Dolar 35,6041
Euro 37,1531
Altın 3.139,50
BİST 9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 12 °C
Çok Bulutlu

Yazar Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı / Hatice Altunay

Yazar Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı / Hatice Altunay

  Sevgili okurlarım, 21. Ankara Fuarına ilk kez katıldım.

Yayınevlerinin stant ücretini karşılaması giderek olanaksız duruma geldi, güzel ülkemde. Birçok yayınevi maliyeti yüzünden katılamaz oldu kitap fuarlarına. Çığ Dergisi Yayın Yönetmesi Turgut Alp Eroğlu’nun büyük çabalarıyla Ankara Kitap Fuarı için kapımız açılmıştı.

 Çok mutlu olmuştum. İlk kez Ankara’da Cumhuriyetimizin Başkentinde yer alacaktım.

   Denizli’de bir başka etkinlik ile çakışmıştı. Üzerime baskılar yağmıştı. Verdiğim sözden dönemezdim. Grip olmamak için çok direndim. Kış çayları, karanfil çiğnemeler…Kıl payı ağırlaşmadı rahatsızlığım…Kimseyi hasta edemezdim. Kendime kocakarı ilaçları yaptım. Kim ne derse desin çok işe yarıyor.
       Sevgili okurlarım, Ankara ayazı hasta eder adamı diye diye beni bindirdiler otobüse. Marmaris’ten. İki gün şeker gibi hava vardı hatta bir gün güneşliydi bile. İyi ki yorgan gibi montumu almamıştım. Zara Lisesinden Avukat Mutluay Çelik ve hayat yoldaşı İlkay çelik beni evlerinde konuk etmişlerdi. Öğretmenliğimin ilk idealist kıvılcımlarımı görmek ve o güzel anılara gitmek çok güzeldi.
   Beni Ato Congresium Kongre ve Sergi merkezi olan Fuar alanına getirmişlerdi standımızı ararken, yolda meslektaşım Turgut Alp Eroğlu karşılamıştı bizi. Hiç aramadan standımızın köşesine yerleşmiştim. İlk imzamı meslektaşım İlkay Çelik’e atmıştım. Bulunduğum yere ısınmaya çalışırken, tandaki arkadaşlarım Suzan Kuyumcu, Sıddık Sert arkadaşlarımız ile sohbet ederken, yazar olmanın dayanılmaz ağırlığı içindeydik.

     Sevgili okurlarım, karşımızda doğal taşlar vardı ne işi var kitap fuarında demeyiniz lütfen!

Okumaya yan bakanlar taşlara iç geçirerek bakıyordu. Her delikanlının her genç kızın düşlerini süslüyordu o güzelim taşlar. Biraz çaprazıma bakınca, sesini yola taşıran, her gelip geçenle tokalaşıp sürekli kitaplarını anlatan deyimleşmiş sil süpür bir adam vardı. İnanılmaz pazarlamacı kimliği ile adeta kimseyi kitapsız geçirmiyordu. Kafka’nın Böcek romanındaki kahraman gibi görünmez olmayı istedim.
Arkadaşım Sıddık Sert ve bendeniz sanki kitap satmak gibi derdimiz yoktu.
“Bize göre değil bu işler biz yazalım.”
“Yazmak daha kolay.”
Okur ilgilenirse diyerek, cümle kurduk çoğunluk…
Yazar olmanın bir ağırlığı var mıydı gerçekten yoksa, herkes yazar olunca. Yazmanın hafifliğinde kanatlanıp uçtuk mu anlayamadım. Kendimi inanın çök kötü hissettim.

      Sevgili okurlarım, ayakyoluna   doğru giderken, soyadı Tatlıcı olan bir yazar imza günündeydi.

İmza masasını üzerinde çeşit çeşit tatlılar vardı okurları için. Gülümsedim yüreğime. Kızlık soyadım Güneş, evlilik soyadım Altunay …Gökyüzünde geziniyorum okurlarıma ikramlık olmaz. Hiç düşünemedim çikolata olurdu. Yok o da olmazdı sahtesi ortalıkta cirit atarken. En iyisi minik okurlarım için arı ve uğur böceği. Yetişkinlere geri dönüşüm boyama ayraçlarım yeterliydi. Standımıza geldim.
Arkadaşlarım ayağa kalktılar ben yine köşeme geçtim. Minik şiir kitabımı çoğunluk armağan ettim. Şiir sever gençlerimiz ile sohbet ettim. Çığ Dergimizi her okurumuza tanıtmayı asla ihmal etmiyorduk. Gerçekten Dergimizin kapağı ve içeriği çok güzeldi tüm sanat dallarını kapsıyordu. E-dergi olarak takip ettiğim Çığ Dergisi geniş oylumlu bir kültür sanat dergisi olmuştu. Yolu açık okuyucusu çok olsun.
Dergimizin sorumlusu meslektaşım Turgut Alp Eroğlu gerek içerik gerek boyutu ve birinci hamur kâğıt baskısı ile okurunun gönlüne giriyor. Baskı emekleri için Akdoğan Yayıncılığa teşekkür ediyoruz.

       Sevgili okurlarım, bir yazar olarak fuarlara katılmak ağır bir maliyetin altına girmek oluyordu.

