ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Yaşlı Bir İnsanın Beyni | Profes Monchi Uri

04.09.2021
650
A+
A-
Yaşlı Bir İnsanın Beyni | Profes Monchi Uri

George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi müdürü, yaşlı bir kişinin beyninin yaygın olarak inanıldığından çok daha plastik olduğunu savunuyor. Bu yaşta, beynin sağ ve sol yarım kürelerinin etkileşimi uyumlu hale gelir ve bu da yaratıcı olanaklarımızı genişletir. Bu yüzden 60 yaş üstü insanlar arasında yaratıcı faaliyetlerine yeni başlayan birçok kişilik bulabilirsiniz.

Elbette beyin artık gençlikteki kadar hızlı değil. Ancak esneklik kazanır. Bu nedenle, yaşla birlikte doğru kararları verme olasılığımız artar ve olumsuz duygulara daha az maruz kalırız. İnsan entelektüel aktivitesinin zirvesi, beynin tüm gücüyle çalışmaya başladığı 70 yaş civarında gerçekleşir.

Zamanla, nöronlar arasında sinyallerin hızlı geçişini kolaylaştıran bir madde olan beyindeki miyelin miktarı artar. Bu nedenle entelektüel yetenekler ortalamaya göre %300 oranında artar.

Ve bu maddenin aktif üretiminin zirvesi 60 ila 80 yaşları arasındadır. Ayrıca ilginç olan, 60 yıl sonra bir kişinin aynı anda 2 yarım küre kullanabilmesidir. Bu, çok daha karmaşık sorunları çözmenizi sağlar.

Montreal Üniversitesi’nden Profesör Monchi Uri, yaşlı bir kişinin beyninin en az enerji tüketen yolu seçtiğine, gereksiz olanı kestiğine ve sorunu çözmek için yalnızca doğru seçenekleri bıraktığına inanıyor. Farklı yaş gruplarının katıldığı bir çalışma yapılmıştır. 60 yaş üstü olanlar doğru kararlar verirken, gençlerin kafası oldukça karışıktı.

Şimdi 60-80 yaşlarındaki beynin özelliklerine bakalım. Gerçekten pembeler.

YAŞLI BİR İNSANIN BEYNİNİN ÖZELLİKLERİ.

1. Çevrelerindeki herkesin dediği gibi beyindeki nöronlar ölmez. Bir kişi zihinsel çalışma yapmazsa, aralarındaki bağlantılar basitçe ortadan kalkar.

2. Bilginin fazlalığından dolayı dikkat dağınıklığı ve unutkanlık ortaya çıkar. Bu nedenle, tüm hayatınızı gereksiz önemsiz şeylere odaklamanıza gerek yoktur.

3. 60 yaşından itibaren, bir kişi karar verirken, gençler gibi aynı anda bir yarım küreyi değil, ikisini birden kullanır.

4. Sonuç: Bir kişi sağlıklı bir yaşam tarzı sürüyorsa, hareket ediyorsa, uygulanabilir bir fiziksel aktiviteye sahipse ve tam zihinsel aktiviteye sahipse, entelektüel yetenekler yaşla birlikte AZALMIYOR, sadece BÜYÜYOR, 80-90 yaşlarında zirveye ulaşır.

Bu yüzden yaşlılıktan korkmayın. Kendinizi entelektüel olarak geliştirmeye çalışın. Yeni el sanatları öğrenin, müzik yapın, müzik aletleri çalmayı öğrenin, resim yapın! Dans! Hayata ilgi gösterin, arkadaşlarınızla tanışın ve iletişim kurun, gelecek için planlar yapın, elinizden geldiğince seyahat edin. Mağazalara, kafelere, konserlere gitmeyi unutmayın. Kendini tek başına kapatma, bu herkes için yıkıcıdır. Düşünceyle yaşa: tüm güzel şeyler hala önünde!

Bilgi!

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan büyük bir araştırma şunları buldu:

Bir insanın en üretken yaşı 60 ila 70 yıldır;

En üretken 2. insan evresi 70 ila 80 yaş arasıdır;

3. en üretken aşama – 50 ve 60 yıl.

Bundan önce kişi henüz pik yapmamıştır.

Nobel ödüllülerin yaş ortalaması 62’dir;

Dünyanın en büyük 100 şirketinin başkanlarının yaş ortalaması 63;

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük 100 kilisedeki papazların medyan yaşı 71’dir;

Babaların yaş ortalaması 76’dır.

Bu, bir insanın en iyi ve en verimli yıllarının 60 ila 80 yıl arasında olduğunu doğrular.

Bu çalışma doktor ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından NEW ENGLAND JOURNAL OF TIPINE’da yayınlanmıştır.

60 yaşında duygusal ve zihinsel potansiyelinizin zirvesine ulaştığınızı ve bu durumun 80 yaşına kadar devam ettiğini buldular.

Dolayısıyla 60, 70 veya 80 yaşındaysanız hayatınızın en iyi dönemindesiniz.

* KAYNAK: New England Tıp Dergisi.

60 yaşında kitap yazdım/yazmaya devam ediyorum. Yayımlanmış 5, yayınevinde bekleyen 1, bitirmeye çalıştığım 2 kitabım ve 4 yıldır üstünde çalışıp bitirdiğim eleştiri kitabım (yayınevleri korkudan basamıyor) var. Şimdi cümbüş çalmayı öğreniyorum.

Yaşlandım diye bir kenara çekilmeyin aktif olun. Uri…

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.