“Tabiatın Çığlığı” Adlı Karma Fotoğraf Sergisi | Adil Okay
SAMANDAĞ EVVEL TEMMUZ FESTİVALİNDE BULUŞMAK ,TABİATIN ÇIĞLIĞINA KULAK VERMEK, DAYANIŞMAK DİLEĞİYLE…
Açılış: 11 Temmuz 2022. Pazartesi saat: 12.00.
Yer: Palmyra Park Cafe. Deniz Sitesi. Samandağ
Sergi 14 Temmuz akşamına kadar ziyarete açıktır.
Sergi hakkında:
Geçtiğimiz yaz ayında dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca hektarlık orman yandı. Ülkemizde de Antalya’dan Van’a kadar devam eden yangınlar, sel felaketleri, Marmara denizindeki musilaj konusu bizi bir kez daha ekoloji – iklim krizi gibi kavramları sorgulamaya itti. Ülkemizi yönetenlerden yine bilimsellikten uzak açıklamalar duyduk, komplo teorileri gibi bu açıklamalar da iklim krizi denilen vakanın asıl sorumlularını gizlemeye yönelikti. Oysa felaket geliyorum diyor ve çevreciler iktidarı uyarıyordu.
11 Temmuz 2022’de Samandağ’da açacağımız Tabiatın Çığlığı adlı Karma Fotoğraf Sergisi’ni de bu kaygılarla hazırladık. Bu çalışma ile ekolojik felaketlerin; orman yangınlarının, musilajın, sellerin, kuraklığın bunlara bağlı olarak artan yoksulluğun nedenlerine işaret etmek istiyoruz.
Ekosistemin dünyada ve ülkemizde insan eliyle bozulması, devletin ve siyasi iktidarların kâr daha çok kâr için doğayı yağmalayan özel şirketlere göz yumması sonucu hem bizim hem doğadaki diğer canlıların yaşam alanları daraldı. Özellikle son çeyrek yüzyılda dünyada ve ülkemizde yöneticiler, ekolojik ve sosyal talana karşı timsah gözyaşları döküp sözde çözüm aradılar. Küresel tükeniş doğal bir süreç olarak gösterildi. “Çevre suçu” işleyen şirketler değil, onları teşhir eden çevreciler yargılandı.
Bu gün neoliberal politikaların hızlandırdığı yıkım; “her yıl yok olan binlerce canlı türüyle, atmosfere karışan 22 milyar ton karbon gazıyla, atmosferin ısınması sonucu dünya nüfusunun yüzde 30’unun karşı karşıya kaldığı yaşam tehlikesi ile su rezervlerinin yüzde 67 azalmış olması ile, her yıl yok olan 10-15 milyon hektar orman alanı ile, her yıl çölleşen milyonlarca hektar toprak ile ifade edilmektedir.’’
Sadece kâr amaçlı enerji ile meta üretimi, betonlaşma, bilinçsiz yol yapımı, santrallerin inşası, dışarıdan çöp ithali ve tabi bunların doğal sonucu olan karbon salımı devam ederse çocuklarımıza miras olarak çöl bırakacağız. Bu gidişe “dur” diyen her çaba kıymetli olsa bile, “yeşille göz boyama (greenwashing) değil”, gerçek bir çevre politikasına ihtiyaç vardır. Talanı frenleme önemli olmakla beraber, daha radikal sistem değişikliğini, üretim, tüketim, bölüşüm biçimini yeniden düşünmek, sorgulamak gerekmektedir.
İşte 16 fotoğrafçı bir araya gelerek hazırladığımız “Tabiata saygı” temalı bu sergi ile sizleri bu konuda düşünmeye ve harekete geçmeye davet ediyoruz.
Sergimizi başta Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çifti olmak üzere, son on yılda dünyanın birçok yerinde ekolojik talana, iklim krizine karşı mücadele ederken öldürülen binden fazla çevreciye ithaf ediyoruz.
Sergi Küratörleri
Adil Okay, Tülin Şahin Okay
iletişim: okayadil@hotmail.com
Sergide yer alan fotoğrafçılar.
Abidin Yağmur / Adil Okay / Ali Osman Abalı / Ali Ziya Çamur / Derya Narlı / Fevziye Yürek / Ful Uğurhan / Hakan Ottaş / Hatice Ataç / Köksal Şahin / Özcan Yaman / Özgecan Aşlamacı / Servet Üstün Akbaba / Tülin Şahin Okay / Yasemin Arslantaş /Yılmaz Kilim
Samandağ’da Evvel Temmuz festivalinde buluşmak dileğiyle…
….