Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Görülmüştür Kolektifi 50 Tutsak İle 50 Fotoğrafçıyı Buluşturdu | Adil Okay

05.09.2020
23.072
A+
A-
Görülmüştür Kolektifi 50 Tutsak İle 50 Fotoğrafçıyı Buluşturdu | Adil Okay

GÖRÜLMÜŞTÜR

50 TUTSAK İLE 50 FOTOĞRAFÇIYI BULUŞTURDUĞUMUZ “ÖZGÜRLÜĞÜN SESİ” ADLI SERGİMİZ NİHAYET AÇILIYOR…

Görülmüştür kolektifi ve redfotoğraf grubu olarak, 50 tutsak ile 50 fotoğrafçının özgürlük imgelerini buluşturmak amacıyla yaklaşık bir yıldır önce başladığımız çalışma 2020’nin Mart ayında tamamlandı. Ancak binbir emek sonucu hazırladığımız “ÖZGÜRLÜĞÜN SESİ” adlı sergimiz, pandemi sürecinin araya girmesi ile kamuoyuna sunulamamıştı. Nihayet çabalarımız

Karşı Sanat’ın desteğiyle karşılık buldu. Pandemi ve siyasal iklimin muhalefetine rağmen ve sergimizi İstanbul’dan başlayarak birçok kentte açma girişimimiz sonuç verdi. İlk açılışı İstanbul’da Karşı Sanat Sanat galerisinde yapacağız.

Açılış Kokteyli: 10 Eylül 2020 18:00

Adres: Karşı Sanat – Asmalımescit Mahallesi, İstiklal Caddesi Aznavur Pasajı No:108 Kat-6 Beyoğlu/İstanbul

SERGİ HAKKINDA AÇIKLAMA METNİ

BASINA VE KAMUOYUNA

Uzun yıllardır tutuklu ve hükümlülerle dayanışan, onların içeride zor koşullarda ürettikleri eserleri görünür kılmaya çalışan Görülmüştür Kolektifi ve objektiflerini sosyal sorunlara çevirmeleriyle tanınan fotoğrafçılardan oluşan Redfotoğraf Grubu olarak “Özgürlüğün Sesi” adlı yeni bir proje hazırladık. Bu proje kapsamında bin bir güçlüğü aşarak içlerinde yazar ve şairlerin de yer aldığı 50 Mahpus ile farklı coğrafyalarda yaşayan 50 fotoğrafçının özgürlük imgelerinin buluşmasını sağladık.

Daha önce de görülmüştür kolektifi ve redfotoğraf grubu olarak birlikte hazırladığımız “İçeriden Dışarı – Dışarıdan İçeri Fotoğraf Köprüsü” ile “Düşler Tutsak Edilemez” adlı sergilerle kamuoyunun dikkatlerini hapishanelerde “Tecride Rağmen Üreten” tutuklu ve hükümlülerin yaşadıkları hak ihlallerine çekmiştik. Sergilerimiz Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok kentinde ziyarete açılmıştı. Bu kez “Özgürlüğün Sesi” adını verdiğimiz bu sergi projesi için yola çıktık. Farklı hapishanelerde kalan yüze yakın politik mahpusa ulaşmaya çalıştık. Onlardan Özgürlük Betimlemeleri istedik. Mahpuslarla yazışmayı üstlenen Görülmüştür Kolektivitesi’nden arkadaşlarımız aylarca postane kapılarında nöbet bekledi.

Bu süreçte yolladığımız birçok mektup ve faks OHAL’in ilanından bu yana hapishanelerde hız kesmeyen sürgün ve sevklerden dolayı sahibine ulaşmadı. Mektuplarımız “Şahıs kurumumuzda yoktur” notuyla geri döndü. Birçok mahpusa da “disiplin – iletişim” cezası gerekçesiyle mektuplarımızın zamanında verilmediğini anladık. Ama 4 aylık bir uğraştan sonra, projemize katılmaktan mutluluk duyacaklarını bildiren 40 kadar mahpustan çarpıcı ve derinlikli “Özgürlük” betimlemesi geldi.

Özgürlük kavramını yeni boyutlara taşıyan, bu güne kadar duymadığımız, okumadığımız imgelerle taçlandıran şiir ve metinler bizde hayranlık uyandırdı. Sergiye katkı sunan mahpuslar; kadınlar ve erkekler 10, 20, 30 yıldır zindanda olmalarına rağmen yaşama ve özgürlüğe dair umutlu olduklarını şiir, aforizma, deneme ya da minimal öykü ile haykırdılar.

Görülmüştür Kolektivite’sinin arşivinde bulunan mahpus mektuplarından da özgürlük temalı 10 metin – şiir seçerek 50 sayısına ulaştık. Redfotoğraf grubuna yolladığımız 50 mektup, belgesel, haber, sokak fotoğrafçılığı gibi farklı alanlarda üreten / çalışan 50 ayrı fotoğrafçıya dağıtıldı. Fotoğrafçı arkadaşlarımız da uzun mesailer sonucu mahpusların özgürlük imgesini, kendi düşlerini – yorumlarını da katarak anda durdurmayı, görünür kılmayı başardılar.