Gönül işi, sevgi işi. Yayınevleri içinse büyük bir maliyetti fuarcılık. Baştan fatura tümüyle çıkarılmalı sonradan her standın blok ücreti istenmemeliydi.
Ayrıca her yetişkinden girişte alınan 30 tl ücret için de sesini yükseltenler olmuştu. Kimi okur normal bu binanın kirası, ısıtması vs diyerek uygun gördü kimi de bir kitap alma şansım olur dediler. Burada Nasrettin Hoca’nın haklısın sözü beynimde ışıklandı.
     Ankara Kitap Fuarı etkinliklerinin saatleri ayarlanamamıştı. Çığ Dergimizin tanıtımı ve gençler ile söyleşme etkinliğimiz ile ünlü gazeteci yazarların söyleşileri çakışmıştı. Çok okur çoklu ilgi gibi düşünülse de üç yerde aynı anda olmak isteyen okurun durumu düşünülmemişti. Okur en sevdiği yerde bütünleşsin istenmişti sanki.

    Sevgili okurlarım, İlk kez katılma olanağı bulduğum Ankara Kitap Fuarında Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü sınıf arkadaşım Mehtap beni bulmuştu güzel anılar yaşadık onunla…

Marmaris Sabancı Lisesinden mezun ettiğim Fen Bölümü mezunu Kerem Güman adlı öğrencim mühendis olmuştu ancak ikinci üniversite resim bölümünü okuyup üniversitede resim öğretmeni olmuş, evlenmiş. Hayat arkadaşı da resim alanında öğretmen.
İyi ki sanat var. İyi ki o günlerde şiir, tiyatro, sergi hep taşımışım öğrencilerimi.
Eşim tarafından akrabamız olan teyzemin oğlu İlker ve eşi Yıldız beni çok mutlu ettiler. Kitaplarımı imzaladım evlerinde konuk oldum. El bebek gül bebek ağırlandım azıcık da stant arkadaşlarımı kahve ve çay ile ağırladım.
Fuar alanını gezdim eski dostlarım ve arkadaşlarım ile görüştüm. Yeni okurlarım oldu. Daha ne olsun .Kitap Fuarlarının en iyi olsun dileğimiz olduğu için aksayan yanlarını da dile getirdim .Eleştiri olmazsa gelişme olmaz.

      Sevgili okurlarım, yazar olmanın ağırlığı içinde dolu dolu üç gün geçirdim.

Ünlü bir yazar konumunda olsaydık daha mı ağır olurduk bilmiyorum. Neye göre ünlü…
Yayınevini beslememişsin ki seni ünlü yapsın diyen yazar arkadaşımın kulakları çınlasın.
  İyi ki Çığ Dergimiz var, bizlere yer verdi. İlerleyen zamanda daha güzel fuarlarımız olsun.

Ünlüler ünsüzler ile diri değil mi? Biz ünsüzler olmasak tek başına ünlüler ne yapar ki…

                                                                                          Hatice Altunay


Hatice Altunay
Hatice Altunay Biyogragi 1962 yılında Muğla’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Evli ve bir çocuk annesidir. Mesleğinin 31 yılını Marmaris’te sürdürmektedir. Meslek yaşamı boyunca Kültür ve sanatla iç içe olmuş, öğrencilerinin sanat çalışmalarını yerel basında ve dergilerde yayınlanmasını sağlamıştır;birlikte sosyal sorumluluk proje çalışmaları yürütmüştür.Gülümseyen Turkuaz, Gün Aşığı/Buğulu Şiirler imece kitaplarıdır. Yurtiçinde yapılan öğretmenler arası şiir ve öykü yarışmalarında birincilik, ikincilik ödülleri vardır. Güncel Sanat Dergisinin düzenlediği Kaygusuz Abdal şiir yarışmasında üçüncülük, 2015 yılında yapılan Hacı Bektaş Veli Şiir yarışmasında üçüncülük, Kusader’in düzenlediği 100 Yıl Çanakkale Öykü yarışmasında mansiyon ödülü almıştır.2016 Çukurova Edebiyatçılar Derneğinin düzenlediği “Anne “ temalı yarışmada üçüncülük ödülü, Osmaniye’de Yaşar Kemal öykü yarışması ikinciliği, Hatay Dörtyol kültür sanat etkinliği şiir yarışmasında birincilik ödülleri almıştır. Yazarın Geç Kalan Sezgi adlı şiir kitabı, Fısıldayan Kadın, Ellerin Sevgi Dokuması İçimde Bir Serçe , Dersimiz Sevgi, İnsanlığın Ortasında Kayıp Kadınlar, adlı kitapları vardır. Çocuk yazını üzerine Güneşin Kelebekleri, Atatürk Çiçeği, Meral Kutlug İlsever ile altı yaş ve üzeri için Gülcan’ın Renkli Dünyası adlı kitapları, Güz Fısıltıları adlı minik şiir kitabı bulunmaktadır. Yazar şiir, öykü, deneme, gezi seçkilerinde yer almaktadır. Dergileri Edebiyatın mutfağı gören yazar Yaşam Sanat, Tmolos Edebiyat, Berfin Bahar, Güncel Sanat, Kasaba Esintisi, Nif Edebiyat vb dergilerde ve yerel basında yazılarını sürdürmektedir. Kitap yayınlamak isteyen öğrencilerine önder olmakta, onlarla birlikte Genç Kalemler projesinde yer almaktadır. Yayınlanmaya hazır şiir, deneme, öykü ve roman dosyaları bulunmaktadır.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat