Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Yazar Şair Namık Kemal Kimdir?

Yazar Şair Namık Kemal Kimdir?

21 Aralık 1840’da Tekirdağ’da doğan Namık Kemal’in annesi Arnavutluk asıllıdır.

Afyon’a tayin edildiği sırada 8 yaşındayken annesini kaybeden ünlü şair, yaşamını dedesinin yanında sürdürmüştür. Tayinler sebebiyle okulda değil evde dersler aldı. İstanbul’a tayin edildiklerinde bir yıl boyunca okulda eğitim gördü. Kars’ta 1,5 yıl yaşadıktan sonra Sofya’ya giden Namık Kemal, orada şiir yazmaya başladı. Dedesinin arkadaşı Eşref Bey, ona katip anlamına gelen “Namık” ismini taktı. 18 yaşına kadar Sofya’da kaldıktan sonra orada Nesime Hanım ile evlendi ve iki çocukları oldu.

 SÜRGÜN GÜNLERİ

İstanbul’da tercüme odasında memurluğa başladı. Orada batıyla tanışan Kemal, gözünü batı eserlerine dikti. İbrahim Şinasi ile tanışması hayatını değiştirdi. 1865’te kendisine devredilen Tasvir-i Efkar gazetesini tek başına çıkardı.

İttifak-ı Cemiyet’in gizli kurucuları arasında yer aldı. Yazdığı makaleler sonucu Erzurum’a sürüldü. Erzurum’a gitmek yerine Paris’e kaçmıştır.

Sürgün hayatından sonra yazı yazmamak şartıyla İstanbul’a dönen Namık Kemal, denileni yapmadı ve gizli gizli yazılar yazdı. Bu sebepten ötürü Gelibolu’ya gönderildi. Vatan Yahut Silistre tiyatrosu sebebiyle yargılanmadan Kıbrıs’a sürüldü. 38 ay boyunca kötü şartlar altında yaşayan Namık Kemal, sürgün dönüşü İstanbul’da kahraman gibi karşılandı.

Abdulhamid onu tekrar sürdü. Midilli adasında 2,5 yıl kaldı. Rodos’tan sonra Sakız adasına sürüldü ve orada hayatını kaybetti.

NAMIK KEMAL ESERLERİ

Oyunları:

– Vatan Yahut Silistre (1873, yeni harflerle 1940)

– Gülnihâl (1875)

– Âkif Bey

– Zavallı Çocuk (1873)

-Kara Belâ

-Celâleddin Harzemşah

 

Romanları:

– İntibah (1876)

– Cezmi (1880)

 

Tarih Konulu Eserleri:

– Bârika-i Zafer

– Devr-i İstîlâ

– Evrâk-ı Perîşan Serisi (1872)

– Silistre Muhâsarası (1873)

– Kanije Muhâsarası (1874)

– Osmanlı Tarihi Medhali (1888)

 

 

..

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.