ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

“Yusuf İsen Züleyha’yım” Şiiri Üzerine | Abdülkadir Güler

21.09.2019
1.528
A+
A-
“Yusuf İsen Züleyha’yım” Şiiri Üzerine | Abdülkadir Güler

Nermin Akkan şiiri…

Halk edebiyatımızda Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Arzu ile Kamber, Ferhat ile Şirin, Asuman ile Zeycan, Yusuf ile Züleyha vardır. Osmanlı Devlet adamlarımızdan Kanuni ile Hürrem Sultan, Şeker Ahmet Paşa ile Kaya, yabancılardan Napolyon ile Josephine ve Afrodit İle Venüs’ün bir birlerine nedenli âşık olduklarını halk edebiyatımızda ve tarih kitaplarında yazıyor. Bunların hayat öyküsünü meraklı arkadaşlarıma bırakıyorum.

Geçenlerde 16,17 ve 18 Kasım 2018 günlerinde orta Anadolu’muzun şirin kentlerinde biri olan Kırşehir’de 7. Aşık Paşa Uluslararası Şiir ve Anma Festivali münasebetiyle bulundum. Konuyla ilgili detaylı yazılarım ve bilgiler Milliyet Blog’ ve Söke Ekspres gazetemizde yazdım.

İşte adı geçen bu şairler buluşmasında şair arkadaşlarımız bir birlerinden güzel şiirler okudular. Doğrusu dikkati en çok çekem ve hoşuma giden Tokat’tan yöresel milli kıyafetiyle gelen ve şiirini çok değişik bir yorumla okuyan emekli öğretmen Nermin AKKAN’ın heyecanla okuduğu “YUSUF İSEN ZÜLEYHA’YIM “ adlı şiiri oldu.Daha sonra bir araya gelip sohbet ettiğimizde öğretmen meslektaşım Nermin Akkan bu şiiri bana imzalı olarak armağan ettiler. (Abdülkadir Güler Hocama kıyısız sevgilerimle, 18.11.2018-Kırşehir) diye imzaladılar. Öncelikle bu nazik davranışına teşekkürler ediyorum. Ben de ona söz vermiştim bu şiirini köşemde yayınlayacağım diye. Sözümü biraz geçte olsa yerine getiriyorum.

Bu güzel şiiri sizlerle paylaşmak istiyor ve buradan Tokatlı öğretmenimiz Nermin AKKAN Hanıma selam ve saygılarımı gönderiyor ve bu güzel şiirinden dolayı da bir kez daha tebrik ediyorum, yorumu siz değerli okuyucularıma bırakıyorum.

——

YUSUF İSEN ZÜLEYHA’YIM

Gökkuşağı gözlerinin gözesinde alazlandım

Mecnun sensin ben Leyla’yım, Yusuf isen Züleyha’yım

Sevda yüklü sözlerinin gölgesinde palazlandım

Mecnun sensen ben Leyla’yım, Yusuf İsen Züleyha’yım

Umman olan can özüme ırmak ırmak akışımsın

Işıksın gönül gözüme sevda yüklü bakışımsın

Beste beste her sözüme çizdiğim can naşımsın

Mecnun sensen ben Leyla’yım,Yusuf İsen Züleyha’yım

Uyurgezere öykünür döşünde düşe dururum

Minareyi ters döndürür sabahı geç oldururum

Vuslatına mum söndürür geceye gün doldururum

Mecnun sensen ben Leyla’yım, Yusuf İsen Züleyha’yım

Göksel yazgıda adınla kaydedilen benim adım

Gazel okuma badınla her zerrende benim tadım

Kaldı ki ben can tadınla seni ömrüme atadım

Sensin benim ötem berim, ne’yleyim ben öteberi

Mecnun sensen ben Leyla’yım, Yusuf İsen Züleyha’yım

Sen rehberim sen rençberim sensin çadırımda çeri

Sen ey kalb-i san-u-berim, sen ey yüreğimin eri

Mecnun sensen ben Leylayım, Yusuf İsen Züleyha’yım

Nermin AKKAN

18.11.2018- Kırşehir


Nermin Akkan
Nermin Akkan
Nermin Akkan, Hece Mavisi (2018), Ayrıksı Çiçekler (2019), Cerensiz Olmaz –Anne ile Kızın Uzun Yolculuğu- (2019), Yayla Rüzgârı (2020) ve Kimsesiz Şiirlei’nden (2021) sonra altıncı eseridir. 1971’de birlikte çatısı altına girdiği Tokat Öğretmen Okulu yıllarında şiirleriyle tanıdığı, ama derste yaptığı - kimsenin aklına gelmeyecek dil oyunlarıyla örülü esprilerinden dolayı, ilerde Ahmet Haşim kalemiyle yazılmış mizah bulutlarından aldığı nemi serpen bir deneme yazarı olarak göreceğimizi düşünmüş. Şimdi onun görebildiği yazıları, aradan geçen uzun yıllar boyunca o kalem daha nice mürekkeple karşılaşsa da hepsini silerek kendine özgü karakteristik yazıyı ortaya çıkarmaya çabalamış. Çabanın ne kadar şuurlu olduğu hakkında fikir yürütebilmek metinlerin iç dünyasındaki cehennemî kavuruculuğun da serinletici “yayla rüzgârlarının da kalbe aktığı ilham dönemlerinden okuyucuya vardığı son güne kadarki kılık değiştirmelerini bilmek gerekir. Bu ancak yazdıklarını bir kitap için biriktirmek yerine peyderpey yayımlamayı seçen kalem erbâbı için denenebilecek bir yoldur.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.