Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

14 Şubat Dünya Öykü Günü’nün Önemi! | Nurten Demirel

14.02.2021
5.814
A+
A-
14 Şubat Dünya Öykü Günü’nün Önemi! | Nurten Demirel

14 Şubat Sevgililer Günü aynı zamanda Dünya Öykü Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Öykü Günü’nün kurucusu Özcan Karabulut bakın bunu nasıl anlatıyor:

“Herhangi bir gün de olabilirdi ama neden 14 şubat olmasın? Size şaşırtıcı gelebilir, Dünya Öykü Günü olarak 12 Eylül’ün olmasını öneren şair dostlarımız da vardı. Bu öneriyi kabul edemezdik, değil mi? Sait Faik, ‘Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey’ diyor. Biz, ‘Paylaştıkça, çoğaldıkça bir anlam kazanır’ diye ekledik ve Sait Faik’in bu sözünden hareketle dünya öykü gününün kutlanacağı gün olarak 14 Şubat’a karar verdik. Ankara’da Kitapkurdu’nda ülkemizin dört bir tarafından gelen öykücülerimizle tartıştık ve bu günü benimsedik. Öyküyle, sevgiyle, Sevgililer Günü’yle birleştirilen bir gün oldu 14 Şubat. Öte yandan hiç de basit bir değerlendirme olmaz diye düşünüyorum, öykü bizim sevgilimiz aynı zamanda.”

Özcan Karabulut’un 1996 yılında çıkardığı Düşler Öyküler dergisi, 1997 yılında Ankara Öykü Günleri’ni başlatmış. Bu da, Kasım 2003 ‘te 69. Uluslararası P.E.N. Dünya Kongresi’nde onaylanan Dünya Öykü Günü’nü doğurmuş.

“İnsanı insan yapan düşleridir, siz yeter ki düş kurun ve düşünüzün peşinde koşun. Biz öykücüler bir düş kurduk ve düşümüzün gerçekleştiğini gördük.” diyor Özcan Karabulut.

Otuz yıldır öykü yazıyor. Son olarak bir roman yazmış olsa da onun asıl alanı öykü. Öyküyle nefes alıp veriyor. Ona ‘Öykünün militanı’ da diyorlar, örgütçülüğünden dolayı. Öykü dergiciliğine de büyük katkı sağlamıştır. Bir çok öykü dergisinin kapandığı dönemde Dünyanın Öyküsü adlı dergiyi çıkartmış ve başarıyla yayınını sürdürmektedir.

Her insanın bir öyküsü vardır, yaşadığı sürece hatta öldükten sonra bile devam edebilen öykülerdir bunlar.

Öykülerimizi harcamayalım.

Dünya Öykü Günü’nüz kutlu olsun!

Nurten Demirel – blog.milliyet.com.tr

Özcan Karabulut
Özcan Karabulut 1958 Adana doğumlu olan Özcan Karabulut, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde istatistik okumuştur. 1979-1982 yılları arasında ODTÜ Edebiyat Kulübünün, 2001-2003 yılları arasında kurucularından olduğu Edebiyatçılar Derneğinin başkanlığını yapmıştır. Özcan Karabulut, 2009-2010 yılları arasında Türkiye PEN Merkezi 2. Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Ankara Öykü Günlerinin kurucusudur. Uluslararası PEN Yazarlar örgütünün 68. Kongresinde kabul edilen 14 Şubat Dünya Öykü Gününün fikir babası ve başlatıcısıdır.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.