Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Göbekli Tepe’nin Kalıntıları 12.000 Yıl Öncesine Dayanıyor

Göbekli Tepe’nin Kalıntıları 12.000 Yıl Öncesine Dayanıyor

Bir inanç sisteminin başlangıcı olarak inşa edilen ve mevcut bulgular doğrultusunda insanlığın ilk kutsal tapınağı olan Göbekli Tepe’nin tarihinin günümüzden 12 bin yıl öncesine (M.Ö. 9-10 bin) kadar gittiği ortaya çıkmıştır (Schmidt, 2010).

Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar “uygarlığın” 7000 yıl önce Sümerler ile ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak birkaç yıl önce Şanlıurfa ‘da Göbekli Tepe ve komşu köyler keşfedildi. O zamandan beri her şey değişti.

Göbekli Tepe’nin en eski kalıntıları en az 12.000 yıl öncesine dayanıyor. Harabelerde bulunan bazı monolitler tanga giyen insanları temsil ediyor. Ancak 12.000 yıl önce insanlık Younger Dryas (buz çağının) ortasındaydı. Yani o zamanlar insanların sadece tanga giymesi imkansız. Böyle giyinerek yürüyebilmek için sıcaklığın hafif olması gerekiyordu.

Ancak Younger Dryas’tan önceki son “hafif” dönem M.Ö. 110.000’de son buzul çağının başladığı zaman. Yani en azından Göbekli Tepe’nin bazı kısımları o eski döneme ait olabilir.

Göbekli Tepe’de ideogramlar kaydedildi, yani hayvanları veya eşyaları temsil etmeyen ama soyut kavramları temsil eden oymalar. Bunlar, Sümerden en az 5.000 yıl önce insan yazmasının ilk örnekleri olabilir.

Göbekli Tepe binaları tahta veya samandan değil kireçtaşından yapılmıştır. Bazı sütunlar 20 tona kadar gelir. Göbekli Tepe sakinleri Sümerler’den binlerce yıl önce taş evler ve köyler inşa edebildiler.

‘Grous Yıldızı’ adı verilen bir taş levhada, Göbekli Tepe halkı, bir kuyrukluyıldızın gökyüzünden geçtiği sırada kendileriyle ‘dış varlıklar’ arasında bir karşılaşmadan bahsediyor.

Ayrıca, kayıtlı hesap bir kuyruklu yıldız bombalanmasının Dünya genelinde büyük bir yıkıma neden olduğu bir zaman dilimine işaret ediyor.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.