Kitap Değerlendirmesi | Anna Karenina | Tolstoy | Ertuğrul Erdoğan
Dünya edebiyatını dönüşümlü olarak okurum. Okurken ülkelerin bilinmeyen yönlerini derinlemesine öğrenirim. Malum beynimiz okuduklarımızı zamanla unutabiliyor. Bu nedenle kitapları ikinci kez elimize aldığımız olur. Okurken genelde not alırım. Yazıda geçen bir kelime için uzunca araştırma yaparım. Yazarın bir film önerisi olursa, kitaba bir ayraç koyup filmi izlerim. Dünya edebiyatına mal olmuş eserlerin hem filmleri hem de radyo tiyatroları mevcut. Ben önce kitabını okurum. Ardından filmini izler ve en sonunda da radyo tiyatrosu varsa onu dinlerim. Ve o eser artık beynimden kolay kolay uçmaz.
Rus edebiyatı ilgimi çekenlerdendir. Malum yüzyıllarca okurların ellerinden düşmeyecek hatta defalarca okunacak kitaplar var. Şimdi ne yazarlardan ne de kitaplarından bahsedeceğim.
Tolstoy’un “Anna Karenina”sı sevdiğim eserler arasındaydı. Yıllar sonra tekrar okumaya başladım. İçinde şöyle bir sözcük geçti. “…Insanlar, yalnızca örümceklerden iğrenirler. Oysaki, onları inceleyip ne olduklarını öğrenmezler.” Kitabı bir kenara bırakıp telefonuma “Örümcekler hakkında bilgi” yazdım. Karşıma; Tarantula, Lycosidae, Sparassidae, Karadutlar gibi bir çok örümcek çeşidi çıktı. Tarantula’yı araştırdım. Bu hayvan ilginçti. Yeryüzünde 850 çeşidi var. Zehrini daha çok avları için kullanıyor. Erkekleri 4-7 yıl, dişileri ise 20-25 yıl yaşıyor. Çiftleşmeleri de çok ilginç. Hazır hale gelen yetişkin Tarantula, öndeki iki elleri ile davul çalar gibi yere vururarak titreşim gönderirler. Karşı tarafta aynı şekilde yanıt verirse, birbirlerinden elektrik alarak çiftleşmeleri gerçekleşir.
Böceklerle beslenseler de güçlü zehirleri nedeniyle; kurbağa, fare, kertenkele hatta yılanları öldurüp avlarını emerek yerler.
Onların en büyük düşmanları, Peptis denen yaban arılarıdır. Bu arılar üreme zamanı Tarantuları bulmak zorunda. Iki canlı arasında amansız bir savaş başlar. Genelde Peptisler kazanır. Tarantular’ın zehri onlara işlemez. Yaban arısı sersemlettigi avını kazdığı toprağa gömer. Karnından açtığı deliğe bir tane yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavru için Tarantula karnı hem besin hem de yuvadır.
Kitaplar işte böyle değerlidir. Bir kaç satırdan neler öğrendik neler…
Ertuğrul Erdoğan