Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) Hatay Çocuk

30.10.2015
49.677
A+
A-
SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) Hatay Çocuk

1 Uçan Halı Antakya Atatürk İlköğretim Okulu Görme Engelliler Sınıfındaki yedi öğrenci ortak hikaye kitabı çıkardı.

site arşiv resimler

Dürsaliye Şahan’ın yönettiği beş oturumluk yazı atölyesinde; öğrenciler birlikte yazdıkları hikâyelerine Uçan Halı adını verdi.

Görsel olarak da çocukların katkıları ile renkli olarak hazırlanan kitap, Belediye Başkanı Dr Lütfü Savaş’ın sponsorluğunda bastırıldı.

Mevlüde Sabuncu, Didem Dilara Vuray, Ahmet Rüstemoğlu, Umut Ergün, Emre Aslanyürek, Meryem Rüstemoğlu ve Arif Sertbaş’ın yazarı olduğu Uçan Halı önümüzdeki günlerde Braille alfabesinde de basılarak diğer görme engelli çocuklara ulaştırılması planlanıyor.

Yaşadıkça

Eğitim

Görmezlerden Uçan Halı Kitabı

 

 

Antakya Atatürk İlköğretim Okulu Görme Engelliler Sınıfı’ndaki 7 görme engelli öğrencinin yazdığı hikayelere kitaplaştırıldı.

Öykü yazarı Dürsaliye Şahan’ın yönettiği beş oturumluk yazı atölyesinde; öğrenciler yazdıkları hikayeleri bir kitapta topladı. Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın katkılarıyla oluşturulan kitap “Uçan Halı” adını taşıyor. Kitap, renkli olarak basılırken, görme engellilerin kullandığı sesli kütüphaneye de alındı. “Uçan Hal’ının Türkiye Görme Engelliler Derneği’nce Braille alfabesinde basılarak diğer görme engelli çocuklara ulaştırılması planlanıyor.

Belediye Başkanı Savaş, çocukları ve engelli vatandaşları yürekten desteklediklerini ifade ederek, “Dünyaya sesimizi duyurmanın, marka kent olmanın en etkili ve kalıcı yolunu, yazıyı kullanıyoruz. Bu nedenle engelli çocuklarımızın da birlikte hikâye yazma çalışmasını takdirle karşılayarak destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz” dedi.(Haber ANKA)

SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) Hatay Çocuk

Yuvası Hikâye Yazıyorum Atölyesi (Aralık 2008 – Ocak 2009)

15 Aralık 2008’de başladığımız ‘Hikâye Yazıyorum’ atölyesine toplam on bir çocuk katıldı.

Her çocuktan bir öykü olmak üzere, atölyeye ait küçük bir öykü arşivimiz oluştu.

21 Ocak 2009, Çarşamba günü, Eğitimci-Yazar Mehmet Karasu çocukları ziyaret ederek, öykülerini gördü ve onlara birer kitap armağan etti.

Çocuklar öykülerinden oluşan albüm ile birlikte, hediye kitaplarını aldıklarında sevinç ve gururu bir arada yaşadılar.

Atölye çalışmalarına devam etmek istediklerini belirterek, daha çok kitap okuyacaklarını da vurguladılar.

(Atölyeye katılan çocuklardan Yunus Emre Yüksek, atölye sırasında yazdığı ‘Çiftlikte Bir Gün’ adlı öyküsü ile Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği’nin Türkiye çapında açmış olduğu öykü yarışmasına katılarak, il birincisi olmuş ve Ankara’ya çağrılarak ödüllendirilmiştir.)