Sonuç itibariyle kolektif bir çaba sonucu “Özgürlüğün Sesi” adlı bu sergi hazırlandı. Ancak 2020 yılı itibariyle, siyasiler kapsam dışı bırakılarak yapılan “infaz affı”na rağmen Türkiye hapishanelerinde sayıları her geçen gün artan 300 bine yakın tutuklu ve hükümlü arasında bu projeye katılmak isteyecek, özgürlük imgesini çoğaltacak binlerce mahpus olduğunu unutmuyoruz.

Kamuoyuna çağrı yapıyoruz: Bu görsel – imgesel şölene katılın. Hapishanelerin kırk kilidini kıran bu sesleri dinleyin, sesinizi bu seslere katın, özgürlük taleplerinin duyulmasını sağlayın.

Görülmüştür Kolektifi – redfotoğraf grubu

Karşı Sanat

*Tutsak sanatçı Dilan Cûdî Saruhan’ında heykel çalışmaları sergide yer alacaktır.

* Sergimiz Nisan 2020’de izleyiciyle buluşacaktı. Ancak pandemi nedeniyle tüm programları iptal etmek zorunda kaldık. Bu süreçte “Koronavirüse karşı tedbir” adı altında hapishanelerde var olan tecrit daha da arttı. Hak gaspları inanılmaz boyutlara ulaştı. “Adalet”, “Adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda olan Avukatımız Ebru Timtik hayatını kaybetti. Avukat Aytaç Ünsal ise ölüm döşeğinde iken bu gün tahliye olduğu haberi geldi.

Sergide yer alan mahpuslar ve fotoğrafçılar:

MAHPUSLAR

A.KERİM AKTAŞ – GAZİANTEP

ABDULLAH KALAY – KOCAELİ

ADNAN ÖZTEL – TEKİRDAĞ

AHMET BİLGE – K.MARAŞ

BERİTAN ANAHTAR – ELAZIĞ

CEBRAİL ÇAKTO – RİZE

CİHAN KARAMAN – TEKİRDAĞ

DENİZ TEPELİ -KOCAELİ

EMRE ÜNLÜ – TEKİRDAĞ

ERCAN BİNAY – ELAZIĞ

ERGİN DOĞRU – ELAZIĞ

ERGÜL ÇİÇEKLER – KOCAELİ

ERKAN KARATAŞ – KANDIRA

ESAT NACİ YILDIRIM – KANDIRA

FELEMEZ ERDEM – K.MARAŞ

FERHAN MORDENİZ – MENEMEN

FİKRET – MÜSLÜM KARADAĞ

GAZEL BULUT – KOCAELİ

GÖNÜL BULUT – İZMİR

GÜLAZER AKIN – KAYSERİ

HALİL GÜNEŞ – DİYARBAKIR

HASAN ŞAHİNGÖZ – TEKİRDAĞ

HAYDAR SÖNMEZ – KOCAELİ

İBRAHİM ŞAHİN – TEKİRDAĞ

KADİR YILDIZ – KANDIRA

KAMİL TURANLIOĞLU – KOCAELİ

M. SIDDIK KIVANÇ – SİİRT

M. ZEKİ DENİZ – BOLU

MEHMET GARİP YAŞ – BOLU

MURAT TÜRK – İZMİR

NAİM KÜÇÜKKAYA – (Tahliye oldu)

NİBEL GENÇ – İSTANBUL

ÖZLEM SEYHAN – DİYARBAKIR

ÖMER RAMAN ÖZDURAK

RESUL KOCATÜRK – KIRIKKALE

RESUL SARIGÜL – İZMİT

ROJBİN PERİŞAN – GEBZE

SAMİ ÖZBİL – KOCAELİ

SERDAR KOÇ – ELBİSTAN

SEYİT OKTAY – TOKAT

SİNAN BÜLBÜL – İSTANBUL

SUPHİ ORHAN – GAZİANTEP

SÜLEYMAN EROL – İZMİR

ŞEMSETTİN ÖZER – SAMSUN

TAYYAR EROĞLU – TEKİRDAĞ

ÜMMÜ GÜLSÜM MEŞE – GEBZE

YILDIZ SÖNMEZ – MERSİN

YILMAZ DEMİR – KARAMAN

ZELİHA BULUT – GEBZE

ZEYNEP AVCI –

Not: Not: Sergide mahpus sanatçılardan Dilan Cûdî Saruhan’ın heykelleri de yer alacaktır.

