ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Yazarı | Faik Baysal Kimdir?

25.03.2021
1.679
A+
A-
Haftanın Yazarı | Faik Baysal Kimdir?

Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri…

Faik Baysal, 1922 yılında Adapazarı’nda doğdu. Saint Joseph Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek öğrenim gördü. Bir süre Fransızca ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. İkinci Dünya Savaşı boyunca orduda yedek subaylık yaptı. Meydan Larouse’un hazırlanmasında önemli katkıları oldu. 9 Aralık 2002’de İstanbul’da vefat etti.

Edebi Kişiliği

Edebiyat dünyasına şiirle girmiş, daha sonra öykü ve roman yazmaya başlamıştır.

Faik Baysal, eserlerinde genellikle, Adapazarı’nın köy ve kasabalarıyla İstanbul’un kenar mahallelerindeki yoksul yaşamları anlatmıştır.

Köylünün sıkıntılarını gözlemci, gerçekçi hatta natüralist bakış açısıyla bir belgesel gibi yapıtlarına aktarmıştır.

Eserlerinde akıcı, sade ve lirik bir dil kullanmıştır.

Geleneksel ile modern yazının önünü açarak farklı kurgu ve bakış açılarının edebiyatı nasıl zenginleştireceğini göstermiştir.

Edebiyatımızda köy-kent kavramlarının tartışılmadığı bir dönemde toplumcu gerçekçi bakışın roman ve hikâyeye nasıl yansıtılması gerektiğini göstermeye çalışmıştır.

Yazarın 1972’de oyun olarak yazdığı “Kavanozdaki Adam” adlı eseri daha sonra senaryolaştırılmış ve beş bölüm halinde TRT tarafından filme çekilmiştir. Yazar eserde beyin transplantasyonu (organ nakli) yapılan bir adamın yaşadıklarını anlatmıştır. Eser uzun süre Necip Fazıl’ın sanılmıştır.

Küçük insanların özlem ve düş kırıklıklarını başarıyla aktardığı “Sancı Meydanı” adlı hikayesiyle 1969 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştır.

Adını Sakarya yakınlarındaki bir köyden alan “Sarduvan” adlı romanıyla 1994’te Orhan Kemal Roman Armağanı’nı almıştır.

“Rezil Dünya” romanı sanatçının öz yaşam öyküsü niteliğindedir. Eserde içerik ile plan arasında bir bütünlük görülmez.

“Drina’da Son Gün” romanında II. Dünya Savaşı sırasında zulüm gören Yugoslavya Türklerinin yaşamını anlatmıştır. Bir Türk ailesinin savaştan kaçarak Yugoslavya’dan Türkiye’ye göç edişi ve yolda çektikleri sıkıntıları gerçekçi bir dille yansıtmıştır. Eserin özelliği bir Türk yazarın yurt dışında yaşanmış olayları evrensel bir düzeyde anlatmasıdır.

Eserleri

Roman

Drina’da Son Gün

Rezil Dünya

Sarduvan

Ateşi Yakanlar

Madam Bambu

Hikâye

Perşembe Adası

Sancı Meydanı

Militan

Nuni

Tota

Güller Kanıyordu

Ilgaz Teyze

Elleri Sesinin Rengindeydi

Kırmızı Sardunya

Terlikler, Kelebek

Şiir

İlk Defa

Çeviri

Siyah Lale

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.