Dolar 33,9365
Euro 37,7287
Altın 2.823,36
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Hafif Yağmurlu

İlham dediğin nedir ki?

22.01.2016
1.105
A+
A-
İlham dediğin nedir ki?

İlham dediğin nedir ki?

 

Dursaliye Şahan

 13 Şubat 2014 06:38

İlham dediğin nedir ki?14 Şubat sadece Sevgililer Günü değil, aynı zamanda Dünya Öykü Günü.
Ankaralı bir grup yazarın başlattığı proje 14 Şubat 2002 tarihinde Uluslararası P.E.N. Yazarlar Örgütü Çeviri ve Dil Hakları Komitesi’ne sunuldu. 21 Haziran 2005 tarihinde de UNESCO’nun Kültür Takvimi’ne alınmasına karar verilerek onaylandı.
Öykü nedir?
İmbikten süzülen bir avuç sözcüğün, yazarına mahsus has cümlelere dönüşerek; tam da o hayal anı için yaratılmış bir adem oğlunun resmi.
Seçilmiş sözcüklerin özene bezene çizdiği siluetlere edebiyat jargonunda ne deniyordu? Karakterler, kahramanlar…
Hayaldir, hoştur ne dense boştur yaklaşımı ile öykü/roman kahramanlarına hiç yaşamamış muamelesi yapılır ama şuna inanın: Elle tutulmasa da; en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün karakterler capcanlıdır. Dahası hepsi de ölümsüzdür. Yeter ki; sarı saman kâğıda bir kez dökülmeyi görsünler.
Şunu da söylemekte yarar var:
“Ah ben bu eseri doğurmak için ne sancılar çektim?
Gecemi gündüzüme kattım,” diyenlere fazla itibar etmemek gerekir.
Emin olun en muhteşem karakterler ansızın gelir.
Açık kalan pencereden içeri süzülen kelebek gibi bir anda varlığı ile yazarı sersem eder. Her birinin kanadında ayrı bir nakış… Bakanı sarhoş eden bin bir renk…
Anlayacağınız yazar mı karakteri yaratır yoksa karakter mi yazarı; orası biraz tartışılır.
Ben o alemdeki bütün kahramanların kendi yazarlarını özgür iradeleri ile seçtiğine inanırım.
Cin taifesi ile akraba bir karekterin korkak, hımbıl bir yazarı seçtiği nerede görülmüş?
Yani yazar ile kahraman birbirini sevecek ki sarı saman kağıtta muhteşem bir mekan oluşsun.
Anlatması zor ama olur da bir gün yolunuz bir sahafa düşerse; bilin ki tozlu raflar arasında sizi bekleyen ‘tedavülden’ kalkmış bir hikâye kitabı olabilir. Sayfalarını özenle karıştırın. Bazılarında cinlerin selamını, bazılarında meleklerin gözyaşını göreceksiniz… Şaşırmayın.
Ne zaman bir fani; “Benim hayatım roman,” diyerek başlasa açıkçası biraz sıkılırım.
İlham dediğin ne ki? Cin taifesinin elinden ya da meleklerin nefesinden geçmiş kelamlar değil mi?
Benim hayatım ilham verecek kadar özel değil mi diye düşünüp kendi kendinize küsmeyin.
Aslında her bebek kendi hikâyesinin efendisi olarak doğuyor ama sonra büyü nerede bozuluyor da o gül kokulu bebek hikâyesini kaybediyor ben de hep merak etmişimdir.
Bana kalırsa bebek büyüdükçe kendi hikâyesini bizzat kendisi güdükleştiriyor.
Oysa bütün bebekler hikâyelerini köpürtmek için doğuyor.
Köpük köpük olmuş hayat hikâyeleri acı, tatlı dinleyeni mest etmez mi?
Nadiren görürüm. Hiç ummadığınız biri hayatını köpüklere kattığı yetmezmiş gibi bir de köpüklerden baloncuklar yapıp önüne gelenin yüzüne üfler.
Fareli köyün kavalcısı gibi peşlerinde bir kuyruk…
Arkalarından baka kalırım.
Dünya Öykü Gününüz kutlu olsun.

dursaliye@gmail.com

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.