorum.
Eğer, Ferhat Yılmaz Hocam olmasaydı bu kitapta kesinlikle oluşmayacak, basılmayacak sizlere ulaşamayacaktı.
Belediyenin imkânlarını bildiğim için onları da zorlamadım. En kötü koşullarda olsa da bana yine Yerköy Belediyesinin bütçesinden 3 bin lira vererek azda olsa bu kitabın basılmasını sağlamışlardır. Aynı fedakârlığı Ankara’daki hemşerim olan değerli insan Cemil Alp’de katkıda bulunmuşlardır. Her iki değerli, Memleketsever insanlara buradan yürekten teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.
Bu kitapta tam 37 insanımıza, Şair, Yazar, Araştırmacı, Halk Ozanı, Halk Aşığı, Gazeteci, Bilim adamı insanımıza yer verdim. Hepsi de birbirinden ayrı düşünce ve yapıda olan insanlardır, ancak hepsi de bizim değerlerimizdir.
Bu kitap aynı zamanda Yerköy, Kültür, Sanat, Edebiyat envanteridir. Araştırmacılara gençlerimize bir mirastır. Bu kitaptan hiçbir maddi gelirim olmamıştır bunu buradan aktarmak gereksinimi duymaktayım. Yapılan yardımlarla ancak kitabın basımını gerçekleştirebildim. Bir yıllık emeğim tüm insanlara helal olsun.
Daha öncede 110 bin adet baskı yapan” KURTULUŞ SAVAŞI GÜNLÜĞÜ” adlı Rahmetli Ali Galip Gençoğlu’nun anılarını içeren bir kitap hazırlamıştım, bu kitap Türkiye’de Üniversitelerde, Türk inkılap Tarihinde kaynak olarak gösterilen 154 kitabın ilk sıralarında yer almaktadır.
Kitapta yer alan tüm insanlar bizlerin birer değeridir, bir çoğu Yerköyü, Yozgat’ı, Türkiye’yi konu almışlardır, aydınlarımıza, edebiyatçılarımıza, Sanatçılarımıza sahip çıkalım, onların adlarını cadde ve sokaklara, meydanlara verelim, onların siyasi görüş ve düşüncelerini asla esas almayalım, herkes arkasından güzel eserler bırakıp gitmişler ve ölümsüzleşmişlerdir!
Bu Kitap da; bulunan Şair Yazar ve Ozanlar:
Yerköy ilçesini kuran ve Milli Kurtuluş Savaşının kazanılmasında cephelerden cephelere koşan üsteğmen Ali Galip GENÇOĞLU,
Tanınmış Romancı Nail Abbas SAYAR, Yazar Arslan Tekin,
Ünlü halk ozanlarından Muharrem ve Neşet ERTAŞ (Uzun bir süre Yerköy de yaşamamalarından dolayı onlara da yer verdim)
Türkiye genelinde tanınan Gazeteci-Yazar Saygı ÖZTÜRK, Tanınmış Yazarlardan, Öner YAĞCI,
Sivas Madımak Otelinde yakılarak öldürülen Karikatürist Asaf KOÇAK,
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi –Dekanı Kürşat ZORLU,
Prf. Dr Erdoğan ALTINKAYNAK,
Tanınmış Şair-Şükrü ERBAŞ,
MHP Eski Milletvekili Mehmet GÜL,
Şair- Memduh ŞENOL,
Gazeteci-Seyfi ÇELİKKAYA,
Şair-Şahin BAĞCI,
Gazeteci-Sinan DEMİROK,
Şair- Mehmet BAŞER,
Gazeteci-şair-Ahmet SARGIN,
Aşık Meczubi (Nuri Doğruyol)
Şair Hasan BOZKURT,
Şair, Ali DOĞRUYOL,
Aşık İlyas KOÇ ve İbrahim KOÇ,
Ünlü Kemancı Hüseyin ÖKSÜZ,
Halk Sanatçısı-Kadir ÖĞREN,
Halil NİHAL, Halk sanatçısı-Yüksel NİHAL,
Şair Recep ÖZCAN,
Aşık Çelebi YARDIM,
Şair-Yaşar DEMİR,
Araştırmacı-Osman BAĞCI,
Gazeteci-Yazar-Araştırmacı-Erhan PALABIYIK,
Şair-Esat ALP,
Çevirmen-Faik SAĞLAM,
Şair-Ahmet CANSEVER vb. değerli isimler bulunuyor.
Tarihe bırakalım onları, tarih yargılasın, cezalandırsın veya aklasın, bizlerin içinden çıkan bu değerlerimiz aynı zamanda bizimde kültürümüzü oluşturmaktadır.
Bu kitabı Yerköy’de okuyan tüm öğrencilerimize, gençlerimize armağan ediyorum.
Ben eserlerimle Yerköy’e hizmet ediyorum. Zira söz uçar, yazı kalır.
Ülkemi ve ulusumu seviyorum, bu kıraç toprakların, elleri nasırlı insanlarının, alnı kırış kırış olmuş, güneşten yanmış, kavrulmuş, bir ekmek derdine düşmüş, sömürü çarkları arasında ezilen, sömürülen insanların sesiyim ben!
Benim Amik ve Anadolu öykülerimi okuyanlar iyi bilirler, yazgısı ortak, yaşamı ortak, aynı toprakların insanlarıyız.
Yerköy’ü ve İnsanlarını yazmak için buradaki sayfalar yetmez, ancak bir gün bir sempozyum veya Panel yapılırsa bir çok şeyi orada dile getirebilirim.
Hepinize Hatay’ın dünyaca ünlü” AMİKOVASIN’DAN, AMANOS DAĞLARINDAN, MEDENİYETLER, BARIŞ VE HOŞGÖRÜ KENTİNDEN” Sevgilerimi, Saygılarımı, Selamlarımı iletiyorum.
“ORTA ANADOLU”NUN KIRGÜLLERİ” Saygılarımla, dedi.
NOT: Gazeteci-Yazar-Araştırmacı Erhan PALABIYIK’IN daha önceden yayınlanmış birçok kitabı bulunuyor. Bu günlerde ise NOSTALJİK REYHANLI FOTOĞRAFLARI adlı bir çalışması yayınlanmak üzere…