Yazar Şair Namık Kemal Kimdir?
21 Aralık 1840’da Tekirdağ’da doğan Namık Kemal’in annesi Arnavutluk asıllıdır.
Afyon’a tayin edildiği sırada 8 yaşındayken annesini kaybeden ünlü şair, yaşamını dedesinin yanında sürdürmüştür. Tayinler sebebiyle okulda değil evde dersler aldı. İstanbul’a tayin edildiklerinde bir yıl boyunca okulda eğitim gördü. Kars’ta 1,5 yıl yaşadıktan sonra Sofya’ya giden Namık Kemal, orada şiir yazmaya başladı. Dedesinin arkadaşı Eşref Bey, ona katip anlamına gelen “Namık” ismini taktı. 18 yaşına kadar Sofya’da kaldıktan sonra orada Nesime Hanım ile evlendi ve iki çocukları oldu.
SÜRGÜN GÜNLERİ
İstanbul’da tercüme odasında memurluğa başladı. Orada batıyla tanışan Kemal, gözünü batı eserlerine dikti. İbrahim Şinasi ile tanışması hayatını değiştirdi. 1865’te kendisine devredilen Tasvir-i Efkar gazetesini tek başına çıkardı.
İttifak-ı Cemiyet’in gizli kurucuları arasında yer aldı. Yazdığı makaleler sonucu Erzurum’a sürüldü. Erzurum’a gitmek yerine Paris’e kaçmıştır.
Sürgün hayatından sonra yazı yazmamak şartıyla İstanbul’a dönen Namık Kemal, denileni yapmadı ve gizli gizli yazılar yazdı. Bu sebepten ötürü Gelibolu’ya gönderildi. Vatan Yahut Silistre tiyatrosu sebebiyle yargılanmadan Kıbrıs’a sürüldü. 38 ay boyunca kötü şartlar altında yaşayan Namık Kemal, sürgün dönüşü İstanbul’da kahraman gibi karşılandı.
Abdulhamid onu tekrar sürdü. Midilli adasında 2,5 yıl kaldı. Rodos’tan sonra Sakız adasına sürüldü ve orada hayatını kaybetti.
NAMIK KEMAL ESERLERİ
Oyunları:
– Vatan Yahut Silistre (1873, yeni harflerle 1940)
– Gülnihâl (1875)
– Âkif Bey
– Zavallı Çocuk (1873)
-Kara Belâ
-Celâleddin Harzemşah
Romanları:
– İntibah (1876)
– Cezmi (1880)
Tarih Konulu Eserleri:
– Bârika-i Zafer
– Devr-i İstîlâ
– Evrâk-ı Perîşan Serisi (1872)
– Silistre Muhâsarası (1873)
– Kanije Muhâsarası (1874)
– Osmanlı Tarihi Medhali (1888)
..