Dolar 34,3595
Euro 36,2348
Altın 2.813,61
BİST 9.371,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 22 °C
Parçalı Bulutlu

Amerika’nın bilinen en eski kültürleri

12.11.2024
9
A+
A-
Amerika’nın bilinen en eski kültürleri

Tekerleksiz veya cereyansız eski bir medeniyet 80 kilometre (50 mil) üzerinde yoğun yağmur ormanları ve bataklık ovaları nasıl taşıdı?

Kabaca MÖ 1200 ile MÖ 400 arasında günümüz Meksika’sında gelişen Olmek medeniyeti, Mezoamerika’nın bilinen en eski kültürlerinden biri olarak kabul edilir. Tarım, ticaret ve sanat alanında uzmanlıklarıyla tanınan Olmecler, Maya ve Aztekler gibi sonraki medeniyetleri etkileyen derin bir miras bıraktılar.

Olmec medeniyetinin devasa başlarından biri olan La Venta Anıtı 1, antik mühendisliğin dehşet verici bir başarısı olarak duruyor. Bazalttan oyulan bu büyük kafa 9 feet 4 inç yüksekliğe ulaşıyor ve birkaç ton ağırlığında. Bu eseri gerçekten şaşırtıcı kılan şey sadece boyutu değil, aynı zamanda yaptığı yolculuk: Anıt 1’i yaratmak için kullanılan bazalt 80 kilometreden (50 mil) uzakta engebeli Tuxla Dağları’nda taşlandı.

Böylesine devasa bir taşı yoğun yağmur ormanları ve bataklık ovalar arasından tekerlek veya hayvan yardımı olmadan taşımak hala bir gizem. Bu devasa kafanın böyle bir mesafeden hareket ettirme katıksız lojistik zorluk Olmec halkının olağanüstü maharetini ve kararlılığını gözler önüne seriyor. Eşsiz başlıklarla süslenmiş her bir baş, büyük olasılıkla saygıdeğer hükümdarları temsil ediyor, onların güçlerinin ve bu antik medeniyetin sofistike toplumsal yapısının bir göstergesidir.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.