ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Yaşar Kemal’in Sinemaya Uyarlanan Romanları | Nuri kaymaz

24.12.2022
1.977
A+
A-
Yaşar Kemal’in Sinemaya Uyarlanan Romanları | Nuri kaymaz

Cumhuriyetin ilk yılları Adana’da bir kasabaya Fikret Irmaklı adında bir kaymakam atanır. Kasabada on beş köy ağaların elindedir, ağalar burada çeltik ekmek istemektedirler.

Fikret Bey’den önce giden kaymakamlar işleri yarım bırakmıştır.

Murtaza Ağa çeltik komisyonu işinde acele etmektedir. Pirinç ekip zengin olacaktır.

Komutanı da ayarlar. Kaymakam gelecek diye kaymakama saray gibi evi dayar, döşer. Gelir gelmez de kaymakamı yemeğe götürür, o sırada kaymakam da ilk görev yeri olduğu için heyecanlı, memlekete hizmet heyecanıyla doludur. Kasabanın zenginleri ile yemek yerken katibin hazırladığı köylere çeltik ekim sahasını gece gece kalabalıkta imzalatır Murtaza Ağa. Katip işin iç yüzünü bilir ve vicdan azabından duramaz. İmzaladığı çeltik raporunun ona ne olduğunu anlatır, kimseye söyleme der.

Katip bir yıl sonra emeklilik hayali içindedir, söylediği duyulursa sürgüne gönderilir korkusu vardır. Kaymakam bir gün odasındayken köylüler gelir. Ağa sevinçlidir.

Köylüler, “kaymakam bey köylerimiz su sel altında kaldı, evler çamur içinde, tavuklar öldü. Çocuklarımız sıtmadan öldü, yaşlılar ateş içinde hasta yatalak. Öldük bittik. Siz geldiniz geleli” der.

Kaymakam şaşırır. Katip ile Sazlıdere Köyü’ne ve imza attığı köylerin olduğu yere gider. Dehşet içinde kalır. İmzasını geri çekmek ister, ağa karşı çıkar. Her taraf su içinde sivrisinekle doludur. Doktor kimseye yetiştiremez.

Kaymakam Ankara’ya mektup yazar, bu arada köylüler de kaymakamın ağadan Ankara’dan yedi katlı ev ve yüz bin lira rüşvet karşılığı para alıp ağa ile işbirliği içinde olduğunu Ankara’ya mektupla bildirirler. Köylülerde dedikodu ortalığı kasıp kavurur. Evlerini terketme karşılığı ağadan sadece Mehmet Ali ve Zeyno Kadın para almamıştır. Ağa Zeyno Kadın için atmadık iftira bırakmaz.

Kaymakam kandırıldığını anlayınca evini kaymakamlık binasında bir odaya taşır. Ağaları da yanına gelince kovar. Ağa rahat vermez, gece odasına pencereden bir torba akrep attırır.

Ankara’dan haber bekleyen ağa sevinçlidir, kaymakamdan önce haber alır.

Kaymakamın tayini Kars Kağızman’a çıkmıştır.

Kaymakam gidecektir. Valizini hazırlar, ama bir araba yoktur binecek, bir hayvan yoktur. Yalnız başına Ankara’ya gidecek ve durumu anlatacaktır. Köylüler ağa ile birlikte teneke çalarak, sevinerek göndermişlerdir. Teneke ile gönderilen kırk üçüncü kaymakamdır.

İhsan Yüce’nin senaryosundan Erden Kıral’ın çektiği bir film. Senaryosu dönemin Adalet bakanı Mehmet Can’ın kaymakamlık yaptığı yıllarda başından geçen gerçek olaylardan esinlendiği söylenen ama öte yandan hikâyesi Yaşar Kemal’in 1955 tarihli romanı “Teneke” romanından uyarlanmış.

Kıral’ın ilk yönetmenlik çalışması olan ve Moskova Film Festivali’nde yarışmalı bölümde yer alan film 1970’li yılların sonlarının yoğun politik atmosferinin izlerini taşıyan, alçak gönüllü bütçesine rağmen yönetmenin reklâmcılık mesleğinden gelmesinin de katkısı ile görsel bir çekicilik yaratmayı başardı.

Sinemamızın ülkenin politik koşullarını ve toplumsal sıkıntılarını yansıtan önemli yapıtlarından biri…

Fikret Irmaklı, aynı zamanda Yasar Kemal’in Teneke roman da Yönetmen Erden Kral tarafından sinemaya uyarlandı.

Senaryosundan İhsan Yüce tarafından yazdığı, çok önemli oyuncuların Tarık Akan, Tunca Kurtiz gibi rol aldığı filmde, günümüz Türkiye’sinde sinemasının toplumsal meselelerden bir hayli kopuk olduğunun göstergesidir.

Yaşar Kemal Senaryolaştıran Eserleri

Eser adı (yıl)   Oyun adı (yıl)

Teneke (1967)            Teneke (1965)            Yaşar Kemal

Yer Demir Gök Bakır (1963)  Uzundere (1966) Nihat Asyalı

Ortadirek (1960) Ovadan Esen Rüzgâr (1974) Alan Seymour

Ağrıdağı Efsanesi (1970) Ağrıdağı Efsanesi (1974) Ali Taygun

 

Nuri kaymaz

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.