Dolar 34,2663
Euro 37,4143
Altın 2.920,78
BİST 8.730,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Çok Bulutlu

Unutulmayan tarihi romanlar

22.08.2018
1.348
A+
A-
Unutulmayan tarihi romanlar

Tarihe damga vuran romanlar..

Gülün Adı/Umberto Eco 
Umberto Eco’nun ilk romanı olan ‘Gülün Adı’ 1980’de yayımlanır yayımlanmaz dünyanın pek çok diline çevrilmişti. Romanda yer alan derin ama dolaysız ortaçağ bilgisi etkileyiciydi. Hıristiyanlık düşüncesini tartışan ‘Gülün Adı’ Jean-Jacques Annaud’un yönetmenliğinde 1986’da beyazperdeye de uyarlanmıştı.


Suskunlar/İhsan Oktay Anar 
İhsan Oktay Anar’ın romanlarının biriden bahsedip ötekinden bahsetmemek kardeşleri ayırmak gibi bir şey. Ne var ki ‘Suskunlar’ Anar külliyatının en önemli ve yazarın edebiyatının doruğa ulaştığı bir roman olarak ayrı bir yerde. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü devirlerde geçen neşeli, heyecanlı, fantastik ve de felsefi bir roman.


Rüya Körü/Gürsel Korat 
Türk edebiyatında tarihi roman dendiği zaman Gürsel Korat’ın yeri ayrı. Yazarın en unutulmaz romanı ‘Rüya Körü’, sade bir kurguyla çok yoğun bir tarihsel dönemi anlatmayı kusursuzca başarıyor. 12. yüzyılda geçen roman, Katolik-Ortodoks savaşları başta olmak üzere Selçuklu beyliklerinin tarihçesini de anlatıyor.


Sultan Hamid Düşerken/Nahid Sırrı Örik 
Nahid Sırrı’nın zekâsının ve kaleminin maharetinin en ince detayına kadar görülebileceği bir roman… Resmi tarihin kıyısından geçmeyen ‘Sultan Hamid Düşerken’ istibdat dönemi olarak da anılan İkinci Abdülhamid zamanını anlatıyor. Sultana saygı nedeniyle adı değiştirilen kitap, 1990’larda eski adına döndürülmüştü.


 Semerkant /Amin Maalouf 
Yayımlandığı dönemde hemen herkesin elindeydi ‘Semerkant’. Roman, 1072 yılında Hayyam’ın Semerkant’ında başlayıp 1912’de Atlantik’e uzanan bir serüven sunuyor. Bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran’ın tarihinin de okunuşunun öyküsü tarih meraklılarını cezbetmişti.


Şah & Sultan/İskender Pala 
İncelediği tarihi metinler ve kendine özgü üslubuyla tanınan yazar İskender Pala, Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail’i karşı karşıya getiren savaştan yola çıkarak Alevilik-Sünnilik meselesine farklı bir bakış getiriyor. ‘Şah & Sultan’ 2010 yılının en çok okunan kitaplarından biri.


 Ramses-Işığın Oğlu/Christian Jacq 
Beş ciltlik Ramses serisi dünyanın birçok ülkesinde çok satan romanlar arasına girdi. Hatta Mısır turizmine hatırı sayılır bir katkısı bile oldu bu serinin. Christian Jacq, doğumdan, akasya ağacı gölgesinde hayata gözlerini yumana kadar, Antik Mısır’ın en ünlü firavunlarından Ramses’in hayatını anlatıyor.


Safiye Sultan/Ann Chamberlin 
‘Safiye Sultan’, Türkiye ’de tarihi roman furyasını ateşleyen kitaplardan biri. Üç ciltlik roman Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılına odaklanıyor. Haremde geçen entrikalarla dolu hikâyeleri anlatan romanda yer alan karakterler ile olayların çoğu gerçek kişi ve olaylardan oluşuyor.


Paris Düşerken/İlya Ehrenburg 
20. yüzyılın en hareketli dönemini anlatan ‘Paris Düşerken’, dönemin en büyük romanlarından… Yazar romanında, 1930’lardan soğuk savaş rüzgârlarının Avrupa’yı içine aldığı 1950’li yıllara kadar uzanıyor. ‘Paris Düşerken’ faşizmin işgali altındaki Paris’te toplumun farklı kesimleri üzerine adeta projektör tutuyor.

Kaynak: Radikal

ETİKETLER: , ,
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.