*****

SHÇEK, Hatay Çocuk Yuvası ‘Anne –Çocuk Hikaye Yazıyorum’ Projesi (Mart 2010)

SHÇEK, Hatay Çocuk Yuvası, Hikâye Yarışması (Nisan-Mayıs 2010)

Aalen Antakya Kültür Derneği ‘Asi’den Taşan Öyküler’ Yazı Atölyesi

(Yetişkinler İçin)

14 Şubat 2010 Öykü Günü Etkinliği

“Her Çocuk Kendi Hikâyesini Yazmalı”

14 Şubat Dünya Öykü Gününde Yaz Yazım Atölyesi Aalen Antakya Kültür Derneği ile birlikte düzenlediği etkinlikte kalemi çocuklara uzattı.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası salonunda; “Her Çocuk Kendi Hikâyesini Yazmalı” konsepti ile hazırlanan yazı atölyesine çeşitli okullardan 74 çocuk katıldı.

Proje koordinatörlüğünü Mehmet Karasu’nun, Atölye yönetmenliğini öykü yazarı Dürsaliye Şahan’ın yaptığı yazı atölyesine; Gülnaz Kavvas, Süha Kıyak, Şahnaz Yılmaz, Sevim Habib, Ayda Kırbeci, Esra Ünal, Necla Karataş ve Sonat Çetin de gönüllü yardımcılar olarak katıldı.

Yazı atölyesinden çıkan deneme öykülerin bir kitapta toplanması için çalışmalar sürdürülmektedir.

Gören Eller “Senin Hikâyen Benim Masalım” Yazı Atölyesi

Antakya Atatürk İlköğretim Okulundaki bölgenin tek görme engelli sınıfında yedi çocuk için düzenlenen yazı atölyesinde “Uçan Halı Projesi” ile ortak öykü çalışması yapıldı.

Proje Koordinatörü ve Atölye Yönetmeni Dürsaliye Şahan ile birlikte Ahmet Rüstemoğlu, Arif Sertbaş, Didem Dilara Vuray, Emre Aslanyürek, Meryem Rüstemoğlu, Mevlüde Sabuncu ve Umut Ergün’ün yazdığı öykünün Büyük Antakya Belediyesinin desteği ile kitaplaştırılması planlanıyor.

Kısmet Mengilli, Selin Esil, Emre Mısra, Ayda Bercis Kırbeci, Necla Melek Karataş, Gülnaz Kavvas, Leyla Şahan ve Sevim Habib projeye görüntü karakteri olarak destek verdiler.

Tarihi Mekânlarda Yazı Atölyesi (Yetişkinler İçin) 20-30 Haziran 2010

Görme engelli 7 çocuk hikâye kitabı çıkardı

Antakya Atatürk İlköğretim Okulu Görme Engelliler Sınıfındaki yedi öğrencinin ortak hikâye kitabı çıktı. Öykü Atölyesi Dursaliye Şahan’ın yönettiği beş oturumluk yazı atölyesinde; öğrenciler birlikte yazdıkları hikâyelerine ‘Uçan Halı’ adını verdi. Görsel olarak da çocukların katkıları ile renkli olarak hazırlanan kitap, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın sponsorluğunda bastırıldı.

Mevlüde Sabuncu, Didem Dilara Vuray, Ahmet Rüstemoğlu, Umut Ergün, Emre Aslanyürek, Meryem Rüstemoğlu ve Arif Sertbaş’ın yazarı olduğu Uçan Halı isimli kitaptan 1500 adet basıldı.

YAKINDA KENDİLERİ DE OKUYACAK

Öykü yazarı Dürsaliye Şahan, ön görüşmeleri yaparak kitabın Braille alfabesinde basılarak diğer görme engelli çocuklara ulaştırılacağını belirtildi. Antakya Atatürk İlköğretim Okulu Görme Engelli Sınıfındaki yedi öğrenciden üçünün bu yıl okuldan mezun olduğunu söyleyen sınıf öğretmeni Sema Sarban, şu anda dört öğrencisinin kaldığını ve kitabı geçen yıl ikinci dönemde hazırlayıp oluşturduklarını ve tüm sınıftaki öğrencilerin duygu, düşünce ve hayal güçleriyle oluşturulan bir hikâye kitabı hazırlandığını, bu çalışma yapılırken birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiklerini ve kitabın isminin Uçan Halı olduğunu söyledi. Kitabın şu anda normal yazı ile yazıldığını söyleyen sınıf öğretmeni Sema Sarban, “Bu çocuklar şimdi kendi yazdıkları bu hikâye kitabını okuyamayacaklar, ben kendilerine okuyacağım. Ancak kitap Braille alfabesinde bastırılması halinde hem öğrenciler, hem de kendileri gibi görme engelli çocuklar okuyacaklar” açıklamasında bulundu.

