ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Yazı Sanatına Giriş / Haber Birharf.net

02.01.2016
1.164
A+
A-
Yazı Sanatına Giriş / Haber Birharf.net

Yazı Sanatına Giriş / Haber Birharf.net

Dursaliye Şahan

19.07.2011

12316543_499246086913301_848730158343585056_n

  1. Yazmaya oturduğunuz zaman kim olduğunuzu unutun.

Korkmayın, hafıza kaybına uğramış olsanız bile yazarken bilinçaltınız, alt kimliğiniz sizi bırakmayacaktır. Huy çıkmadan can çıkmaz derler.
Anılarınızı yazarken bile kendiniz olmayın. Romantize edin, mizah katın, kısacası köpürtün. Belgesellerde bile salt gerçek anlatılmaz.

  1. Kopyalamayın. Farklı karakterler yaratın ki o sizin olsun.

Hiç tanımadığınız birilerini düşünün. Yaşı, cinsiyeti, geldiği yerler, karakter yapısı, eğitimi, psikolojisi, beklentileri, tepkileri farklı olsun. Düşünün, ilham perinize emir verin o güne kadar görmediğiniz birilerini getirsin size. Siz de oturup yazın.

  1. Öykülerken olay akışı mantığa uygun olmalı. Aksi takdirde inandırıcılığını yitirir.

Ne yazarsanız yazın. Mantık vazgeçilmez kuralınız olsun. Okuyucunun öykünüzü hissetmesi için bu gerekli.

  1. Yazdığınız öyküye uygun karakterler seçin.

Onlarca savaşa katılmış bir kumanın çok uysal biri olması mümkün müg

  1. Öykünüzün başarılı olması için anlatıcı kimliğini doğru seçmelisiniz.

Yazarın ağzından

Üçüncü şahıs anlatımı (Tanrısal anlatım.)

Birinci şahıs anlatımı

İkinci şahıs anlatımı (çok sık kullanılan bir biçim değildir.)

  1. Diyaloglarınız, konuşma cümleleriniz size ait olmamalı.

Yarattığınız karakterlere uygun cümleler kullanın. Bir köylünün ağzına bir akademisyenin kullanacağı cümleyi verirseniz veya aksini yaptığınızda hikayeniz bozulur.

  1. Yazarken cimri olun.

Tekrar edilen, har vurup harman savrulan sözcükler, cümleler, ayrıntılar ve bütün fazlalıklar yazınız için tuzaktır.

  1. Bitti demeyin

Yazdıklarınızı hemen terk etmeyin. Tekrar tekrar okuyun. Yayımlanmış olsa bile öyküleriniz bir süre sonra okuduğunuzda göreceksiniz ki daha iyi yazabilirsiniz.

  1. Artık ben iyi bir yazarım diyorsanız bilin ki gelişmiyorsunuzdur.

Yazdıklarınızda hiçbir eksik, yanlış, yetersiz cümle bulamıyorsanız bilin ki gelişmiyorsunuz. En azından yazdıklarınızdan daha iyi öyküler yazabileceğinizi hissetmeniz gerekir.

  1. Öykünüz bittiğinde son cümleyi hatta paragrafı atmaktan korkmayın. Kazançlı çıkacaksınız.

Çoğu öykünün son cümlesi hatta son paragrafı okuyucuya fazla, gereksiz gelir. Bazıları bütün öykünün tadını kaçırır. Okuyucunun ağzının tadını bozmak istemiyorsanız son cümlenizi, paragrafınızı atmaktan korkmayın. En azından atabilir miyim diye tekrar tekrar bakın.

  1. Sanat saygısızlığı kabul etmez.

Yazmak sanıldığı kadar kolay değildir. Sanatçı zanaatkâr sabrına sahip değilse başarılı olması neredeyse olanaksızdır. Önce okumak çok okumak, sonra okuduklarınızı özümlemek zorundasınız. Taşanları imbikten geçirip, kaleminizin ucundan kağıda aktaracaksınız. Belki olacak, belki olmayacak. Hep tekrar edeceksiniz.