***

FOTOĞRAFÇILAR

ADİL OKAY

AHMET KEMAL AKINCI

ALİ OSMAN ABALI

ARMAN CAMGÖZOĞLU

AYLİN ÖZTÜRK

BAYTEKIN KARA

BESE BALKAN

ÇİĞDEM SAKİNE NAMLI

DAMLA ATAK

DORA GÜNEL

EDİP YEŞİL

EMRAH ŞAHBAZ

ENGİN ÇOLAKOĞLU

ENVER ENLİ

FARUK BİLAL

FATİH BALKAN

FENNİ ÖZALP

FETHİYE ÖZDAL

GÖKHAN TAŞBAŞ

GÜLDEHEN YOĞURTÇU

GÜLTEKİN ALKURT

GÜNSELİ BAKİ

GÜVEN KEBECİ

HAKAN GÖNÜLLÜ

HAKAN OTTAŞ

HALİL DOĞAN

HAYRİYE MİHYAZ

KEREM OCAK

KİNYAS BOSTANCI

MEHMET ÖZER

METİN EKİNCİ

MURAT GERMEN

MUSTAFA KARA

NURAY ÖZGÜLNAR

ÖZCAN YAMAN

ÖZCAN YURDALAN

ÖZDEN SEVİM

PAŞA İMREK

PEMBEGÜL GÖKÇEK

SAKİNE YILDIRAN

SEDAT SUNA

SULTAN ESEN

ŞAHİN SÜRÜCÜ

TANER DEMİR

TÜLİN ŞAHİN OKAY

ÜMİT KIVANÇ

YASEMİN ATASOY

YEŞİM AĞAOĞLU

YÜCEL TUNCA

YÜKSEL UYGUN

Adil Okay
Adil Okay Kimdir… 1957’de Antakya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu ilde, yüksek öğrenimini Adana’da yaptı. Politik nedenlerden, Adana ve Ankara cezaevlerinde yattı. 12 Eylül darbesinden sonra  illegal yollardan yurtdışına çıktı. 1981-1982 arasında bir süre Lübnan’da Filistin kamplarında kaldı. 1983’te Fransa’ya yerleşti.  1984’te, sonraları adı Yazın olarak değişen ‘Direniş’ adlı derginin yayınlanmasına katkı sundu. Sürgünde yaşadığı süre içinde, ‘Mültecinin Bunalımı adlı öykü ve ‘Yeşillerini Giyin de Gel başlıklı şiir kitapları yayınlandı. Fransa’da iki arkadaşıyla beraber, ‘Fransa Postası’ adlı aylık dergi yayınladı. Yirmi yıl sürgünden sonra, dosyalarda zaman aşımından yararlanıp Türkiye’ye dönebildi.   TÜRKİYE’YE DÖNDÜKTEN SONRA 1999’dan 2018’e kadar 16 yeni kitap çalışması oldu. Özgür Üniversite’nin ‘Kavram Sözlüğü’ çalışmasına iki madde (Barış ve Burjuvazi) yazarak katkı sundu. Çalışmalarıyla 15. Ömer Seyfettin Öykü Yarışması ile 6. Hasan Bayrı şiir yarışmasında ödüle layık görüldü. 2012 Yılında da ‘Mersin 68’liler Derneği’nin ‘Onur Ödülü’nü aldı. İstanbul, Mersin, Antakya ve Samandağ’da “Konuşan Fotoğraflar” ile “Şair Kapıları” adını verdiği fotoğraf çalışmalarını sergiledi. Çeşitli sergilerde küratörlük yaptı. Karma sergilerde yer aldı. Çeşitli panellerde, ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda değişik konularda tebliğler sundu.   Okay’ın yazdığı kitaplardan: Hançerini Ay Işığına Çalan Adam’ (şiir) 1999’da, ‘Yirmi Beşinci Saat’ (şiir) 2006’da, ‘12 Eylül Ve Filistin Günlüğü’ (anı-belgesel) ile ‘Konuşan Fotoğraflar’ (fotoğraf) 2008’de, (40 kentte sahneye konan 2 perdelik politik – belgesel oyunu) Karanlığın İçinde Aydınlık Yüzler−Ölülerimiz Konuşuyor’ Ütopya Yayınevi tarafından 2010’da yayımlandı. 2011’de ‘Kadın Gibi Kadın −Haykırış’  ile “Tekel İşçisi Bir Kadının Uyanışı”  adlı oyunları sahnelendi. 2012 yılında Sokak tiyatrosu olarak sahnelenen “Cumartesi Anneleri” adlı oyunu, Emeğin Sanatı yayınlarınca ‘e-kitap’laştı. Yine 2012’de “Eylül Kokusu” adlı şiir kitabı Ütopya Yayınevi tarafından yayımlandı. 2013 yılında “Ben çıkana kadar büyüme e mi – Görüş Günlerinde Büyüyen Çocuklar” Nota Bene yayınlarından çıktı. Bu kitap TBMM’nde 4. Yargı paketi tartışmalarında referans oldu. 2015 Yılında “Şair Kapıları” (Fotoğraf – şiir), 2016’da “Hapishanelere Esinti Yollayalım” (İnceleme) Ütopya Yayınevi tarafından yayımlandı. “Arkası Yarın – Bir Ayrılık Hikâyesi” adlı romanı, yazarın 18. Kitabıdır.Okay’ın yazdığı Tiyatro oyunları, Türkiye’nin birçok yerinde sahnelenmeye devam ediyor. İletişim: okayadil@hotmail.com
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.