Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Karne Heyecanı ve Hayatımızdaki Karneler | Seyital Baykal

18.01.2021
2.514
A+
A-
Karne Heyecanı ve Hayatımızdaki Karneler | Seyital Baykal

       Hani karnelerin elle yazıldığı, büyük bir heyecanla beklendiği, pekiyilerin, iyilerin, ortaların, geçerlerin olduğu günler vardı. Karne kâğıdının malzemesinden çalınmadığı ve karnenin daha A4 kâğıdı inceliğiyle ve basitliğiyle tanışmadığı, kalın kâğıtlara el yazısıyla yazıldığı günler… Pekiyiler karnemize sökün etmişse karnemizi göğsümüzü gere gere herkese göstermek isterdik. Pekiyiler çok az, iyiler az, ortalar eh işte ya geçerler ve eski tabirle kırıklar fazlaysa o zaman karnemizi herkesten saklar hiç kimseye göstermek istemezdik.

       Karneler ilk dönem alınır, okul ile ev arasında hicret eder; ancak yılsonunda tekrar bizimle buluşurdu. Sakladığımız, yıllar sonra çocuklarımıza göstermek istediğimiz ve dönüp dönüp baktığımız, eski günleri yâd ettiğimiz karneler… Karnelerimiz takdir ve teşekkürle taçlandırılmışsa takdir ve teşekkür belgeleri çerçeveletilir ve evlerimizin duvarlarında herkesin görebileceği bir yere asılırdı.

Bu cuma karneler dağıtılacak ne yazık ki o eski heyecanlar, bekleyişler olmayacak. Karne günlerinin o telaşlı heyecanı teknolojiye yenik düştü.  Artık öğrenciler e okul sisteminden daha karne gününü gelmeden notlarını öğrenebiliyorlar. Ah! Nerede acabalarla, inşallahlarla desteklenmiş bekleyişler, heyecanlar?

Biz mi şanslıydık şimdiki çocuklar mı, ne dersiniz?

Ve başka başka karneler de vardı hayatımızda: Sağlık karnesi ve güzel ülkemin kıtlıkla yüz yüze geldiği o dar boğaz zamanlarda ekmeğin karne ile alındığı günlerde ekmek karnesi…

Bir de kâğıtlara yazılı olmayan; yüreklere, gönüllere ve vicdanlara yazılı karneler vardı.

Komşuluk karnesi: Gidişler, gelişler azaldı komşularla. Soğuk yüzlü ve boyu göklere ulaşan kibirli apartmanlarda kendimizi, ev dediğimiz beton duvarlar arasına hapsettik. Bir yabancı gibi baktık komşularımıza veyahut birimizi görmezlikten geldik.

Yurttaşlık karnesi: Yurttaşlık karnemiz her zaman iyiydi; çünkü her ne olursa olsun vatan millet ve bayrak bizlerin başının tacıydı. Yurttaşlık karnemiz yıldızlarla doluydu Kurtuluş Savaşı’nda, Çanakkale’de, Sakarya’da.

Ve insanlık karnesi: Dili, cinsi, ırkı ne olursa olsun herkesin karnesi…

Derslerimiz: Adalet, kardeşlik, paylaşma… Her nerede olursa olsun zor durumda olanın yanında olma.

Hangi karnemiz daha iyi acaba?

Pekiyiler mi,  iyiler mi?

Geçerler mi, kırıklar mı?

Daha fazla?

Sınıfı geçtik mi kaldık mı ne dersiniz?

Seyital BAYKAL

ETİKETLER:
Seyital BAYKAL
Seyital Baykal Kimdir? Ondokuz Mayıs Üniversitesi'de okudu. 2004 yılında mezun oldu Meb de öğretmenlik yapıyor. Rize'de yaşıyor. Memleketi Amasya Ben Seyital Baykal;  şiir, deneme ve hikaye türünde yazılar  yazıyorum. Yazılarımın başka gözlerce okunması herkes için olduğu kadar benim için de önemli. Bu platformun bana güzel katkılar sunacağını düşünüyorum. Şiirlerde, hikayelerde ve güzelliklerde buluşmak dileğiyle....  
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.