‘ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE HİKÂYEYİ YAZDIK’

Şu anda ikisi kardeş olan ve dört kişiden üçünün 2010-2011 eğitim-öğretim yılında okula geldiğini ve bir arkadaşlarının gelmediğini belirtirlerken Meryem ve Ahmet Rüstemoğlu ile Umut Ergün, yaptıkları açıklamada, “Çok güzel bir çalışma ile bu kitabı hazırladık. Kitabın hikâyelerini birlikte düşündük, birlikte hareket ettik” dediler.

‘Tüm engellilere sahip çıkılmalı.’

ÖYKÜ atölyesinin yazarı Dursaliye Şahan, yaptığı açıklamada, ‘Antakya Atatürk İlköğretim Okulu’nun Müdür Yardımcısı Hasan Duman Yurtseven, Görme Engelliler Sınıfı için yazı atölyesi yapmamı istediğinde duraksadım. Birçok kez çocuklarla yazı ve okuma atölyeleri düzenlemiştim ama görme engelliler ile ilgili bir deneyimim yoktu. Tekerlekli sandalye kullanan oyuncuların kurduğu voleybol takımını, koltuk değnekleri ile futbol takımı kuranları, Görme Engelliler Satranç Milli Takımımız olduğunu düşünerek denemeye karar verdim. Onlardan yüzüme çarpan ilk şey, yaşama sevinçleri ve neşeleri oldu. Çok çabuk yazmaya başladık çünkü onlar da birçok çocuk gibi ilgili ve yaratıcıydı. Her çocuk gibi oynamayı, gülmeyi, eğlenmeyi, müzik dinlemeyi, sohbet etmeyi, şakalaşmayı, sanatın bir dalında uğraş vermeyi seviyorlardı” şeklinde konuştu.

‘Herkese eşit fırsatlar verilmeli.’

MÜDÜR Yardımcısı Hasan Duman Yurtseven ise şunları kaydetti: 2005 Şubat ayında eğitim-öğretime başlayan Görme Engelliler Sınıfımız 9-16 yaş arasındaki öğrencilerine, (1-5 sınıf müfredatı ile) birleştirilmiş sınıf eğitimi vermekte. Hatay ilinde tek olan görme engelliler sınıfımız; çocuklara braille alfabesi ile okuma yazma eğitimi ve bağımsız hareket becerilerinden baston kullanımı ile okuma yazmayı öğreterek var olan ilköğretim müfredatı doğrultusunda onları yaşıtları ile aynı seviyeye taşımaktadır.

Hatay’ın farklı semtlerindeki evlerinden, özel olarak servislerle alınan engelli öğrencilerimizin geliş gidişleri güvenli bir ortamda sağlanmakta. Önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilmesi planlanan sınıfımız zaman zaman ‘Yazma Atölyesi’ gibi ek sosyal projelerle de desteklenmekte. Verilere göre, ülkemizde 77 binin üzerinde görme engelli yurttaşımız var. Bölgemize en yakın Görme Engelli Okulu ise bilindiği gibi Gaziantep’te. Oysa görme engelli çocuklarımıza gerekli fırsat eşitliği ve olanaklar sağlandığı takdirde, diğer insanlarla eşit düzeyde başarılı insanlar olarak yetişeceklerine inanıyoruz.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.