Dolar 34,2084
Euro 37,1784
Altın 2.992,84
BİST 8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24 °C
Açık

1851.Gallery Açılış Sergisini Avni Lifij’in Fotoğraflarıyla Gerçekleştiriyor

1851.Gallery Açılış Sergisini Avni Lifij’in Fotoğraflarıyla Gerçekleştiriyor
1851.gallery açılış resim sergisini, Avni Lifij’i fotoğraflarıyla gerçekleştiriyor.
Tarihi tekniklerle üretilmiş fotoğraf ve baskılara odaklanarak yola çıkan, Kerim Suner kuruculuğunda hayata geçen 1851.gallery, kapılarını Avni Lifij’in platin-paladyum baskı ile üretilmiş fotoğraflarından oluşan “Affedersiniz ama, sanat bir kodak fotoğrafı değildir.”
Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan Fotoğrafları adlı sergiyle açıyor. 1914 Kuşağı ressamlarından Avni Lifij’in fotoğrafları, çekildiklerinden 100 yıl sonra ilk kez özel olarak hazırlanmış bir sergiyle, Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde gün yüzüne çıkıyor.

Bu sergi özelinde Lifij’in çektiği fotoğraflar ilk defa tek başına bir serginin temasını oluşturuyor. Sanatçı, çektiği fotoğrafların birçoğunu kendi resimlerinde esin kaynağı olarak kullanıyor, sergi özelinde Lifij’in fotoğrafa nasıl baktığını da anlama fırsatı yakalıyoruz. Fotoğraflar arasında aynı zamanda sanatçının arkadaşları olan Mehmet Ruhi Arel, Nijat Sirel, İbrahim Çallı gibi Türk resim tarihine iz bırakmış birçok sanatçının yüzüne rastlayabiliyoruz. Sergi, uzun zamandır sanat ortamında konuşulan fotoğraf amaç mı yoksa araç mı konusunu da gündeme getiriyor.
Avni Lifij’in ailesi olan Sirel ailesi koleksiyonunda korunan cam negatiflerden, dönemin önde gelen tekniği platin-paladyum baskı ile hazırlanan 36 fotoğraf, 1851.studio tarafından 6 aylık bir süreçte, incelikli bir çalışma ile üretildi. Seçki, Avni Lifij’in 1900’lerde İstanbul’da, ardından 1920’lerde Ankara’da çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşuyor. “1914 Kuşağı olarak bilinen sanatçıların hangi koşullarda yaşadıklarını, çalıştıklarını belgeleyen bu fotoğraflar Avni Lifij’in henüz yazılmamış olan Türk sanatı tarihindeki ayrıcalıklı yerinin altını çiziyor. Çünkü Zeki Faik İzer, Burhan Doğançay başta olmak üzere bizzat fotoğrafla uğraşan sanatçılar, gerçekliği sorgulayan çok katmanlı bir görselliği savunmuşlardı. Sergi, bu ressam-fotoğrafçılar kuşağının ilk üyesi ve modernizmin savunucusu olan Avni Lifij’i geniş odaklı bir sorgulamanın ortasına yerleştiriyor. Lifij bu fotoğrafları acaba sanatına araç olarak mı, yoksa amaç olarak mı üretmişti?” Dr. Necmi Sönmez
“Affedersiniz ama, sanat bir kodak fotoğrafı değildir.” Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan Fotoğrafları18 Ocak 2025’e dek 1851.gallery’de ziyaret edilebilir.

Basın öngösterimi:

Sergiyi 18 Ekim Cuma günü, saat 11:00’de gerçekleşecek basın buluşmasında, 1851.gallery kurucusu Kerim Suner ve serginin küratörü Dr. Necmi Sönmez eşliğinde gezmek isterseniz bu maili cevaplayarak katılım durumunuzu bildirebilirsiniz.

1851.gallery hakkında:

Kerim Suner tarafından kurulan 1851.gallery, dijital sanat üretim tekniklerinin büyük oranda arttığı günümüzde analog üretime dikkat çekiyor. Tarihi ve el yapımı tekniklerle fotoğraf üreten sanatçıların çalışmalarına ağırlık verecek olan galeri, Kerim Suner’in 2016 yılından beri bu alandaki çalışmalarını sürdürdüğü 1851.studio’nun devamı niteliğini taşıyor. Türkiye’nin ilk sanat galerilerinden Galeri Lebriz’i kuran aileden gelen ve ilk sanat portalı lebriz.com’un kurucusu olan Kerim Suner, uzun yıllara dayanan deneyimini 1851.gallery ile yeni bir boyuta taşıyor.

Ziyaret saatleri:

Pazartesi – Cumartesi 10:30 – 17:30

Adres:

Edin & Suner Plaza 3B Meydan Sokak No: 14 Akatlar İstanbul
Konum için tıklayınız.

İletişim:

http://1851.gallery/
info@1851.gallery

Detaylı bilgi ve söyleşi talepleri için lütfen iletişime geçiniz:

Burcu Dimili
burcudimili@gmail.com
+90 (554) 458 33 13
//

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.