Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Günün Kitabı | Çavdar Tarlasında Çocuklar | J. D. Salinger

17.11.2020
19.077
A+
A-
Günün Kitabı | Çavdar Tarlasında Çocuklar |  J. D. Salinger

Kitabın Teması

Kitabın ana teması Çavdar Tarlası, ancak tarlayla alakası yoktur. On Altı Yaşında Holden’in yaklaşık bir hafta süresince yaşantısını anlattığı romandır.

Amerikalı ünlü yazar J.D. Salinger’in ergenliğe giren çocukların hikayesini anlattığı Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı klasikler arasına girmeyi başarmıştır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar konusu itibari ile aslında adı ile hiçbir ilgisi yoktur. Kitabın ilk yayınlandığındaki adı Gönülçelen’dir ve bu kitabın konusuna daha yakın bir isimdir.

Kitapta Holden adında ergenliğe giriş yapmış bir delikanlının hikayesi anlatılır. Holden dersleri çok kötü olduğu için okuldan atılır ve bunu ailesine anlatamayacağını düşünerek uzaklara gitmeyi düşünür. Fakat çevresindeki herkesin de sahtekar olduğunu düşündüğü için hep bir başına kalır. Tek güvendiği kişi küçük kardeşidir ve ona veda etmek ister. Fakat küçük kardeşi de onunla gelmeye kararlıdır. Bunun üzerine Holden evine dönmek zorunda kalır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabının konusu basit gibi dursa da ergenliğe geçiş dönemindeki gencin iç dünyasını mükemmel yansıttığı için büyük beğeni toplamıştır.

Kitap Özeti

Çavdar Tarlasında Çocuklar, diğer bir adıyla Gönülçelen J.D. Salinger’ın 1941’de yazdığı romanıdır. Adını romanın ana karakteri Holden Caulfield’ın büyüyünce olmak istediği meslekten almıştır: çavdar tarlasında oyun oynayan çocukları uçurumdan düşmekten koruyacaktır.

Kitap, Holden’ın gittiği yatılı okul olan Pencey’den atılmasıyla başlar. Kovulmasının nedeni geçmesi gereken beş dersin dördünden kalmış olmasıdır. Ailesine çarşamba günü yılbaşı tatili için döneceğini söylediğinden eve gidemez ve bavullarını alarak ilk önce tarih öğretmeni Bay Spencer’a veda etmeye, sonra da bir otele gider. Gece geç vakite kadar uykusu gelmez ve otelin büyük barına gider. Yanındaki genç kızlarla oturan önemli yaşlı adamlar ve otuzlu yaşlarındaki üç kadından başka kimse kalmamıştır. Üç kızın yanına oturur. İkisi gudubet suratlı, biri ise diğerlerinden daha iyi görünüşlü sarışın bir kızdır. Masalarına oturan küçük yaştaki delikanlıyı görünce gülüşürler ve hafife alırlar. Holden buna çok bozulmasına rağmen bozuntuya vermez. Sarışın olan kızı dansa kaldırır. Holden kızın çok güzel dans etmesine rağmen bir sahtekar ve salak olduğuna kanaat getirir. Yerlerine oturduktan ve saat hayli ilerledikten sonra kızlar birdenbire toparlanır ve giderler. Holden kendisini çok yalnız hissetmektedir.

Kızların da gitmesiyle Holden da kalkar ve taksiye binerek bir başka bara Ernie’nin yerine gider. Fakat burada da eski tanıdıklarla karşılaşıp keyfi bozulunca yine taksiyle otele geri döner. Ertesi sabah eskiden çıktığı kızlardan biri olan Sally Heyes’i arar ve onunla buluşmak istediğini söyler. Bunu yalnızca yalnızlıktan yapar, ama Sally’nin de bir “sahtekar” olduğunu düşünmektedir. Sally ile öğleden sonra Central Park yakınlarında bir tiyatro oyunu izlemek üzere sözleşirler.

Sally ile buluştuklarında, oyuna ara verilir ve beraber bekleme salonuna çıktıklarında Sally bir tanıdığı olan delikanlı ile karşılaşır. Holden’ın deyişiyle o da bir sahtekardır ve yanlarında çok sıkıldığından Sally ile tartışarak kızı orada bırakıp gider. Ertesi gün kendini gerçekten çok yalnız hisseden Holden, gece yarısı çok sevdiği küçük kardeşi Phoebe’yi ziyarete gider. Anne babasına yakalanmak istemediğinden oldukça temkinli davranmaktadır. Phoebe ağabeyisini gördüğüne ne kadar sevinse de, babasının bu kez onu öldüreceğini söyler durur. Holden ise bir süre sonra kardeşi ile vedalaşarak oradan ayrılır.

