Oyuncu Ramazan Akboğa ile Söyleşi / Nuri Kaymaz
Sinema oyuncusu Ramazan Akboğa ile sinema ve oyunculuk hayatı üzerine konuştuk.
Nuri KAYMAZ – Ramazan bey oyunculuğa nasıl başladınız?
Ramazan AKBOĞA – Yıl 1972, Tahtakale’de defter imalatında çalıştığım iş yerinde, bir arkadaşım vardı. Beyoğlu’nda oturuyordu. Hafta sonları yanına gelirdim beraber gezerdik. Bir arkadaşımız daha vardı Filmlerde oynardı bir akşam bir kahve gibi bir yere gittim o arkadaşı sordum. Biri bana yapıştı gel seni yarın filimde oynatalım dedi. Ben yarın işe gideceğimi söyledim, bana iş yerinde bir haftada aldığın paranın yarısını san bir günde vereceğiz deyince bende ertesi gün işe gitmedim ve filim çekimine gittim.
Nuri KAYMAZ – Hangi filmdi?
Ramazan AKBOĞA – Filmin adı keloğlan ile can kız. Bize kostümleri giydirdiler kılıç kalkan verdiler elimize. Rumeli hisarında çalıştık. Ertesi gün başka bir filime gittim, akşam geldim artistler kahvesine oturdum. Yanımda yaşlı bir adam oturuyordu, bana sordu bir işin var mı? Dedi var dedim sigortan var mı dedi var dedim. Adam bana aman aman sigortalı işini bırakma filim her zaman var. Boş günlerinde tatil günlerinde gel. Sen daha çocuksun harcanırsın dedi.
Nuri KAYMAZ – Ciddi bir uyarı olmuş senin için.
Ramazan AKBOĞA – Evet. Benim için kulağıma küpe oldu. Ertesi gün işime gittim cumartesi Pazar bayramlar tatil günlerimde, sabah saat 6 da artistler kahvesine gelirdim otururdum. Prodüksiyon amirleri gelirlerdi beni çağırırlardı giderdim. Yaşım biraz küçüktü ama boyum uzundu çok filmlere gittim. Bazılarını hatırlamıyorum yabancı filmlerde de oynadım. Vahşi bir kız sevdim. Akma tuna Estergon kalesi. Hacı muratın intikamı. Gelin. İkibin yılın sevgilisi. Battal gazinin oğlu. Karateci kız. Soyguncular. Zavallılar. Nene hatun. Rabia.
Nuri KAYMAZ – Dönemin en popüler ve iş yapan filmleri..
Ramazan AKBOĞA – O zamanlar halkın tek eğlencesi sinema. Yılda 300 civarında film çekiliyor. Açık hava sinemaları dahil tüm sinemalar seyirciyle dolu. Yeşilçam prodüktörleri harıl harıl filmler çekiyorlar.
Nuri KAYMAZ – Kılıç kullanmak, savaş sahnelerinde oynamak zor değil miydi?
Ramazan AKBOĞA – Tabi ki zor. Ama önceden eğitimini alırdık.bilenler bilmeyenlere öğretirdi. Ben de sonradan çok kişiye kılıç kalkan kullanmayı öğrettim. Aksiyon filmlerde kavga sahnelerinde çok yer alırdım. At binme kılıç kullanma attan düşme, bular hep yaptığımız sahnelerdi.
Nuri KAYMAZ – Sonra ara vermişsin bir süre?
Ramazan AKBOĞA – Evet. Daha sonra askere gittim. Askerden geldikten sonra sinemaya ara verdim ticaretle uğraştım. 80 li yıllarda sinemaya ara verdim . 90 larda tekrar geldi Abdülhamit düşerken, kahpe Bizans, filmleri sıcak saatler dizi. Tatlı kaçıklar dizi, mahallenin muhtarları dizi. Karaoğlan dizi. Güneşe doğru dizi. Televizyon filmleri. Reklam. Klip 100 den fazla filim ve dizilerde oyunculuk yaptım dublörlük yaptım yapım koordinatörlük yaptım. Klip yönetmenliği yaptım.
Nuri KAYMAZ – Tiyatro da yapmışsınız galiba?
Ramazan AKBOĞA – Bir sezon Levent Kırca’nın sefiller tiyatro oyununda oyunculuk yaptım. Tekin Siper oyuncumuz sahnede kalp krizi geçirdi vefat etti sefiller oyunumuz bitti. Yaklaşık 25 yıldır genelde çocuk oyunlarında tiyatro oyunculuğu yapıyorum.
Nuri KAYMAZ – Bir de sendikacılık serüveniniz var.
Ramazan AKBOĞA – 2002 yılında sinema emekçileri sendikası Sine-sen sendikasında bir dönem Yönetim kurulu üyesi, bir dönem Denetim kurulu Başkanlığı yaptım, 2003 Yılında 40 Antalya film festivaline gittim. 5 gün Titanik otelde sinema yasaları çalışmaları düzenledik. 2004 Yılında 41 inci Antalya film festivaline gittim. Festivallerde Sine-sen flamasıyla korteje katılıyorduk. Stantlarımızı koruyorduk. 2005 yılında Adana film festivaline gittim. Sine-sen olarak Adana’da sendikamızı en iyi şekilde tanıtarak, emekçilerin haklarını savunuyorduk. Sinema sektörünün sosyal güvenceleri için, görevimizi en iyi şekilde yaptık. 1973 yılında TFİS Türk film işçileri sendikamız vardı. Üye olmuştum, daha sonra 1978 de askere gittim..
Nuri KAYMAZ – Setlerden kalan çok anınız vardır.
Ramazan AKBOĞA – Sinemada anlatılacak çok anılarım var. Bir gün Hacı Murat’ın intikamı filminde Pazar günü idi akşama kadar çölde kavga sahneleri çektik. Akşam iş bittiğinde 12 kişinin yol parasını bana verdiler. Taksime kadar gitmemiz için yola çıktık minibüsler hep dolu geçiyordu. İnsanlar denizden geliyorlardı. Birde baktım bir kamyon geliyor. kamyonu durdurdum nereye gidiyorsun dedim. Sarıyer dedi rica ettim hepimiz kamyona bindik. Öyle dönebildik. Yine bir filmde atlı sahneler çekiliyor. 10 kişi tepenin arkasından gelip kameranın önünden geçeceğiz. 4 kişi geldik kameranın önünden geçtik diğerleri yok. Gidip tepenin arkasına baktılar. Biri ağacın üstünde biri yerde biri ağaçların arasında. Yani her biri bir yerlere savrulmuş. Atlar boş geliyorlar.
Nuri KAYMAZ – Güzel anılar biriktirmişsiniz.
Ramazan AKBOĞA – Anlayacağınız sinemada anlatılacak anılar çoktur. Biz eskiden Yeşilçam olarak bir aile gibiydik. Herkes birbirini tanırdı. Hala sektörde aktif olarak çalışmaktayım. Diziler, Sinema filmleri, Reklamlar, Klipler, Tiyatro devam ediyor.
Nuri KAYMAZ – Güzel anılarınız için teşekkürler.
Ramazan AKBOĞA – Ben teşekkür ederim.