Unutulmayan tarihi romanlar
Tarihe damga vuran romanlar..
Gülün Adı/Umberto Eco
Umberto Eco’nun ilk romanı olan ‘Gülün Adı’ 1980’de yayımlanır yayımlanmaz dünyanın pek çok diline çevrilmişti. Romanda yer alan derin ama dolaysız ortaçağ bilgisi etkileyiciydi. Hıristiyanlık düşüncesini tartışan ‘Gülün Adı’ Jean-Jacques Annaud’un yönetmenliğinde 1986’da beyazperdeye de uyarlanmıştı.
Suskunlar/İhsan Oktay Anar
İhsan Oktay Anar’ın romanlarının biriden bahsedip ötekinden bahsetmemek kardeşleri ayırmak gibi bir şey. Ne var ki ‘Suskunlar’ Anar külliyatının en önemli ve yazarın edebiyatının doruğa ulaştığı bir roman olarak ayrı bir yerde. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü devirlerde geçen neşeli, heyecanlı, fantastik ve de felsefi bir roman.
Rüya Körü/Gürsel Korat
Türk edebiyatında tarihi roman dendiği zaman Gürsel Korat’ın yeri ayrı. Yazarın en unutulmaz romanı ‘Rüya Körü’, sade bir kurguyla çok yoğun bir tarihsel dönemi anlatmayı kusursuzca başarıyor. 12. yüzyılda geçen roman, Katolik-Ortodoks savaşları başta olmak üzere Selçuklu beyliklerinin tarihçesini de anlatıyor.
Sultan Hamid Düşerken/Nahid Sırrı Örik
Nahid Sırrı’nın zekâsının ve kaleminin maharetinin en ince detayına kadar görülebileceği bir roman… Resmi tarihin kıyısından geçmeyen ‘Sultan Hamid Düşerken’ istibdat dönemi olarak da anılan İkinci Abdülhamid zamanını anlatıyor. Sultana saygı nedeniyle adı değiştirilen kitap, 1990’larda eski adına döndürülmüştü.
Semerkant /Amin Maalouf
Yayımlandığı dönemde hemen herkesin elindeydi ‘Semerkant’. Roman, 1072 yılında Hayyam’ın Semerkant’ında başlayıp 1912’de Atlantik’e uzanan bir serüven sunuyor. Bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran’ın tarihinin de okunuşunun öyküsü tarih meraklılarını cezbetmişti.
Şah & Sultan/İskender Pala
İncelediği tarihi metinler ve kendine özgü üslubuyla tanınan yazar İskender Pala, Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail’i karşı karşıya getiren savaştan yola çıkarak Alevilik-Sünnilik meselesine farklı bir bakış getiriyor. ‘Şah & Sultan’ 2010 yılının en çok okunan kitaplarından biri.
Ramses-Işığın Oğlu/Christian Jacq
Beş ciltlik Ramses serisi dünyanın birçok ülkesinde çok satan romanlar arasına girdi. Hatta Mısır turizmine hatırı sayılır bir katkısı bile oldu bu serinin. Christian Jacq, doğumdan, akasya ağacı gölgesinde hayata gözlerini yumana kadar, Antik Mısır’ın en ünlü firavunlarından Ramses’in hayatını anlatıyor.
Safiye Sultan/Ann Chamberlin
‘Safiye Sultan’, Türkiye ’de tarihi roman furyasını ateşleyen kitaplardan biri. Üç ciltlik roman Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılına odaklanıyor. Haremde geçen entrikalarla dolu hikâyeleri anlatan romanda yer alan karakterler ile olayların çoğu gerçek kişi ve olaylardan oluşuyor.
Paris Düşerken/İlya Ehrenburg
20. yüzyılın en hareketli dönemini anlatan ‘Paris Düşerken’, dönemin en büyük romanlarından… Yazar romanında, 1930’lardan soğuk savaş rüzgârlarının Avrupa’yı içine aldığı 1950’li yıllara kadar uzanıyor. ‘Paris Düşerken’ faşizmin işgali altındaki Paris’te toplumun farklı kesimleri üzerine adeta projektör tutuyor.
Kaynak: Radikal