Dolar 34,4924
Euro 36,4926
Altın 2.947,93
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

YAŞLI CADI OLMAK, YA DA GERÇEKLİĞİN DEMLİĞİNDEN SÜZÜLMEK | Hatice Altunay

05.01.2020
13.579
A+
A-
YAŞLI CADI OLMAK, YA DA GERÇEKLİĞİN DEMLİĞİNDEN SÜZÜLMEK |  Hatice Altunay

“Dersimiz Sevgi” adlı yapıttan…

     Yazar arkadaşım, Meral Kutluğ İlsever’in Baygenç yayınlarından çıkan öykü yapıtı kapağı ile ilgimi çekmişti. Yapıtın adının Yaşlı Cadının Mutfağından olması zihinlerde masalımsı bir hava estirir.

      Öykü yapıtını bir solukta okudum. Aradan geçen üç hafta sonunda yeniden okudum. İkinci okuyuşum ayrıntıları daha iyi görebileyim diyeydi. Bilinen gerçekliklerin sarmalında yazar bizi kadın kahramanlarının dokunaklı gerçekliğinin içinden geçiriyor, düşün dünyamıza dâhil etmeyi başarıyor. Onun öykülerinde masal tadını değil, koyultulmuş gerçekliğin natüralist izlerinde buluyordunuz kendinizi. Yazmaya cesaret edemediğiniz burnunuzun direğini sızlatan öykülere tanık olmak afallatıyordu sizi. Yadsınan,  unutturulmak istenen ne varsa aramızda yüzüyorken gözümüze, zihnimize kazınırcasına ölümsüzleşiyordu eser.

        Yazarın öykülerindeki kadın kahramanlar arafta olmayıp hep bir nedenselliğin içinde yer almakta, düz mantık algısının dışında seyretmektedir. Zayıflık, çaresizlik değil, nedenselliktir asıl olan. Bu yönleriyle bakıldığında aslında güçlü kadınlardır, aykırı bakışlarıyla dimdik ayaktadırlar.

       Meral Kutlug  İlsever’in  öykü yapıtındaki tüm öyküler tek tek irdelenmeye değer ancak benim üzerimde dokunaklı olanlardan bir kaçına değineceğim: Zehra öyküsü içimize hüzün doldurur. Bilindik, yaşanmış dokunaklı yanlarımızdır biraz.”Eskiyi anmak” iyi gelmez deriz de anmadan da geçemeyiz yeni de anılmaz ki… Meryem adlı öyküsünde “Canavar anne” tınısı aramızda gezinen benim de yüreğime çok dokunan bir yargı. Nasıl bir canavar ana ki bebeğine acımamış öldürmüş deriz ya… Kadını canavar haline getirenlere hiç sözümüz yoktur. Tıp ki kömür madenine girip de akça pakça çıkanı sorgulamadığımız gibi. Düz mantığımızın işlevinde analitik düşüncenin körleştiği gibi…

Hemşire Nevinde de güçlü bir kadın yönünü yoklar yazar. Biri neden, biri sonuç kadın kahramanlar takibiyle okuyucuyu şaşırtmayı başarır.

Balık Kokan Evler’de ne kadar hüzün doldurur yüreğimizi. Yaşamın sıradanlığında, ölümün de sıradanlığı içimizi yakar da geçmez, balık kokusu bize geçer.Balık kokusu hepimize siner.Katışıksız saf sevda peşine düşenler aşırı gerçekçi yaşantının içinde eriyip gider. Yaşamın acımasızlığını bir kez daha gözlerimizin önüne serer yazarımız. Yüreklerimize ince bir sızı bırakır.

     Meral Kutlug İlsever özellikle kadını delirten, çılgınlaştıran kocaman baskıya, zihniyete çevirir yüzünü. Okuyucunun öykü kahramanını yargılamak, baskı altına almaktan çok sorgulayıcı bakışı olmasını ister. İçimizden biridir yazarın kahramanları. Öykülerini tadında bırakan yazar, okuyucunun hep uyanık olmasından yanadır.

    Onun yazdıklarını yaşıyoruz içimizde bir kangeren, İçimizde büyüyen çıngıraklı yılanlar… Yılana dokunmadan yaşanacak günler geride kalmış. Etik rezaletinden beslenmek mubah sayılmış. Rezil gerçeklerin üzerine basa basa dile getirişini kutluyorum yazarımızın.

     Yazarın yazdıklarında kendimden, çevremdeki nefes alıp veren kadınların öykülerinden bir demet aldım. Öykü yazarımız benim gibi gerçeklerden yola çıkarak harmanlıyor öykülerini. Yazarımızın 3. baskısını kutluyorum, nice baskıları, nice okuyucuları olsun. Yaşlı Cadının Mutfağından aldığımız tarifler yaşamdan yana olsun. Hatice Altunay( Dersimiz Sevgi) adlı yapıttan

     .

Hatice Altunay
Hatice Altunay Biyogragi 1962 yılında Muğla’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Evli ve bir çocuk annesidir. Mesleğinin 31 yılını Marmaris’te sürdürmektedir. Meslek yaşamı boyunca Kültür ve sanatla iç içe olmuş, öğrencilerinin sanat çalışmalarını yerel basında ve dergilerde yayınlanmasını sağlamıştır;birlikte sosyal sorumluluk proje çalışmaları yürütmüştür.Gülümseyen Turkuaz, Gün Aşığı/Buğulu Şiirler imece kitaplarıdır. Yurtiçinde yapılan öğretmenler arası şiir ve öykü yarışmalarında birincilik, ikincilik ödülleri vardır. Güncel Sanat Dergisinin düzenlediği Kaygusuz Abdal şiir yarışmasında üçüncülük, 2015 yılında yapılan Hacı Bektaş Veli Şiir yarışmasında üçüncülük, Kusader’in düzenlediği 100 Yıl Çanakkale Öykü yarışmasında mansiyon ödülü almıştır.2016 Çukurova Edebiyatçılar Derneğinin düzenlediği “Anne “ temalı yarışmada üçüncülük ödülü, Osmaniye’de Yaşar Kemal öykü yarışması ikinciliği, Hatay Dörtyol kültür sanat etkinliği şiir yarışmasında birincilik ödülleri almıştır. Yazarın Geç Kalan Sezgi adlı şiir kitabı, Fısıldayan Kadın, Ellerin Sevgi Dokuması İçimde Bir Serçe , Dersimiz Sevgi, İnsanlığın Ortasında Kayıp Kadınlar, adlı kitapları vardır. Çocuk yazını üzerine Güneşin Kelebekleri, Atatürk Çiçeği, Meral Kutlug İlsever ile altı yaş ve üzeri için Gülcan’ın Renkli Dünyası adlı kitapları, Güz Fısıltıları adlı minik şiir kitabı bulunmaktadır. Yazar şiir, öykü, deneme, gezi seçkilerinde yer almaktadır. Dergileri Edebiyatın mutfağı gören yazar Yaşam Sanat, Tmolos Edebiyat, Berfin Bahar, Güncel Sanat, Kasaba Esintisi, Nif Edebiyat vb dergilerde ve yerel basında yazılarını sürdürmektedir. Kitap yayınlamak isteyen öğrencilerine önder olmakta, onlarla birlikte Genç Kalemler projesinde yer almaktadır. Yayınlanmaya hazır şiir, deneme, öykü ve roman dosyaları bulunmaktadır.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Fevziye Şimdi dedi ki:

    Yüreğine sağlık canım. Güzel bir tanıtım olmuş. Meral Hanım’ın kitabı gerçekten okunmaya değer öykü kitaplarından biri.