  1. Sanat yanlışlığı da affetmez.

Yazı sanatı da diğer sanat kolları gibi, yanlış sözcüğünü kabul etmez. Yanlış kullandığınız her sözcük öykünüz için bir balta etkisi yapacaktır.

  1. Kapanmayın, dışarı çıkın.

Doğaya, çevrenize, diğer insanlara, toplumlara, olaylara tanık olun. İlk kez gittiğiniz mekânları belleğinize almak için tekrar tekrar bakın. Her gün geçtiğiniz mekânları ilk kez görüyormuş gibi bakın.

  1. Duyularınız her an devrede olsun

Beş duyunuz da açık olsun. Çevrenizdeki her şeyi bünyenize katarken beş duyunuzdan da geçirmeye çalışın. Göreceksiniz ki farklı bir bakış açısı edinmenin bir yolu da budur.

  1. Geçmişiniz elinizin altındaki hazineniz.

Çocukluğunuz yazı hayatınızdaki en büyük kaynağınız olacaktır. Sık sık ona gidin. Gittikçe anımsayacaksınız.

  1. Değişik kitapları karıştırmayı alışkanlık haline getirin.

Okumayacağınızı bilseniz bile elinize geçen kitabı şöyle bir karıştırın. Bir iki cümle de olsa okuyun. Yazarına bir göz atın. Belleğinizin bir köşesinde unutsanız bile bir gün işinize yarayabilir.

  1. Eleştiriye açık olun.

Yazdıklarınızı gerçek anlamda eleştirenlerin dost olduğuna emin olun.

Yakınlarınızın çok güzel olmuş sözlerine fazla kulak asmayın. Olmamış diyenlere neden olmadığını sorun.

  1. Gerçek yaşam hikâyelerinde gerçek kahramanı değiştirin.

Bir insanın yaşamını ya da başından geçen bir olayı öykülerinizde veya yazılarınızda kullanmak isterseniz, okuyucunun o insanı tanımayacağı kadar değişiklik yapmanız gerekir.

  1. Hayatım roman olur sözüne aldanmayın.

Yazmaya başladıktan kısa bir süre sonra çevrenizde “Hayatım roman olur” diyen insanlarla karşılaşacaksınız. Hiç kimsenin yaşamı tek başına roman olmaz. Onlar bunu bilmez ama siz unutmayın. Yaratıcı gücünüz olmadan gerçek bir yaşam öyküsünü okunabilir hale getiremezsiniz.

  1. Kahramanların dış görünüşleri de en az iç dünyaları kadar önemlidir.

Kahramanınız bir güreşçi ise onu çelimsiz, zayıf, korkak biri olarak tasvir edebilir misiniz?

  1. Eleştirmenleriniz bol olsun.

Dürüstlüğüne, yetkinliğine ve açık sözlülüğüne inandığınız birkaç dostunuz varsa çok şanslısınız.

  1. En iyi eleştirmen sizsiniz.

Her yazar yazdığınız beğenir. Ancak siz akıllılık edip bir de beğenmemek için okuyun. Hatta birkaç kez okuyun. Kendinize iyilik ettiğinizi göreceksiniz.

  1. Yazılarınızı beğenmediklerinde pes etmeyiniz.

Yazı yazmak bir anlamda engelleri aşmaktır. Okunmadıkça, beğenilmedikçe daha fazla gayret edin. Göreceksiniz ki gün geçtikçe kaleminiz güçleniyor.

  1. Kendinize güvenin.

Eğer içinizde yazma isteği varsa korkmayın. Öncelikle kendinize güvenin. Sermayeniz bir kâğıt bir kalem bir de siz tabii.

Dürsaliye Şahan

yazi.atolyesi@hotmail.com

Gezeteci Yazarlar KYD- Dursaliye şahan – ve Mardin – Antakya’ – (

Gezeteci Yazarlar KYD- Dursaliye şahan - ve Mardin - Antakya’ - (3)

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.