Holden, kendini çok fazla yalnız hissettiğinden her şeyi geride bırakarak otostopla batıya gitmeye karar verir. Sağır ve dilsiz taklidi yaparak bir benzin istasyonunda çalışmaya, insanlarla gereksiz konuşmalar yapmak zorunda kalmamaya karar vermiştir. Gitmeden önce Phoebe ile vedalaşmak istemektedir. Okuluna uğrayarak Phoebe’ye iletilmek üzere bir mesaj bırakır. Mesajda öğle yemeği saatinde doğa tarihi müzesine gelmesini, onunla vedalaşmak istediği yazılıdır. Öğle yemeği saati geldiğinde Phoebe elinde bavuluyla çıkagelir. Holden ile beraber gitmek istediğini söyler. Fakat Holden buna karşı çıkınca ağabeyisine küser. Karşı kaldırımlardan yürüyerek hayvanat bahçesine giderler. Phoebe bir süre sonra ağabeyisine küs olduğunu bile unutmuştur.

Olanlardan sonra ertesi sabah Holden eve gider. Evde büyük bir karmaşa çıktığı kesin, fakat Holden anlatmak istemediği için devamında neler olduğunu tam olarak bilemiyoruz tabi.

Çavdar Tarlasında Çocuklar, fazlasıyla argo ve küfür içerdiği gerekçesiyle Amerika’da bir süre yasaklansa da, tüm dünyada okunmaya devam eden kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir roman. Çocukluktan ergenliğe geçiş dönemlerinin önde olduğu romanda, okuyucunun kendinden parçalar bulduğu bölümler de çoğunlukta. Yazarın samimi dilinin ise, kitabın beni en çok etkileyen yönlerinden biri olduğunu söyleyebilirim.

Hatice Elveren Peköz
Yazar Biyografisi Hatice Elveren Peköz, Hatay’ın Alıtnözü’ne bağlı Yunushan Köyünde doğdu. Küçük denemelerle başladığı yazın hayatı ile kendi içinde de bir yolculuğa başlamış oldu. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Kadın Yazarlar Derneği üyesi olan Peköz’ün kitapları; 2009’da ‘Zakkum Çiçeğim Mihri, 2010’da ‘Yeminli Kitap’ Adam Yayınları ve onu 2019 da Akademisyen Kitapevinden çıkan “Mecliste Aşk”(Film Hikayeleri izledi. Yazarın eserleri, uzun yıllar çeşitli wep sitelerinde (Uçan Süpürge, Antoloji, Özgür Pencere) vb. Yanı sıra, Çeşitli dergilerde, yerel ve ulusal (Cumhuriyet, Sabah, Milliyet) vb. gazetelerde yayımlandı. Bazı sanat etkinlikler dahilinde, öykü kısa film atölyelerine katıldı. Bu süre zarfında eserleri; “Ve Tanrı Aşkı Yarattı, Barışa Öyküler, Asiye Gün İnerken” vb. bazı ortak kitaplarda yer aldı. Yıllardır sinemaya merak sarmasıyla, video montaj, kısa film senaryo yazım atölye ve kursuna katılarak, sanat hayatında yeni bir perde daha aralamış oldu. Birçok film hikayeleri, öykü denemeleri ile çocuk kitap dosyalarıyla, yayıncısını bekliyor. Aynı zamanda, 2010’dan bu yana yaziatolyesi.com edebiyat wep sitesinin Editörlüğünü, içerik panel yönetimini yürütmektedir. 2009’da ‘Zakkum Çiçeğim Mihri, 2010’da ‘Yeminli Kitap,’ 2019 da Mecliste Aşk )Film Hikayeleri) Yazılarının ortak yayımlandığı kitaplar: Ve Tanrı Aşkı Yarattı, Barışa Öyküler, Asiye Gün İnerken. Peköz, bir kalıp içinde sınırlanmadan, Yazı Atölyesi edebiyat wepsitesinin yönetimiyle birlikte halen öyküler, şiirler, senaryo film hikayeleri yazmakla meşgul... *** Ödülleri: Türkiye Yazarlar Sendikasının Sanat günlerinde Öykü dalında Adinos Çiçekleri Ödülü, Körfez Gazetesinin kuruluş yıldönümünde ve Dörtyol, İlke Der’in düzenlediği edebiyat sanat günlerinde sanat ödülü. Eserlerinin Yayımlandığı Dergiler – Wepsiteler: “Güney Rüzgârı, Amik, Uçan Süpürge, Ardıç Kuşu, Turnalar, Özgür Pencere, Mut Çıtlık, Maviyaren, Antoloji, Pranga, Bağlaç, Şiir Akademisi, Edebiyat ve Sanat Akademisi, Çeşme, Güncel Sanat, Türk Edebiyatı dergisi, Kümbet Dergisi, Ekin Sanat, F Dergisi, Masa Dergisi vb. Ayrıca ulusal ve yerel olarak bazı dergi ve gazeteler... Katıldığı Yazı Atölyeleri: Medeniyetler Buluşması Film Festivali kapsamında gerçekleşen, sinema, belgesel, kısa film öykü atölyeleri, senaryo yazımı, video jenerik, kurgu montaj vb. uygulamalı dersler . HRT, Avrasya kentsel kalkınma derneğin düzenlediği ve senarist Düsraliye Şahan’ın, senaryo ders sunumunu gerçekleştirdiği kısa film, senaryo yazım atölyesi vb. Üye olduğu kuruluşlar: Türkiye Yazarlar Sendikası, Kadın Yazarlar Derneği. E-Posta : haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 37 82
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.