Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Yasmin Aldamen Kimdir?

17.12.2020
4.653
A+
A-
Yasmin Aldamen Kimdir?

Yasmin Aldamen ile Söyleşi

Röportaj: Melek Doğan

1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

Yasmin Aldamen. Kökenleri Filistin Çeftilik köyün’deki Masaid kabilesi prenslerinden Aldamen ailesine dayanır.

Ürdünlü yazar. Şu anda altı romanı ve bir oyunum bulunmaktadır.

İstanbul üniversitesinde Gazetecilik bölümünde doktora okudum ve şuanda doktor öğretim üyesi olarak çalışıyorum.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?


“İyi ve Kötü Arasındaki Mücadele” başlıklı beşinci sınıfta yazdığı kısa öykü ile yazma yolculuğuna başladım ve on altı yaşında ”Kayıp Zamanın Kanunları” adlı ilk romanı yazarak edebiyat dünyasına adım attım.

İlk romanım “Kayıp Zamanın Kanunları” yerel olarak 18 yaşında, Romanım” Kayıp Zamanın Kanunları ” İngilizceye çevrildi ve uluslararası olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde 19 yaşında yayınlandı. İspanyol bir yayınevi tarafından anlamlı bir mücevher olarak tanımlandı.

Ardından Türkçeye çevrildi ve yakında yayınlanacak.

2003 yılı için istisnai bir durum olarak Ürdün Yazarlar Birliği üyeliğine kabul edildim.

Şimdi altı romanım ve “Bir Balık veBalinalar” adlı bir oyunum var.

Ayrıca Türkiye’de Arapça ve Türkçe olarak yayınlanan çocuklara yönelik bir bilim kurgu romanı olan ” Uranyum Çocukları  ” nı da yazdım.

3. yazmanızda en büyük etken nedir?

Edebi yazma, ifade etme yeteneğinizi arttırır ve en önemlisi, olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmanızı, kendinizi diğerinin yerine romanın karakterine koymanız ve diğer olasılıkları yargılamadan önce diğer olasılıkları koymanızdır.

Yazmanın en büyük yararı, bizi başka bir boyutta yaşatması ve bizi dar gerçek dünyanızdan çıkarmasıdır.

4. yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?

Yazmada zorluk bulmuyorum aksine zevk alıyorum. Ama birden fazla dilde yazmayı seviyorum ve bu konu benim için çok zaman alıyor.

5. kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?

Bilim kurgu romanım ‘‘Uranyum Çocukları’’ çocuklar için uygundur ama aslında sadece çocuklar için değil her yaş için uygundur. Bilim kurgu romanı belirli bir yaşa yönelik değildir çünkü animasyon hikayeleri farklı yaşlara ve hedeflere yöneliktir, TV’de yayınlanan küresel animasyon hikayelerinden biz bile onları izlediğimizi ve sevdiğimizi görüyoruz.

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?

Babam bana ilk ilham kaynağı. Babam, Allah ona rahmet etsin, hayatımdaki ilk ilham olmuştu.

Yeni bir roman yazdığımda oturup ona okumaya başladığımıda oradaki olayları duyuduğunda mutlu oluyordu.

Kendisi kağıtlarımı alıp, kopyalarını çekip ve kapakların ve tasarımını bile takip ediyordu.

Babam yazmam için her zaman bana destekledi.

Ayrıca şimdi, gittikten sonra, hayattaki rol modelim olduğu için ruhundan ilham alarak onunla yaşadığım, kişiliğimi ve düşünce tarzımı şekillendiren tüm fikirleri, deneyimleri ve anları ondan alıyorum. Çünkü babam tekrarlanmayacak bir ilham kaynağıdır.

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?


Uluslararası olarak, Gabriel Garcia Marquez, Naguib Mahfouz, Paulo Coelho, Agatha Christie ve Türkiye’deSabahattin Ali ve Celal el-Din el-Rumi’nin yazıları ve diğerleri.

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?

Konularımmeditasyondan ve çevremizdeki gerçeklikten alıyorum.

Kendime bağlıyım ve başkasının çalışmasını, tarzını veya fikirlerini kopyalamıyorum. Yazmak istediğim şeyi yazıyorum ve kendimi sadece “yapmak” amacıyla bir şeyler yapmaya çalışmıyorumçünkü romanlar, diğer tüm sanat eserleri gibi, onun yaratıcısının karakterinin bir parçasıdır ve onu bir şekilde ifade etmeleri beklenir.

10. peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?

RomanımUranyum Çocukları  başarısından çok memnunum, okuyucuların ve çocukların bana romanın resimlerini ve videolarını onlarla gönderdiklerinde yorumları beni mutlu ediyor. Romanım Uranyum Çocukları Corona virüsü zamanında piyasaya sürülmesine ve daha fazla tanıtmak için sergilere katılamamama rağmen çok başarılı oldu.
Uranyum Çocukları romanımı yazdığımdaBirkaç şeyi dikkate aldım çünkü çocuk için yazmak hassas ve bağımsız bir süreçtir. Hikayenin, Çocukların gözlerini yakalayan, gerçekliğinden uzak çevre ve fikirlere hitap etmeyen, içerdiği tüm unsurlar, araçlar ve görüntülerle çocuğun çevresine ve topluluk çevresine ait olma ihtiyacı.
Ayrıca çocuk için yazı yazmak, ağırlıklı olarak çizime ve renklere dayalı, eğitici bir zihniyete ihtiyaç duyan, çocuğun zihnini besleyen kitapların etrafında dönen özel bir sanattır ve bu kategoriyle ilgilenme hassasiyetini ve anlatım tarzı ve yöntemiyle onu çekmek için çocuğun seviyesini yükseltmeye dikkat ederek, hiç şüphe yok ki çekim unsuru gereklidir, bu nedenle çizim temel alınarak yapılır. 

Okuyuculara gelecek yıl içinde yayınlanacak olan bir sonraki romanımı beklemelerini diliyororym.

 
 

@yasminaldamen1

https://www.facebook.com/uranyumcocuklari/

ETİKETLER: ,
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.